2) Semena zeleniny.
Letos jsem nemohla přijít na to, proč spolupracovníci přinesli okurky a rajčata dlouho předtím, než moje byly připraveny. Pak jsem zjistila, že začali s rostlinami místo semen. Podvodníci, jeden každý z nich! Jsem netušila, že si mohu koupit předpěstované rostliny okurek… Možná, kdybych zasela semena zeleniny dříve příští rok, nebudu muset snášet jejich soucitné úsměvy, mumlat slova díků nad darovanými plody rajčat, zatímco moje teprve kvetou … No co, tak sklízeli dříve, ale důležité je, že nejsem žádný podvodník!
3) Růže
Dělala jsem pro ně vše tento rok. Možná i proto, že jich mám jen pět ..
Tedy….
Začala jsem dobře v tomto roce. Omylem bylo v zasazení Gaillardie na konci řady. Gaillardia přitahuje motýly. A čmeláky. Já jsem strašně alergická na bodnutí. Bolí to. Mě i je. Přestala jsem tedy otrhávat odkvetlé květy v okamžení, kdy jsem slyšela první nízké vibrace čmeláka. To bylo někdy v červnu ? Růže pak už nekvetly. Příští rok se nenechám zastavit. Koupím jeden z těch speciálních bílých včelařských obleků se síťovinou, když budu muset !!
4) Zalévání.
Přestala jsem někdy v květnu tohoto roku. Nelíbí se mi zalévání. Nebaví mne. Mohla bych mít zahradu sukulentů, ale to nechci. Někteří lidé si zalévání užívají. Stojí s hadicí, povídají si se sousedy vykonávajícími stejnou činnost, či se svými rostlinami. Koneckonců s rostlinami se bavím taky. Já říkám: "Pospěš si a pij," nebo "Vsadím se, že Astilbe na Sahaře by byla vděčná za polovinu této vody," nebo "Příště si kupujete pití samy" „Nevděčnice ty v horku stejně skapeš“... Vím, když příští rok vydržím do června, bude to zlepšení !
5) Budu více podporovat místní prodejce ( jsem patriot ).
Letos jsem navštívila jen Zahradnictví Universityś Horticulture club a lokální prodejnu Iris Clubu. Přinesla jsem si pouze 99 rostlin a 15 oddenků Irisů. Příští rok jako nutnost vidím obhlédnutí sortimentu prodejny Státního Arboreta. Jsem si naprosto jistá, že jsem vynechala něco skvělého.
Doplňující poznámka: Seznam a účet skrýt před mužem. S hromaděním peněz začít už teď.
A mám to !
Příští rok zahrada bude báječná, nepochybně zaslouží být na obálce časopisu.
Při zpětném pročítání bodu 4,jsem si připomněla, že zalévání je moje nejneoblíbenější zahradnická práce. A vlastně nevím o tom, že otrhávání odkvetlých květů něco přináší. Pokud dostanu žihadlo, ztratím dva týdny ležením. Ale mohla bych koupit spoustu rostlin, když ušetřím náklady za oblek.
Zkoumáním první položky seznamu si uvědomuji: semena mohou být nedůvěryhodná. Kolik rostlin vlastně potřebuji? Jak dlouho bude trvat než vyklíčí? Možná, že nákup malých rostlin by znamenal úsporu času. A čas jsou peníze. Mohla bych dokonce koupit sadbu zeleniny a nikdo by to nevěděl.
Strávila jsem na zahradě hodně času, tak jak budu mít čas na další práci? Kdy budu zalévat ? Potřebuju víc času. Zřejmě tento seznam je jen návrh.. vytrhnu papír z bloku a začínám psát nový list.
Příští rok :
1) Najmu sousedovic vnuka na zalévání.
2) Zjistím, zda sousedův vnuk je alergický na bodnutí čmeláka.
3) Koupím sadbu rostlin a zeleniny dříve, než jsem zasadila semena zeleniny v loňském roce.
4) Dám v práci výpověď, takže budu mít více času na zahradu.
5) Budu více podporovat místní prodejce.
Dívám se znovu na seznam. Je dosažitelný a realistický. Jsem spokojená.
A teď vy ! Vypracujte svůj seznam ještě dnes!
zpracováno podle L.Geistlingerové