jj., první způsob popsala EvaL.,
odstoupení od smlouvy ( platí jen pro nákup v e-shopu ), nemusí se udávat důvod.
druhým je pak klasická reklamace
svaz-skolkaru.cz/wp-content/uploads/2017...e-ve-skolkarstvi.pdf
pokud se prodejce cuká, nevyhoví, pak ČOI.
letos jsem se ( díky suchu v téměř celé E. ) docela obávala jak budou rostliny růží vypadat. Musím si zavrnět, zatím vše, co mi přišlo, je ve skvělém stavu.
Jak jsem již zvyklá, z Lottum o5 nebylo vše na 100 %.

Růži, o kt. jsem stála nejvíce a objednávala ve 3 ks, zabalil jen jednu, se přehlídl, no..

,o řádek .. Místo ní jsem obdržela 3 x Robin Hood, pro kt. jsem příliš neplápolala, jen jsem jej chtěla "vidět". Takováhle maličkost mě ale po anabázích - nejen s ním - nemůže rozhodit.
Objednávala jsem tři nové Vissers růže, přišly vyprané od substrátu, kontejnerovky ( jarní ? či z min. roku ). Mohutné sazenice, hojně vlásečnicových kořínků. Nad nimi po problémech¨s ujímáním růží v letošním roce předu.
Láďo, ty Fryer růže jsou pěkné - přímo od něj nebo odjinud ?
ad Sheherazade - ano, od Eve.
Zařizovala kamarádka, braly jsme od nich celkem 2x. Někdy popíšu v příslušné kolonce.
Těžko se mi k ní vyjadřuje, je to na obsáhlejší příspěvek...
Sazenice od Eve jsou poměrně drahé + vysoké poštovné. Člověk by očekával tudíž nějakou ( jakousi ) výjimečnost. Tu Sheherezade i ta druhá ( Daphne
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.76032&tab=36 ) bez pochyby mají.
Sazenice ovšem přišla poměrně subtilní, takovou vzácnost jsem se ani neodvážila nasadit do záhonu, do konkurence. Celý rok 2017 strávila v květníku. Jevila se jako čiperná růžička, opakovaně vyháněla nové květní výhony. Na slunci ( v nad + 30 ) se nepálila, květ vydržel 3 dny. Na podzim vysazena.
Ovšem rok 2018 přinesl nemalé problémy. Po pozdních mrazících bylo jaro asi 5 dnů, pak začalo léto. Pouštní, s vysokými teplotami. Za celé vegetační období ( do konce září ) zde pršelo 3x ( vždy minimální množství, to se jen nasákl povrch a rychle vláha vysyčela ). Všechny nově zasazené růže - odkudkoliv, cca 6 zdrojů - měly obrovské problémy ( i přes neustálé prolévání, mulč ). V podstatě až na výjimky jsou buď mrtvé, nebo na hranici odpisu ( jedna zelená větvička 5 cm délky ). Všechny čerstvě vysazené řízkovance ( cca 5 ) uschly zcela - v září, po vydatném dešti, zhnědly.
V menší míře dtto platilo i pro nezakořeněné růže. Mezi nimi samo i pro Sheher.
tohle je f. ze začátku června, pak už bylo jen hůř. Shodila listí, nerostla, nekvetla. Vpravo od ní je další růže od Eve, prostokořka, sázená na podzim, ta dopadla ještě hůř. Oběma jsem musela teď na podzim hýbnout, Sh. neměla žádný kořenový přírůstek, ona druhá - žádné vlásečnice, skoro suchá podnož. Jeden pidi čerstvý vlastní kořínek. Putovala do květníku, jestli ji zachráním, netuším.
čímž chci říct - pokud se Sh. ujme, vypadá na dobrou růži. Kamarádka - bez problémů.
Daphne má úžasnou výdrž květů, mrazuodolnost vyzkoušenou nemám.
Bohužel tento rok Sh. podťal, víc sdělit nemohu. Následné roky snad ukáží více.
Mmch - čerstvě vysazené trvalky, kt. nejsou založením "pouštní", jsem neudržela i přes obr péči - vůbec. Kombinace K9 a rašelinného substrátu byla pro ně smrtící.O to víc chválím ofousovu kompostovku, rostliny koupené od něj problémy neměly, ustály.
Možná podobné problémy mohly mít i ty Fanynčiny kontejnerovky ...