Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Prosím poraďte....... 19. led 2015 11:49 #293568

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Marijko,Boscobel sice mám,ale teprve od 2013,takže ještě nevím jak velký u mně vyroste a navíc ráda střihám. :lol:
Zrovna nedávno při prohlídce růží v různých zahraničních školkách v jedné uváděli,že očkují na laxu jelikož se dobře přizpůsobuje různým půdním podmínkám.www.pepiniere-rosesloubert.com/

Možná Honza bude mít Boscobel starší sazenici. ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Prosím poraďte....... 19. led 2015 12:30 #293571

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Evko díky,
asi z toho udělám dlouhodobý projekt, teď jen nějaký ten prozatímní vyšší tavolník a zatím poprosit Dreslu o naočkování, za cca 5 let komplet výměna keřů za už vzrostlejší sazenice.
Stejně se bojím, že Boscobel je nízký (dle HMF jen 1m), není nějaký návrh na podobnou měňavku, ale hydru i kolem 2m?
Ať mi už nikdo nevykládá, že zakládat zahradu (teda 2 najednou a obě nad 1000m) je radost :sick:

Prosím poraďte....... 19. led 2015 13:12 #293572

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, je :) , ale někdy nejde všechno hned a ono je nakonec skoro lepší dát tomu trochu víc času.

U tebe je to složitější v tom, že jsi např. proti mě v jiné zóně. Já tu mám spoustu růží zóny 6b, některé i citlivější a ty ti doporučovat nemůžu, ikdyž jsou to třebas krásky jinak na choroby netrpící, ale v některých zimách prostě namrzly až pod nakopčení ( pak tedy vyrašily ze spících oček pod zemí). Tu zimu 2011/12 mi namrzly snad všechny s výjimkou CPM a Pat A., ale ty jsou od pole chráněné opukovou zídkou, je tam jiné mikroklima.

Kdyby to bylo na mě, nasela bych tam paní sousedce nějaké letničky k řezu. Třeba krásenky ;) . Budou vysoké cca metr, trochu tu hradbu za plotem rozveselí a ještě bude co do vázy.

Prosím poraďte....... 19. led 2015 13:48 #293576

• Marijka
  • Gold Boarder
Jano děkuju,
já počítám s tím, že krom rugoz a kanaďanek (a Nevadě), po kterých jsem sahla k sobě jako "pravděpodobně přeživší variantě", bych ráda k sousedce šoupla i nějakou tu měňavou, kterou bych chodila extra nakrývat, už mám vymyšlený i takový sud z králičího pletiva, naplnit listím, na to tkaninu, chvojí je tu taky dost... případně se tu najde dost slámy. Takže tohle má být taková třešnička, navíc je to kousek do kopečka a v zimě už tam jde sluníčko, tudíž to není tak pekelně zamrzlé jako u mne.
Nu, trvalky - stejně to bude chtít něco vyššího - až ty cypřiše setnou, bude přímý výhled na sousedovic terasu a o to nikdo nestojí, že... Ještě promyslím. Cypřiše nebo thuje sem dávat nechci, na ty si potrpí "za plotem" a naše hodná paní sousedka je nemá ráda.
Přápadně mohu spáchat lešenářskou trubku a tady už známý nevymýtitelný trubač, je mrazuvzdorný až až a přes tu hmotu jen tak vidět nebude :laugh:
Nebo počítat Boscobel (nebo podobnou měňavku ve vyšším počtu kusů, ať je pěkně vidět směska dle stáří květů) a k němu do pozadí narvat karisíť + břečťan nebo zelený brslen fortuneův (ten si s hydrou poradí), případně do toho pustit ještě nějaký do fialova clematis, to bude nakonec možná nejhezčí.
Jdu študovat klematisy, jsem někde u str. 150.

Poptávka po opakující, vyšší, aspoň trochu odolnější (s pečlivým nakrytím) měňavce trvá :)
(Ten Boscobel pěstují dle HMF i u Moskvy, tam je počítám hůř, tak by to se zimní ochranou mělo jít)

Prosím poraďte....... 19. led 2015 14:00 #293577

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, až ty cypřiše jednou pořežou, tak si tam nespíš vysaděj něco podobnýho :laugh: , nejspíš pro změnu thůje ;) .

Jestli zamýšlíš konstrukci s břečťanem, doporučuji ho zasadit co nejdřív. On se prvních několik ( cca 3-5) let rozmýšlí, jestli poroste a pak se zblázní a vyrazí. Kdysi jsem na odcloněnní sousedova nepořádku vysadila k treláži zimolez a břečťan. Prvních několik let nebyl břečťan vůbec vidět, zato zimolez krásně kvetl a mohutněl. Po cca 8-10 letech se to otočilo, zimolez už letos vůbec nekvetl, zato břečťan už kompletně pokryl treláž 1,5x1,5m a začal šplhat do jabloně...

S měňavkama moc nepomůžu. Já tuhle vlastnost u růží vlastně dost nemám ráda a vyhýbám se jim. Těžko se mi kombinují s jinými růžemi. Ale vadí mi to i u jiných kytek ( viz hortenzie) a dvoubarevné kytky už nemusím vůbec.... :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Evka, Marijka

Prosím poraďte....... 19. led 2015 14:53 #293580

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Marijko . Rusky jsou co se týče růží neskutečně vynalézavé . mám jednu kolegyni na FB - ta při hrozbě mrazu nakrývá růže takovýma jakýmasi králikárnama s drátěným pletivem , na která dává silné deky .pak na to napadá ještě sníh. je z Tatarstánu . samo , že nepěstuje tím pádem popínavky , ale jiné růže má nádherné .
Poslední úprava: 19. led 2015 19:50 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Prosím poraďte....... 19. led 2015 21:34 #293584

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
S menavkami zkusenost u me mala, ale vlastnim peknou Pretty Sunrise, na HMF uvadeji max.90 cm, u me 1.2 m po cca 4 letech.Nezmrzla ani v krutozime, vidim ji jako odolnou ruzi.I vuci CS.

