Kompůstek si přímo hýčkám, tak se hlásím do klubu

Mám dvě velké ohrady z kulatin, nejsou z nedostatku prostoru vedle sebe, ale přesto se osvědčily. Za rok je kompost krásně k použití a je ho právě tolk co potřebuji. Během szony ho občas prohrábnu a přehodím lehce rycími vidlemi,ale ne nějak komplet, to by mi záda nedovolila. občas ho přehodí psi

Jani máme jeden ořešák a dřív jsem listí také vyvážela, pak mne na nějakém anglickém webu přesvědčili, že nevadí a fakt nevadí. Dávám ho už nejmíň pět let bez problémů. ž by se nějak markantně zvětšila chorobnost zahrady nepozoruji. Sbírám ho ale sekačkou a nechávám si na tu dobu v zahradě trávu, kterou posekám současně, aby to bylo smíchané. v létě trávu míchám s nadrcenou štěpkou z větví a různým kompaktnějším odpadem, aby nehnila. Kompost se krásně sám osídlí žížalami bez mého přičinění, když do něj zjara hrábnu, podzimní listí se jimi jen hemží.
Marto u nás jsou také ve vsi kontejnery na bioodpad, vozím tam jen výhony révy napadené plísní, ostřihané růže a shnilá jablka. Ale je vidět, že spousta lidí ze vsi tam hází vše. No alespoň nedělají čmoudíky při pálení.