Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Komposty

Komposty 22. lis 2014 22:18 #292927

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Neříkej, že ty se svou averzí k chemii bys chtěla stříkat ořešák ;) :lol:
Nechávám listí z ořeší v hostovním záhonu, tak jak tam napadá. Zjara shrábnu zbytky do kompostu. Přesto je tam slimáčí ráj. Za mne tedy hlasuji: nefunguje. Bohužel.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Komposty 22. lis 2014 22:34 #292928

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vlaďko, máš pravdu :P , ale už opravdu nevím, co si stěmi fleky počít :S . Když už to vlezlo i na růže ( a není jich málo, například moje obrovská CMP to má docela hodně, a to nejen u země :angry: ), budu se muset pochlapit a něco s tím udělat :unsure: .
CPM se kvůli tomu chystám na jaře dost zkrátit a chtě nechtě budu muset tu nakoupenou chemii i použít :angry: , ale to je do jiné diskuse ;) . Budu s tím otravovat na jaře, až to bude aktuální.

Komposty 23. lis 2014 21:59 #292959

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Vlaďko,Jani,co se týče slimáků je to u mě takové to "víra tvá tě uzdraví",já to kdysi někde četla,ale vzhledem k tomu,že obě sousední zahrady na vše kašlou-tráva do pasu,tak je tam mám samo sebou,už jsem ale rezignovala-návnady moc nepoužívám-každej rok mě stály majlant a slezli se k nám na hostinu všichni i z dalekého okolí,tak co objevím mydlím motyčkou.Ale listí z ořešáku dávám jak do kompostu,tak na záhony.Každej rok na podzim kompost rozvážím a listí je fuč,za rok se stačí rozložit.

Komposty 23. lis 2014 22:28 #292961

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
K Martine dotazu o normalnosti....mne davaji sousedi shrabany listi v pytlich za branu, vysypu na hromadu v koute zahrady a vracim prazdny k dalsimu plneni.Ja jsem rada, oni taky, jakoby nevedeli, ze se zbavuji vzacnyho materialu.Na jare kupuji drahy substraty.Nu, komu neni rady, tomu neni pomoci.Takze zaver je:my jsme normalni, sousedi nee.

Listi na zahony nepridavam, staci, co tam nalita.Driv jsem nahrnovala, ale dosla jsem k poznani, ze je to bajecny bydleni a zasivarna hlavne pro slizouny.Hlavne na jare, kdyz se to v pravy cas neodklidi, pochutnavaji si na cerstvych spickach host, pivonek, delphinii apd.Takze radeji nee.

Komposty 23. lis 2014 23:08 #292965

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Jo to asi jo,ale právě pod tím ořešákovým to není tak horký,tam se jim moc nelíbí,ale je fakt,že to až tak nezkoumám.Ono je to každej rok jinak,loni moc nemrzlo,tak se slizounům dařilo,zrovna tak letos hryzcům a myším-až 8(slovy)osm populací-sežrali i postřiky a hnojiva,dokonce i co byly v plastech. :dry:

Komposty 24. lis 2014 09:16 #292974

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Evii, máš to náramně zorganizovaný :P .

U nás sousedi radši ty vysoké stromy porazili, aby se s tím nemuseli namáhat. Vysadili thůjky a smrčky :S .

Před několika lety jsem poprvé byla hrabat lupení z lip v ulici a vozila si to kolečem do kompostu. Zblejsknul mě soused odnaproti a jakmile jsem vyklidila pole, vyjel s kolečkem a začal vozit taky :P ( zřejmě se mu rozsvítilo). Ale příští rok už jsem ho vozit neviděla, asi to bylo moc práce.

Kdysi jsem to listí původně vozila na záhonky na zakrytí ( to byly doby, kdy tu ty mrchy rezavý ještě nebyly), ale vítr to tu rozfoukal a v únoru, když dorazily holomrazy, nebylo po listí ani památky. Pár zbytků bylo u plotu na hromadě, ale záhonky prázdné. Od té doby to vozím do kompostu. Letos zkouším ty pytle, viděla jsem to někde v TV.
Jen je třeba pytlům ustřihnout dole růžky, asi, aby v tom nestála voda.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Komposty 24. lis 2014 10:49 #292976

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Mám dvoukomorový kompost jen tak stlučený z tzv. drážních desek, ale jednou bych se chtěla dopracovat k něčemu takovému :

246.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., MartaZ., Evka, Marijka

Komposty 25. lis 2014 12:44 #292997

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Ten je nádhernej, čí je? Já mám šestiboký plastový rozebírací 3 ks, ale mám tak málo místa, že při prohazování musím dávat pozor, abych si lopatou nerozbila skleník a abych se nazabila když přelézám prohazovačku. Kompost přidávám na podzim ke všemu, o co se bojím, hlavně k fuchsiím mgelanikám, letos byly větší než já a ještě pořád kvetou, dnes v noci asi skončí, bude u nás první mráz. Také uklidím durmany, i když pořád kvetou...
DSC_3837.jpg
Poslední úprava: 25. lis 2014 12:52 od MartaZ..

Komposty 25. lis 2014 13:19 #293000

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marto, je staženej z netu, myslím, že je z Anglie.
Ale je na něm krásně vidět, že jen ze dřeva to není dostatečné. Dřevo začne rychle hnít. Dokonce i ty drážní desky ( tj. lepené dřevěné desky, používané na vagony) už po 10 letech také začaly vespodu uhnívat. Tady to mají řešené nějakou folií.

O kompostu z palet jsem uvažovala také ( palety jsou pro mě celkem dostupné), ale obávám se, že ty mezery v prknech by mohly vadit - materiál poblíž těch mezer bude asi moc suchý na to, aby se tam žížalkám chtělo a bude nerozložený - muselo by se asi mnohem častěji přehazovat.
U modelu s plnými stěnami zase dochází k tomu, že vespodu už je to tak utemovaný, že tam nejde vzduch a proces neproběhne úplně ( kompost zavání). Ale to jsem letos vyřešila tak, že jsem nejdřív odházela to vrchní nerozleželé a pak jsem to rycími vidlemi rozvrtala, aby se tam dostal vzduch a za 14 dní byl kompost jako víno ;) .

Na tomhle typu se mi nejvíc líbí to, že bych si ty prkna mohla vyndat kvůli manipulaci. Teď se buď musím přes tu metrovou desku naklánět, nebo tam musím vlézt dovnitř ( boty jak prasátko) :huh:
Poslední úprava: 25. lis 2014 13:20 od Jana V..

Komposty 25. lis 2014 13:22 #293001

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marto, krásně ti to kvete :) , u nás taky ještě nebyl mráz, takže letničky v květníku také ještě nechávám, cokdyby se nějaký hladový hmyz chtěl ještě před zimou posilnit ;) .
Moderátoři: Eva L., Květa