10.7.2013021.jpg

23.6.2014069.jpg

www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.43378.2&tab=1

Prosím poraďte....... 19. led 2015 22:04 #293586

• Marijka
  • Gold Boarder
Jani,
nějaké sloupovité thuje by ani nevadily, ty nemají tak agresivní kořeny a jelikož je to jen pár metrů, tak se dá ten kus rozjasnit/schovat dobře, největší dilema jsou právě ty kořeny.
S břečťanem díky, jeden 30-ti letý tu chtěl rozebrat bývalou kůlnu větvemi mezi prkny, jeho zakořenělé větve jsou tu často k nalezení, tak je alespoň využiju Šlahouny jsou i přes 5m dlouhé, tak to tam propletu a navážu a bude to plné skoro hned :)

Tu měňavku si vysnila paní sousedka, tak se snažím, já osobně se zakoukala do Nevady, Johna Davise, Cariad a rugoz :)
Navíc její syn na kytky nejni vůbec, leda projet trávník sekačkou, sem tam oříznout větev a nechat jí tam ležet - a paní už je marodná (90+let), takže moc trvalek kolem nebude, neb to nebude mít kdo plet a já nestihnu všechno.
Je tam dost různých opadavých kvetoucích keříků vybíraných dle doby a barvy kvetení a barvou listu jemně k sobě (jemné přechody, aby to netrhalo oči, spíš hodně klidná zahrada), až k nim tráva, jen sem tam kvetoucí koláč + u posezení truhlíky pro radost.
Už loni jsem jí dávala její zamilované jiřinky s milionbells a modrý platycladus(?), moc pěkná kombinace, dtto pod/mezi keře (tak aby to syn nepřejel když seká trávu) divizny, které se nám tu hojně semení u cesty (tak jen na podzim přepíchám kde najdu novou růžici tam, kde chci, aby to kvetlo další léto), rozrazily, náprstníky, tužebníky, samorostlík, udatna, spousta poměnek a kopretin, vlčí boby, orlíčky, kuklík, dost zběhovce, sibiřský kosatec, hodně druhů denivek, pivoňky, barvínek, vrbina tečkovaná, lesní jahody, veronicastrum (ani nevím, jak se to jmenuje česky, to jsem vypiplala ze semínek předloni), kostival a plicník, ptáci přinesli líčidlo, tak už je u plotu, taky dobře kryje pohledy, hodně geranium, začínali jsme nadloubaným modrým z louky, když ho koně nežerou... Je to poměrně bezúdržbovka víceméně z vlastních zdrojů - skoro nic kupovaného, spíš co se našlo u nás i po dalších sousedech a je to tu osvědčené - a slušně se to doplňuje. Určitě jsem toho ještě spoustu zapomněla.
Ona totiž paní "za mlada" rozdávala po okolí sazeničky ze semínek i řízků, tak jí dost starousedlíků rádo podarovalo i větším keřiskem, největší byla před střihem 2m vysoká červenolistá tavola :) No byla to taková akce Z k narozeninám :)
Hlavní načančané kvetení do truhlíků u lavičky, aby na ně dosahla se zálivkou a hlavně pohledem, neb co je v zemi, často sežerou komplet slimáci.
Naštěstí tu jdou rododendrony a jim příbuzní, tak z těch je taky namícháno, kvete to 6 týdnů v kuse a vybrané že snesou mráz.
To má za to, že nám jako dětem o víkendech pořád pekla koláče a i každý den o prázdninách pro nás něco měla :)

Kajo,
s "králíkárnou" dobrý nápad, asi to tu bude lepší varianta, vyrobeno je to hned. Počítám pokud je zima, tak růžím nevadí, že mají tmu pod dekou...

Evoi,
moc pěkná, děkuju za tip, jdu ji naštudovat.

Prosím poraďte....... 20. led 2015 16:26 #293595

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
když na deky napadá sníh - tak je to jedno -- a u nich sníh v zimě je dost brzy . kdysi jsme se s holkama podivovaly na něčem podobném . bylo to jakési tunely nad růžema . konstrukce z drátu ,taky potažená textilkou . na to jim taky napadal sníh - u nich je to v těch mrazech nutnost . ale je vidět , že pro lásku k růžím si lidi ledaco vymyslí .
Poslední úprava: 20. led 2015 16:32 od Kaja.

Prosím poraďte....... 25. led 2020 09:12 #326830

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Byla tu řeč o Symbivitu. Nikdy jsem ho nepoužila, neznám :blush: , ale ráda poznám. Našla jsem si e-shop, kde ho nabízejí v různém balení od 90g do 750g, možná i větším. Absolutně netuším, jaké množství bych si měla koupit. Chci použít na nové růže, na rajčata, papriky, okurky, k letničkám, ale i k azalkám, borůvkám.... Je možné použít i k vysazeným rostlinám ? Neumím si představit, jak bych se dostala pod kořeny třeba borůvek. Je možná aplikace vrchem ?
Zkrátka a dobře - zkušenosti mám nulové a budu vděčná za ty vaše. :)
Moderátoři: Eva L., Květa