Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Prosím poraďte....... 25. led 2020 12:33 #326831

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evi, dík za otevření tématu.....taky bych ráda nějaké rady a informace, chtěla bych to zkusit, ale nemám ani zdání, jak s tím nakládat. A osobní zkušenost je ta nejlepší, tak přátelé, prosím, prosím, pomozte...... :cheer:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Prosím poraďte....... 25. led 2020 16:31 #326832

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Dávkování je myslím kolem 15g na sazenici. Na nějakém videu od Austinů bylo vidět, jak něco podobného používají - prostě sáček mykorrhizy nasypali na kořeny růže nad výsadbovou jámou (resp. nad velkým květináčem, kam se pak sázelo). Část se nalepila na mokré kořeny, zbytek pocukroval výsadbovou jámu. Nic nepřišlo nazmar.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Ajka

Prosím poraďte....... 25. led 2020 18:07 #326833

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Odpoledne jsem se vydala na průzkum trhu s cílem sehnat Symbivit. Nebylo to náročné, máme tady jen Bauhaus a OBI. Takže během hodinky bylo jasno. Koukali tam na mě, jako bych spadla z Marsu. Jen jednoho prodavače v Bauhausu to zaujalo natolik, že si šel název napsat na papírek, prý se mu to bude hodit (asi taky zahrádkář). A já jsem tímpádem aspoň udělala dobrý skutek - přibyl další zájemce o Symbivit. Zahřálo mě to u srdce. :laugh:

Ale nic není ztraceno, vygůglila jsem několik dodavatelů a jeden z nich uvádí dokonce tabulku, na co stačí 750g. www.zafido-eshop.cz/Symbivit-750g-d2361.htm
No, není to žádná sláva, když uvážím, že míváme 25 rajčat, 15 paprik, 20 okurek nakládaček, 2 cukety, 3 patizony a letos ještě 8 nových růží. To ostatní už se musí obejít, kytky porostou i bez Symbivitu.

Obloukem se dostávám zase na začátek. Kolik gramů, nebo kilogramů ? budu potřebovat, když jedna odměrka (15g) se dává do 1 litrovéhe květináče ? Když budu vulgární, tak těch 750g je jako p.d a tak použiju slova quendery - přátelé, prosím, prosím, pomozte. :cheer:
Poslední úprava: 25. led 2020 18:20 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: varouch, quendery, Ajka

Prosím poraďte....... 25. led 2020 19:00 #326834

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evi, naočkuj si s tím už výsevní substrát, do doby výsadby se pomnoží a výrazně ušetříš.

k počtení :
theses.cz/id/yoqo6y/18104752
Poslední úprava: 25. led 2020 19:32 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Prosím poraďte....... 25. led 2020 23:58 #326835

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Symbivit už používám delší dobu. Šla jsem se podívat do sklepa na krabici. ;) Mám teď ten 750 g, napsáno, že obsahuje i lignohumát. Je to velmi lehký materiál a ani ho není málo, menší bych si ale nekupovala. Většinou dávám 1 velkou odměrku při sázení, když je větší sazenice, trošku přisypu. Dávala jsem k rybízu, stromků, pochopitelně k růžím. Borůvkám jsem nedávala, tam chce jiný, ten jsem neměla po ruce. Obsypu kořeny. Do sázecích mís přidávám do vrchní poloviny mísy(květináče) a promíchám se zeminou, poté sázím, rozdíl je bez a s velký. K vysazeným rostlinám mi tenkrát při první koupi říkali, že je pozdě dávat, s tím zkušenost nemám.
Vloni jsem dostala vzorek speciální na rajčata, budu zkoušet letos, dávat prý při vysazování, tak uvidím.

Co se týká výsevního substrátu, tak tam mám vynikající zkušenost od firmy Forestina Profík, 15 l, substrát supresivní, taky obsahuje houby. Cena je kolem 100, už přesně nevím, mám zásobu ;) . Seju do obyčejného výsevního substrátu a potom dávám do sadbovačů tento supresivní a v tom dopěstovávám, podle mě špice, mají to novinku asi 3 roky, třeba to znáte, určitě nechci poučovat. :). Když jsem vloni vysazovala rajčata, okurky a pod. tak jsem díky tomuto substrátu supres. ani symbivit nedávala. Zkoušela jsem rajčata v supresivním a bez, rozdíl v sazeničkách byl velký.

Měla bych prosím taky dotaz. Nepoužíváte někdo plstěné pásky s dravým roztočem Typhlodromus pyri? Je to do sadu a vinic, někdo mi chválí, někdo ne. Musí to být do 1/2 února, moc času mi nezbývá.Díky za každou informaci. :) Alena
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Ajka, babkaela

Prosím poraďte....... 26. led 2020 07:51 #326836

• Eva L.
  • Moderator
Květo, substrát naočkuju, výborný nápad.

Ta diplomka je skvělá. Sice některým odborným výrazům nerozumím, vysvětlení si budu muset najít někde jinde. Ale celkově je srozumitelná v tom, jak mykorrhiza funguje, jaký má efekt. Jsem zatím na 17. stránce. Dala jsi mi náročný domácí úkol. :cheer:
Poslední úprava: 26. led 2020 07:52 od Eva L..

Prosím poraďte....... 26. led 2020 08:30 #326837

• Eva L.
  • Moderator
Alenko, tušila jsem, že nezklameš. Díky. :)
Shrnutím tvých zkušeností a textu, který právě čtu (od Květy) se mi ujasnilo, že opravdu stačí koupit 750g. Ta houba se v zemi rozrůstá tak moc a takovým fofrem, že doporučená malá startovací dávka ( 1 odměrka - 15g) k sazenici bohatě stačí. Varouch má pravdu.
Jdu objednat.
Poslední úprava: 26. led 2020 08:33 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery

Prosím poraďte....... 26. led 2020 11:05 #326838

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Všem zde moc děkuji, zase je člověk trochu "chytřejší" :laugh:........ tak to letos také zkusím..... :whistle:

Prosím poraďte....... 26. led 2020 12:12 #326839

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Díky všem! jdu studovat. :)

Prosím poraďte....... 27. led 2020 10:04 #326840

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Díky za rozjetí diskuse, už jsem ho v anglických pořadech taky párkrát viděla, ale to ještě zde nebyl dostupný.
Viděla jsem, že nabízejí druhy určené pro rajčata, balkonové rostliny, bylinky, rhododendrony - ale pak dva, které vypadají skoro stejně - jeden se slunečnicí a jeden bez, tak by mě zajímalo, jestli je mezi nimi nějaký rozdíl (třeba na Mallu mají oba a cenově se trochu liší, jen u jednoho není uvedeno žádné složení, tak si nemůžu ověřit, jestli je stejný jako ten se slunečnicí). Nemáte někdo zkušenost?
Moderátoři: Eva L., Květa