Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dobré rady nad zlato

Dobré rady nad zlato 29. srp 2017 22:09 #320479

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Kiko, nemám s tím žádnou zkušenost, předloni navrhoval kdosi kdesi jako nejlepší přírodní stimulátor med, loni rozkrojenou bramboru, moje babička pří řízkování muškátů prý dávala do nařízlého konce zrnko ovsa ... kdo nezkusí .... Je pravdou, že vrbová kůra (vrby jívy bílé) obsahuje mj. kyselinu salicylovou www.spektrumzdravi.cz/vrba-bila-salix-alba .
Poslední úprava: 29. srp 2017 22:10 od babkaela.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Dobré rady nad zlato 30. srp 2017 08:20 #320481

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Dekuju.
Elo, ano, oni odkazuji na to, že prave ta kyselina pomaha koreneni. A je obsazena udajne i v tech chemickych stimulatorech.
No, vyzkouset se to (nekdy) da, jestli na tom je neco pravdy, asi nezjistim. :)

Dobré rady nad zlato 06. zář 2018 07:15 #323667

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Poprosím o radu. Máte někdo zkušenosti s lišejníky na stromech? Na netu jsou rozporuplné rady. Většinou se shodují na tom, že lišejníky skýtají úkryt pro škodlivý hmyz. A co užitečný, ten tam neleze? A jedná se prý o staré stromy. To také není pravda, naše sloupová jabloň má 3 roky.Radí zelenou skalici, Coproxat, Kuprikol, vápenné mléko. Další rada = ekologické řešení - 8 dílů vody, 1 díl popela ze dřeva a 1 díl žírného vápna. To by se mi zamlouvalo nejvíc, ale má to účinek? Dívala jsem se k sousedům a lišejníky mají na ovocných stromech i ostatní, je to dáno asi lokalitou a vlhkem. Děkuji moc za rady.

DSC00335.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Dobré rady nad zlato 06. zář 2018 07:38 #323668

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak já jsem před delší dobou četla na Fb , že to vůbec není na závadu . někdo tam zase psal , že lišejník odře drátěným kartáčem.ale to je myslím dost riskantní kvůli poranění . takže více nevím .
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Dobré rady nad zlato 06. zář 2018 10:08 #323670

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Tahle věc by mě taky zajímala a moc jsme se ničeho nedohledala. Dědek někde vyčetl, že je známkou čistého ovzduší, když se vyskytne. Nemyslím si to, podle toho, kde se mi to objevuje. Ale moje zkušenost, měla jsem na ibišcích, azalkách i ovocných stromech, jak se objeví, postupně začne rostlina klempírovat.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka

Dobré rady nad zlato 06. zář 2018 12:12 #323671

• Ajka
  • Platinum Boarder
Regino, kéž by to bylo díky čistému ovzduší, které tam máme, ale také si myslím, že je to jinak. Já to mám pouze na ovocných stromech a ještě se poptám u sousedů, mají - li to i na jiných rostlinách..

Dobré rady nad zlato 07. zář 2018 18:21 #323678

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Mám to na úplně všech dřevinách. Jsme u lesa, takže to začíná hodně brzy, 3. rokem už to mají všechny dřeviny. Je to prach, v zimě znečištěný vzduch spalováním všeho možného kvůli šetření. Jak píše Regina, rostliny rychleji stárnou, nedělám s tím nic
Následující uživatel poděkoval: Ajka, babkaela, Regina

Dobré rady nad zlato 07. zář 2018 20:58 #323679

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Tady je docela rozsáhlá diskuze o lišejnících na jabloních, týká se samozřejmě nejen jabloní www.zahrada.cz/forum/jablone/lisejnik-po...k%20na%20v%ECtv%EDch , podotýkam jen na okraj - pan Dr. Vysloužil je ovocnář tělem i duší a velice zkušený .
Tady je něco o lišejnících v Průhonickém parku ... to jen tak pro zajímavost, není zde rada jak se jich zbavit, ale např. je tam co pořebují pro zdárný růst www.ibotky.cz/clanky/pruhonicky-park/127...tanicke-zahrady.html
Poslední úprava: 07. zář 2018 21:23 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Regina

Dobré rady nad zlato 07. zář 2018 22:07 #323680

• Ajka
  • Platinum Boarder
babkaelo díky, přečetla jsem celou diskuzi. Někdo radí lepší výživu, každé jaro přidávám kompost a cererit, jiný radí prořezat, ale já mám sloupovou jabloň a tu, pravda, moc neprořezáváme. Jinou jabloň prořezáváme a lišejník má také a ve stínu není ani jeden strom, tak nevím. :(
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Dobré rady nad zlato 07. zář 2018 22:52 #323681

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Eli, prostudovala jsem pečlivě. V zásadě jsem něco podobného věděla, jak z toho ven jasné není. Z Průhonic jsem zjistila, že mám nádhernou sbírku hlavně těch terčovek, terčovníků a terčníků. Terčník je ten oranžový a zase letitá zkušenost, ten když se objeví, tak to má rostlina celkem spočítané. Já je mám hlavně na některých azalkách kolem jezírka. Svítí tam dost slunce, není to pro ně úplně nejlepší místo. Z toho dedukuju, že se objevují nejvíce na rostlinách, kterým se ne úplně daří. Azalky ve větším stínu to vůbec nemají. Kupodivu to není ani na prastarých a nepříliš udržovaných stromech na chalupě.Ani na snad sedmdesátiletých hruškách, které jsou tady a byly ponechány hlavně kvůli stínu a některé jsou i vykotlané. Takže nejsou v dobrém stavu. A je úplně jedno jestli jsou na větším či menším slunci.O zasolené půdě se ani kolem jezírka ani na chalupě hovořit vůbec nedá. Takže závěr je, vím, že nic nevím.
A často se objevuje na rybízech nebo angreštech.Stromkových. Jen jak trochu zestárnou.
Na chalupě prakticky exhalace nejsou, myslím průmyslové. Že tam starousedlící asi občas topí lecčíms, to možné je. V Kolíně jsou to i exhalace.
Poslední úprava: 07. zář 2018 22:57 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa