Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 14:24 #266317

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
P9010041_2011-08-16.JPG

P9010043.JPG

Vydriku můj šater je doslova vyšší :woohoo: -nevím jak se jmenuje - možná bych v cedulkách dohledala - on je trochu řidší ale zato až nad plot a kvete velmi dlouho :silly:
Přílohy:
Poslední úprava: 16. srp 2011 14:36 od Kaja.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 16:29 #266337

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Martine, předem zdůrazňuji, že se tě nechci dotknout, omlouvám se :). Plot sám o sobě je pěkný, ale jeho barva jako pozadí pro růže mi příjde příliš výrazná. Ať si před ním představím jakoukoliv růži, tak je to docela průšvih. Barva plotu přerazí barvy růží. Snad jedině bílá by obstála. Nejdřív mě napadlo, že by šla na plot nějaká popínavá rostlina, která by růžím tvořila zelenou kulisu. Ale to je asi nereálné kvůli pozdější údržbě plotu. Neznám jiné řešení, než zasadit růže jinam, nebo přetřít plot jinou barvou - třeba tm. hnědou, nebo tm. zelenou.
Věř mi, že by se ti to líbilo víc.

P.S. ještě se mrkni do vlákna anglických růží - na jedné z Honzových fotek je jako pozadí pro růže rohož (zřejmě bambusová). Myslím, že to by bylo nejjednodušší řešení. A moc pěkné :up
Poslední úprava: 16. srp 2011 16:51 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, Martin

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 16:45 #266343

• Kaja
  • Platinum Boarder
hmm Martine - Eva má pravdu -- ta sv .mahagonová je fakt třeba k pivoňkové divná...já bych dala tm.hnědou - zelená - to by zas splývaly listy... a málokdy se utrefí hezká zelená. :) od tm . hnědé se hezky značí všechny barvy- já mám palisandr.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Martin

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 17:01 #266352

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
No jo, je to pravda s těmi barvami, to by byl mazec s růžovými odstíny. a co taková Elfe?

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 17:15 #266357

• Kaja
  • Platinum Boarder
P6090306.JPG

Elfe
P6240116.JPG

jo Elfe mně taky napadla . jenomže určitě Martin. bude chtít i jiné barvy než bílou nebo světle žlutou. - ona třeba New Dawn by mohla být . kvete ale podruhé velmi málo .
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 17:19 #266359

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Mně tu teď přišel k monitoru manžel, ukazovala jsem mu ten plot a prý - co řešíte, růže mají hodně zeleného listí plot nebude vidět. Vyřešeno. :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Martin

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 17:42 #266364

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
jo, pokud to budou vzrůstné a zdravé keře a ne nějaké mrňky u země, asi to tak bude....na plot s růžemi provázat klemátisy....třeba....

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 19:53 #266377

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Káji, netrpí ti Uetersener Klosterrose deštěm? Mě docela jo, ale je nádherná a voňavá. :up

Martine, už jsem se napindal tady na tom fóru tolik, že je mi místy až stydno, zkušeností (let) mám pramálo, ale názor napíšu...
Plot se mi líbí moc, jeho barva též. Hlavně, že to není ponurá černá á la vyjetý olej a podobně. :up
Mám úchylku na bílou barvu, takže si tam bílé růže hravě dovedu představit, ale zrovna tak si tam dovedu představit i austinovu
růži Lady Emma Hamilton, kterou zmiňuješ (řekl bych, že je teď v Čechách kompletně vyprodaná :lol: ).
Kdo ji zná, ví, jaká je - červenavé, hnědavé, bronzové a měděné odstíny větví a listů - a k tomu plotu seto podle mě hodí.
Kdybych to místo osazoval já, tak dám stejné růže (jakákoliv barva) z obou stran - zrcadlově.
To mé zrcadlové sázení, to už je tu taky známé... Pokud by ti narostly růže vysoko, jako naší Káji, mohly byse nad plotem dotýkat,
není vysoký. Pokud by to byly vpředu i vzadu stejné sorty (alespoň jedna centrální), pak by to, myslím, mohlo být dost dobré.
Jak mi (zatím?) nejde přes zuby Westerland, tak by semi tam líbil, i k té Emmě.
Westerland navíc opravdu neskutečně voní. Ale zase jeho poloplné květy jsou magnet pro brouky-žrouty.
Tmavé - myslíš červené? - pnoucí růže jsou oříšek. Neznám tvou nadm. výšku, ale Sympathie je tu na KR docela populární.
U mě teď dobře jede Eric Tabarly (Red Eden - Meilland), ale je sázená nedávno, zkušenosti tedy nemám. Roste skvěle a je obalená.
Mám dost rád Tess of the d´Urbervilles (vůně čaje + myrha, ale nevoní do dálky - jestli to byl tvůj záměr?).
Gertrude Jekyll - chce hodně slunce, pak bude krásná a líp pokvete, pro bohaté opakování bude asi horizontální vedení nezbytné.
PS: ta přední strana - to je něcojako předzahrádka?
PS2: ty suché kamenné lemy jsou krásné, taky by semi tu tak na dvě-tři místa hodily, obsekávání holt už asi bude horší.
Poslední úprava: 16. srp 2011 21:09 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Martin

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 20:05 #266378

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Děkuji Vám moc za názory. Kajo všechny tebou navrhované popínavky připisuji do výběrového řízení :). Ona i ta bílá Elfe má své kouzlo, což o to. Co se týká barvy plotu je to takové nutné zlo, aby ten plot ladil s okny a balkonovou výplní na domě. Ovšem záměr je jej nechat co nejvíc zarůst a samozrejmě obsypat květy;) Proto chci zasadit popínavky s clematisy a doplnit trvalkami. Zatím asi vede kombinace James Galway s Rosarium Uetersen. Budu rád za další případné kombinace na obě strany plotu.

Re: Prosím poraďte....... 16. srp 2011 20:48 #266384

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Ahoj Honzo. I tobě moc děkuji za názor a myslím že je pro mě rozhodně přínosem vezmu li v úvahu fotky tvých zákoutí, které jsou opravdu vypilované.:up Tvrdou realitu o nemožnosti sehnání LEH už mám taky za sebou. Asi tam tedy budu muset nechat místo do příštího roku a objednat s velkým předstihem.Myšlenka oboustranného osazení je zajímavá. Myslím, že by to byl dobrý efekt při průchodu brankou. Takže asi 2x LEH.Tmavší barvou jsem zamýšlel něco do fialova, ale vím, že těch opakovaně kvetoucích moc k mání není. Má nadmořská výška je 254 m.
PS: Ten plotek je předělením předzahrádky a zahrady. PS2: Těch kamených zídek jsem se nastavěl..Naše zahrada je hodně do svahu a bylo potřeba udělat terasy.Sekám na dvě fáze-sekačka, křovinořez.
Moderátoři: Eva L., Květa