Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Osázené nádoby

Osázené nádoby 17. čec 2016 22:08 #311636

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Tak ještě se něco najde, i když opět začínají chřadnout moje oblíbenkyně milionky :S
batát a diascie
DSC034864.jpg

DSC034834.jpg

DSC034814.jpg

lantány
DSC034755.jpg

batát + milionka + vějířovka
DSC034823.jpg

DSC034933.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Vendy, Jikra, Ajka, alenak, Luša, Marta, bradhal, jaru20

Osázené nádoby 25. čec 2016 23:30 #311876

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Máte někdo letos růži v nádobě? Já jsem přesadila do 10 l nádob nějaké nově koupené sazenice, budou tam do podzimka, jiné možná i déle (na zimu zakopat do záhonu nebo bezmrazá místnost). Zvažuju, že bych nějaké nechala v nádobě trvale - na sezonu ke vchodu do domu - např. některou Fairy, Morsdag, Aprikolu nebo koupila něco s převislým růstem dle popisu - Red Yesterday, Ilmenau. Máte to tak někdo? A máte někdo růže v nádobě víc než rok?

Osázené nádoby 26. čec 2016 07:52 #311878

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, mám jich pár letos druhým rokem. Neměnila jsem hlínu, jen jsem přisypala hnojivo. Mám tam mix kompost x substrát, dole vrstvu většího štěrku. Růže v tom tvoří jiné kořeny, než v klasickém kupovaném substrátu. Nejsou tak jemné, takže velký květináč není po jednom roce kořeny zaplněný zcela. Měla jsem strach, že by se mi baly při přesazování rozpadly.
Dobře to snáší Innocencia, Stephanie BzuG., Kastelruther Spatzen, ty jsou skvělé, bohatě kvetou. Bailando ale dělalo dlouhé větve, málo pevné, musela jsem svázat, evidentně není do nádoby vhodná. Navíc, loni byla mizerná.
Některé půjdou do země, jiné plánuju v kýblích nechat, protože jednak pro ně nemám místo a jednak jsou v tom květináči slušné. Zatím netuším, co s nimi napodzim udělám, jestli se pokusím vyměnit substrát komplet, nebo budu postupovat jako třeba u oleandrů ( seříznout a dosypat). Prostě uvidím, jak to bude vypadat a nějak to vyřeším.

Asi ti nezbyde, než taky experimentovat ;) . The Fairy si myslím, že v květináči půjde, ale bude trpět na padlí. V kontejnerech chytají padlí i růže, které na to v záhonu netrpí. Prostě nemají co potřebují a tak chytnou kdeco ( vč. mšic) :unsure: .

Nezakopávala jsem, jen jsem je v těch mrazech ( -15 několik dní) schovala do chléva ( má okno), na zem jsem dala polystyren, na to květináče. Jinak před příchodem velkých mrazů byly jen na dvorku přehozené bílou textilkou. Ale dvůr je chráněný ze 3 stran budovami.
Poslední úprava: 26. čec 2016 07:56 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Osázené nádoby 26. čec 2016 14:54 #311882

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Bradhal , já mám druhý rok v nádobě Austinovu The Mayflower , ta je celkově drobná a s modrou vějířovkou ji to sluší . Kordesova pnoucí Florentina je v 15l vyšším plastovém květináči. Zem budu měnit až třetím rokem ( doporučení p. Šípa).Obě kvetou a ani jedna nemá ČS - na rozdíl od některých na zahradě. Mám je u jižní zdi domu na terase a na zimu je tam nechávám. Postavím je na polystyren a květináče balím 2krát bublinkovou folií , růže textilkou - ovšem poslední zimy byly mírné.
2 keře Red Yesterday mám v zemi ,každý jinde a oba se rozvětvují do stran do véčka. Nevím, co by ti dělaly v nádobě .
Na stránkách f.Tantau mně zaujala růže Jazz - drobnokvětá a zářivá všemi barvami. Ta by se mně hodila do nádoby, ale netuším, jestli je u nás k sehnání. Co jsem projížděla zahradnictví ,nikde ji neměli. Také jsem se o ni zde nedočetla jaké má vlastnosti, ale třeba někdo bude vědět.

