Jani,
nějaké sloupovité thuje by ani nevadily, ty nemají tak agresivní kořeny a jelikož je to jen pár metrů, tak se dá ten kus rozjasnit/schovat dobře, největší dilema jsou právě ty kořeny.
S břečťanem díky, jeden 30-ti letý tu chtěl rozebrat bývalou kůlnu větvemi mezi prkny, jeho zakořenělé větve jsou tu často k nalezení, tak je alespoň využiju Šlahouny jsou i přes 5m dlouhé, tak to tam propletu a navážu a bude to plné skoro hned
Tu měňavku si vysnila paní sousedka, tak se snažím, já osobně se zakoukala do Nevady, Johna Davise, Cariad a rugoz

Navíc její syn na kytky nejni vůbec, leda projet trávník sekačkou, sem tam oříznout větev a nechat jí tam ležet - a paní už je marodná (90+let), takže moc trvalek kolem nebude, neb to nebude mít kdo plet a já nestihnu všechno.
Je tam dost různých opadavých kvetoucích keříků vybíraných dle doby a barvy kvetení a barvou listu jemně k sobě (jemné přechody, aby to netrhalo oči, spíš hodně klidná zahrada), až k nim tráva, jen sem tam kvetoucí koláč + u posezení truhlíky pro radost.
Už loni jsem jí dávala její zamilované jiřinky s milionbells a modrý platycladus(?), moc pěkná kombinace, dtto pod/mezi keře (tak aby to syn nepřejel když seká trávu) divizny, které se nám tu hojně semení u cesty (tak jen na podzim přepíchám kde najdu novou růžici tam, kde chci, aby to kvetlo další léto), rozrazily, náprstníky, tužebníky, samorostlík, udatna, spousta poměnek a kopretin, vlčí boby, orlíčky, kuklík, dost zběhovce, sibiřský kosatec, hodně druhů denivek, pivoňky, barvínek, vrbina tečkovaná, lesní jahody, veronicastrum (ani nevím, jak se to jmenuje česky, to jsem vypiplala ze semínek předloni), kostival a plicník, ptáci přinesli líčidlo, tak už je u plotu, taky dobře kryje pohledy, hodně geranium, začínali jsme nadloubaným modrým z louky, když ho koně nežerou... Je to poměrně bezúdržbovka víceméně z vlastních zdrojů - skoro nic kupovaného, spíš co se našlo u nás i po dalších sousedech a je to tu osvědčené - a slušně se to doplňuje. Určitě jsem toho ještě spoustu zapomněla.
Ona totiž paní "za mlada" rozdávala po okolí sazeničky ze semínek i řízků, tak jí dost starousedlíků rádo podarovalo i větším keřiskem, největší byla před střihem 2m vysoká červenolistá tavola

No byla to taková akce Z k narozeninám

Hlavní načančané kvetení do truhlíků u lavičky, aby na ně dosahla se zálivkou a hlavně pohledem, neb co je v zemi, často sežerou komplet slimáci.
Naštěstí tu jdou rododendrony a jim příbuzní, tak z těch je taky namícháno, kvete to 6 týdnů v kuse a vybrané že snesou mráz.
To má za to, že nám jako dětem o víkendech pořád pekla koláče a i každý den o prázdninách pro nás něco měla
Kajo,
s "králíkárnou" dobrý nápad, asi to tu bude lepší varianta, vyrobeno je to hned. Počítám pokud je zima, tak růžím nevadí, že mají tmu pod dekou...
Evoi,
moc pěkná, děkuju za tip, jdu ji naštudovat.