Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Slimáci

Re:Slimáci 08. zář 2010 13:29 #17773

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Babi má slepice, takže není problém. U nás ale slimáci nejsou tak moc (ťuk ťuk ťuk).
Aby něco sežrali, to ne. Max. klíčící slunečnice, ale ty jsem vysel přímo do jámy lvové. :laugh:
Spíš jako zajímavost, pro malou a tak. :) A hlavně, je to nosná kachna, tak co s vejcema??
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Slimáci 08. zář 2010 14:30 #17777

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
HonzaPM wrote:
příroda je tam zdravá,
plno žab, hlemýžďů, hadů, takže si sama pomůže. Navíc se tam moc nezahrádkaří.

Tady je to to samé, hadi, ropuchy, šneků miliony. Ale taky jsou tu asi 15cm dlouzí španěláci, celkem bych řekla, že by zblajzl španělák slepýše, než obráceně. Předpokládám, že vzhledem k divočině mají šanci dorůst a pak už jim jsou čeští predátoři k smíchu. Běžce zkusím taky!!!

Re:Slimáci 08. zář 2010 22:16 #17843

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Možná jsou u nás na ty jižany přeci jen silnější zimy (kéž by).

Re:Slimáci 09. zář 2010 06:31 #17852

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Honzo co to je silnější zima, sem pod Blaníkem kolem 600m, vlny od rybníka, konec vesnice, nechráněno, vždy tady vše omrzne -už teď mají dýně vzaté listy podotýkam že poodejdeš dál 100m do vsi a nic,....Aty slimáci tu sou a jejich hrozně, kolem dokola nesečená tráva neopečovávané pozemky,...co víc si mohou přát, pak se prorucírujou u mě choděj sem jak do restaurace,....fakt letos děs a to ze začátku moc nebyly,....kde se vzali!:angry:

Re:Slimáci 09. zář 2010 07:31 #17857

• ZuzanaCh
Vylíhli! Co jiného! Ale koukám, že bys hejno bežců docela uživila:)

Re:Slimáci 09. zář 2010 23:58 #17918

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
slíbila jsem seznam,
nežerou, ale bydlí v tom, co uvádíte shora :
mateřídoušky
seda ( nikdy nežrali, kulivok )

žerou :
( vzala jsem seznam kytek kt. mám, vypsala jsem, co - do jaké míry - jim chutná. Je možné, že jsem na něco zapomněla. Takové ty vzácnosti, kt. běžně k sehnání nejsou - a těm rezavcům chutnají, v seznamu schází.
Pravda je, že si vybírají, ne že by začali někde na okraji záhonu, doplazí se k nejchutnější potravě. Záleží i na množství plevele - občas jim chutná víc obyč. tráva, když je nouze, je i ajuga dobrá. Někt. věci ožírají na jaře = mladé, šťavnaté, pak nechají být. Jiné celoročně. Kdyby nežrali tolik kulturních rostlin, byli by z nich vítaní uklízeči - zlikvidují všechny opadané květy, kadeřavé listy broskvoní, trochu umravní plevel...
Dokud jejich oblíbená potrava je funkční - např. jahody - bydlí v okolí, jakmile jahody přestanou zrát, stěhují se jinam - vyhlédnou si kytku, pod kt. mohou přečkat slunce a večer vyrážejí. Tou kytkou může být cokoliv - polštářovité trvalky, heuchery, čemeřice, plicníky, kapradí. Vždycky je v nějakém intervalu z pod nich vybírám. Mmch, i jim mohou škodit - ne tím, že by je žrali, ale tím, že se jich pod ně snaží vměstnat co nejvíc a odhalují jim kořínky, srdíčka. Jednou jsem je počítala, pod plicníkem jich bydlelo víc jak 40 kousků. Úplně mu budováním pelíšků oholili krček, následně pak zasychal.)

podle abecedy
Antriscus sylvestris Ravenswing ( taková barevná petržel, sežrána komplet )
aster dumosus, nízké astry - ty jim chutnají moc. I velký trs ožrali natolik, že vůbec nestihl vytvořit poupata, nekvetl. Už je též nepěstuji.
astrantie ( pouze dva kultivary, možná tím, že byly mladé )
brunnera - trochu, pouze bílé listem
campanula - všechny nízké kromě Campanula poscharskyana - už je nepěstuji.
Z vysokých latifolii ( komplet ), persicifolii ( málo ), nízkou lactifloru ( teď nechávají ), vysokou lactifloru nechávájí být.
clematis - mladé
delphinium - chutná jim moc
helenium - klíčící
ligularia dentata Desdemona - komplet, druhé popelivky se ani netknou ( Ligularia stenocephala Litlle rocket )
Lunaria rediviva + annua, přežijí
Phlomis tuberosa
Salvia pratensis + sclarea var. Turkestanica, přežijí, ostatní šalvěje ( nemorosa, transsylvatica, verticillata ) nechávají bez povšimnutí

někt. kopretiny
denivky

z cibulí - lilie, listy česneků, teď mi oholili modřence ( V.Finise nebojaksetopíše )

hosty dám do host,
letničky nemám, afrikány milují. Salvia viridis - nechávají, žerou opadané květy.

největší vztek jsem měla loni, páč se vrhli na sadbu - normální, mladé rostlinky. To sežrali ledacos, počínaje digitalisem, diviznou, thalictrem, salvia farinacea atd., atd.... vše, co jsem vypěstovala.

Re:Slimáci 15. zář 2010 19:32 #18162

• pavel
Článek o kachnách a video jak žerou slimáky.

hobby.idnes.cz/video-podivejte-se-jak-si...03_hobby-zahrada_bma

Re:Slimáci 15. zář 2010 20:00 #18167

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Teda to je něco jak to hnusný slizký baštěji co? To je teda hustý,...:laugh:

Re:Slimáci 16. zář 2010 07:09 #18195

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
JJ, jsem se namíchla a na příští rok už mám pipky zamluvené (stojí se na ně fronta a platí se záloha :laugh: ), tak uvidím, jestli budou fungovat. Každopádně je to nosná kachna, tak budou když tak aspoň vejce ;)

Re:Slimáci 21. dub 2011 18:26 #250516

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
IMG_7485.JPG

Idylický podvečer na zahrádce :angry: . Celkem nasbíráno 3/4 l včetně dvou urostlých exemplářů slintáka španělského a nepočítaně jeho rozkošných dítek :evil:
Poslední úprava: 21. dub 2011 18:26 od Gabreta.
Moderátoři: Eva L., Květa