Osázené nádoby 12. srp 2016 11:34 #312302

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3938
Také se asi letošnímu létu podivují.

DSCN7779.jpg

DSCN7780.jpg

DSCN7781.jpg

DSCN7885.jpg

DSCN7886.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Marta, jaru20

Osázené nádoby 12. srp 2016 12:16 #312303

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já teda nevím - moje oleandry jsou samé listí . hezky tmavé , bujné , ale nějak málo kvetou . hnojím vším možným , zalévám . mají sice dost poupat , ale jsou nějak líné - či co. tvoří mi clonu u plotu od křižovatky.-nebo kvetou až koncem léta? už si nepamatuju. :blush:

DSCN0981.jpg

DSCN0982.jpg

DSCN0983_2016-08-12.jpg

DSCN0913.jpg
Poslední úprava: 12. srp 2016 12:17 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, Marta, Gabča, alcearosa

Osázené nádoby 12. srp 2016 18:15 #312304

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Krásné oleandry, Ajko, ten lososový , a Kájin bílý se žlutým okem !
Mám darovaný oleandr středně růžový už 8 let a kvetení nic moc. Pečuji, hnojím na květ Kristalonem, moc se nepředře. Před zimováním zkracuji jen nejvyšší větve, asi to dělám špatně. Před 4 lety byl silně napaden puklicí a zachránila jsem ho kuriozním způsobem - celý omytý a ponořený do vany s roztokem hypermangynu nově zasazený přežil léto ve stínu obalený igelitem - aby se potvory udusily. Oleandr to přežil a na jaře obrostl. Byl to risk, kdo vydrží víc.
V nádobách mám druhým rokem Florentinu , The Mayflower ( ta zrovna stávkuje), olověnec, habešský mečík
( večer voní), růžové kaly ( také letos nic moc) a hortenzie čekatelky na záhon.

P1000996.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Ajka, alenak

Osázené nádoby 12. srp 2016 18:53 #312305

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Kájo, oleandr mám jeden, má dost malej květináč, ale kvete pěkně. Jeden už jsem přes zimu zahubila. Dala jsem ho do garáže ( cca 5 °C ) a to se mu nelíbilo. Listy zhnědly, opadaly a pak už neobrazil. Ten tvůj smetanový je krásný. :up
Tohle je pokus č.2. ;)
DSC03590.jpg

A zas vám sem napcu ty moje lantány, můžu jen doporučit

DSC03607.jpg

DSC03591.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak, Marta

Osázené nádoby 12. srp 2016 19:12 #312307

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
má se prý na jaře přesadit a osekat mu kořeny. dělala jsem to tři roky po sobě a nekvetl ani tolik co letos .
sekala jsem kořeny sekerou .ten největší je sytě růžový a plný . no snad ještě pokvetou , poupat mají hodně. teda pokud nezmrznou ;) ještě je pátý - není focený , ale má červený květ . nejvíc teda kvete ten žlutý - i když je nejmenší . asi by to chtělo nařízkovat .
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Osázené nádoby 12. srp 2016 23:49 #312315

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3938
Kájo, máš krásné keře. Také jsem měla jednoho obra, ale každoročně ho stěhovat na chatu, nebylo jednoduché a často ho seřezávat, to mi zase bylo líto. A tak dělá parádu u tatínka na pergole. Alcearoso, já nic nezkracuji, na jaře odříznu jen suché větvičky, pokud se vyskytnou a ani moc nehnojím. Na to jsem dost lajdák. Přesazuji ob rok. Kvetou dobře, ale občas žloutnou listy, asi tím nedostatkem hnojiva. Seřezávám jen pokud chci upravit korunu a to z jara. Chystám se na řez příští rok u poloviny keřů. S tím řezem se to různí. Někdo seřezává na podzim, patrně , aby se vyvaroval škůdců, zejména puklic.
Florentinu máš moc pěknou, také jí mám a jsem s ní moc spokojená. :)
Moderátoři: Eva L., Květa