Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Komposty

Komposty 21. lis 2014 16:52 #292888

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Nenašla jsem kompostové téma, i když si pamatuju, že se tu o tom psalo...asi to sežral Google, nebo jsem slepá.
Nějak mi nejde do hlavy, že v mé rodné vísce si nechali obyvatelé přistavit kontejner na shrabané listí...
Já jsem ve městě a listí mám pořád málo a moje kamarádka si ho nechává přivážet na zahrádku od technických služeb. U nás na ulici každý týden v létě dva dny smrdí tráva z biopopelnic, já ji zpracovávám do kompostu, nechávám ji trochu proschnout a pak ji promíchám s ostatním materiálem a nesmrdí....
Jsem nenormální?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Komposty 21. lis 2014 17:21 #292891

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jo , jsi normální , ale lidi jsou blbí - u nás to samé . navíc jen přes křižovatku a dělají tam bordel . kontíky nasypané materiálem uprostřed- až nejdou zavřít . něco říkat je jenom pro zlost - takže vždycky počkám až odejdou, jdu to rozhrnout . onehdá jsem jednu paní co přivezla čtyři pytle listí vyloženě požádala , jestli mi je může dát- a nasypala jsem si všechno do mého kompostu .ženská na mně udiveně koukala , no věděla jsem ,že to zase nepůjde zavřít . pak přijde povichr , vyvrátí celý kontejner a se sousedem uklízíme. on to má za plotem.
já mám navíc k. žížaly , tak je musím krmit .
- ted´ dokonce obec koupila kompostéry a nabízela je lidem na 5 let do pronájmu - zdarma. nevím jestli už jsou rozebrané , ale museli to měsíc hlásit rozhlasem , než si o to lidi řekli .

Komposty 22. lis 2014 16:39 #292917

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marto, nevím, jestli jsi normální, ale nejsi rozhodně sama ;) .
Já se čtvrteční dopoledne "bavila" tím, že jsem u nás v ulici vyhrabala spadané listí pod lípami, napytlovala, navozila do kompostu a zbytek plných pytlů uložila jako poklad na zahradě a doufám, že za to budu odměněna úžasnou listovkou :P ;) .

Ale je pravda, že lupení z našeho obrovského ořešáku vozíme také do sběrného dvora, protože ačkoliv už jsem to viděla v několika receptářích, že se může do kompostu přidávat, nějak k to mu nemám důvěru. Jednak je to podle mě vážně hořké a je toho listí tolik, že by ho v tom kompostu byla většina a jednak má poslední roky antraknozu a tak to raději odvážím, abych si to nešířila po zahradě ( už to mám na jahodách, malinách, ostružunách i některých růžích). Některé roky, když spadalo suché a nestihlo do toho napršet, jsme ho pálili, ale většinou to spadne s deštěm a nejde to spálit :( .

Komposty 22. lis 2014 17:05 #292918

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Kompůstek si přímo hýčkám, tak se hlásím do klubu :)
Mám dvě velké ohrady z kulatin, nejsou z nedostatku prostoru vedle sebe, ale přesto se osvědčily. Za rok je kompost krásně k použití a je ho právě tolk co potřebuji. Během szony ho občas prohrábnu a přehodím lehce rycími vidlemi,ale ne nějak komplet, to by mi záda nedovolila. občas ho přehodí psi :laugh:
Jani máme jeden ořešák a dřív jsem listí také vyvážela, pak mne na nějakém anglickém webu přesvědčili, že nevadí a fakt nevadí. Dávám ho už nejmíň pět let bez problémů. ž by se nějak markantně zvětšila chorobnost zahrady nepozoruji. Sbírám ho ale sekačkou a nechávám si na tu dobu v zahradě trávu, kterou posekám současně, aby to bylo smíchané. v létě trávu míchám s nadrcenou štěpkou z větví a různým kompaktnějším odpadem, aby nehnila. Kompost se krásně sám osídlí žížalami bez mého přičinění, když do něj zjara hrábnu, podzimní listí se jimi jen hemží.
Marto u nás jsou také ve vsi kontejnery na bioodpad, vozím tam jen výhony révy napadené plísní, ostřihané růže a shnilá jablka. Ale je vidět, že spousta lidí ze vsi tam hází vše. No alespoň nedělají čmoudíky při pálení.
Poslední úprava: 22. lis 2014 17:09 od Vlaďka.

Komposty 22. lis 2014 18:21 #292921

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Také všechno za zahrady kompostujeme. Máme dva kompostéry. Ořechové listí podrtime, když je ho hodně, a prostřídáváme ho s trávou nebo bobkama od králíků. Jen chci ty umělohmotné kompostéry vyměnit za nějaké hezčí (líbily by se mi dřevěné ze starých palet). Hanka

Komposty 22. lis 2014 20:16 #292922

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vlaďko, ořešák je téměř čtyřicetiletý a obrovský ( vyšší než barák). Listí byly 3 velké vozíky za auto, tolik se mi do kompostu nevejde ani kdybych ho s ničím nemíchala :huh: . Navíc, trávníku mám celkem malou plochu a napodzim se ani neseče tak často. Ale hlavně, napodzim bývá kompost už tak plný, že je problém tam nacpat cokoliv.
Mám dvě komory vedle sebe, každá tak 1 m3. Vždycky je jedna půlka používaná a druhá odpočívá. Napodzim a najaře vždycky přehážu to vrchní nerozložené z té odpočívající strany na druhou půlku a vyberu to spodní pěkně rozložené a rozvozím po zahradě. Jen díky tomu se mi teď do kompostu vešlo to lupení z lip ;), ale musela jsem nejdřív ten kompost nakopčit k růžím.

Komposty 22. lis 2014 20:30 #292923

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
No jasně, když máš hodně jiného materálu..proč ne :) Ale ono se to jen zdá. Náš ořešák je také obrovský, ale jak se to podrtí tou sekačkou a dělám to postupně, tak na dvakrát, třikrát, jak to padá, rychle se matriál v kompostu slehne. Hlavně, že s tím nikam nemusím.

Komposty 22. lis 2014 20:56 #292924

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Nojo, ale mě padá to lupení na střechu garáže a dlážděný dvorek, ne na trávník, takže zametáme ;) .

Komposty 22. lis 2014 21:39 #292925

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Jani,já dávám listí z ořechu taky na kompost-a protože je to obr-strom,mám ho hodně,tak ho ještě rozvážím po záhonech.Napřed kompostem nakopčím růže,co zbyde rozhodím po záhonech a na to nasypu asi 10cm vrstvu listí z ořešáku.Jak je rosa tak zvlhne a nelítá po zahradě,takže dobrý.Na jaře to trochu zahrabu do země. Taky jsem četla už nevím kde,že tím že obsahuje hořčiny,tak jak se deštěm louhují do země hubí vajíčka slimáků,ale půdě nevadí,s ním je hlavně problém,že se pomaleji rozkládá.Ale v létě po listí není v záhonech ani památky.

Komposty 22. lis 2014 21:49 #292926

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Ališi a pozoruješ úbytek slimáků?
No, kdyby to fakt fungovalo, tak by to za zkoušku stálo :P ( tedy jestli se někdy zbavím té antraknozy :angry: , stříkat to nejde :( , nedosáhnu na spodní větve ani s dlouhou násadou :unsure: ).
Moderátoři: Eva L., Květa