slíbila jsem seznam,
nežerou, ale bydlí v tom, co uvádíte shora :
mateřídoušky
seda ( nikdy nežrali, kulivok )
žerou :
( vzala jsem seznam kytek kt. mám, vypsala jsem, co - do jaké míry - jim chutná. Je možné, že jsem na něco zapomněla. Takové ty vzácnosti, kt. běžně k sehnání nejsou - a těm rezavcům chutnají, v seznamu schází.
Pravda je, že si vybírají, ne že by začali někde na okraji záhonu, doplazí se k nejchutnější potravě. Záleží i na množství plevele - občas jim chutná víc obyč. tráva, když je nouze, je i ajuga dobrá. Někt. věci ožírají na jaře = mladé, šťavnaté, pak nechají být. Jiné celoročně. Kdyby nežrali tolik kulturních rostlin, byli by z nich vítaní uklízeči - zlikvidují všechny opadané květy, kadeřavé listy broskvoní, trochu umravní plevel...
Dokud jejich oblíbená potrava je funkční - např. jahody - bydlí v okolí, jakmile jahody přestanou zrát, stěhují se jinam - vyhlédnou si kytku, pod kt. mohou přečkat slunce a večer vyrážejí. Tou kytkou může být cokoliv - polštářovité trvalky, heuchery, čemeřice, plicníky, kapradí. Vždycky je v nějakém intervalu z pod nich vybírám. Mmch, i jim mohou škodit - ne tím, že by je žrali, ale tím, že se jich pod ně snaží vměstnat co nejvíc a odhalují jim kořínky, srdíčka. Jednou jsem je počítala, pod plicníkem jich bydlelo víc jak 40 kousků. Úplně mu budováním pelíšků oholili krček, následně pak zasychal.)
podle abecedy
Antriscus sylvestris Ravenswing ( taková barevná petržel, sežrána komplet )
aster dumosus, nízké astry - ty jim chutnají moc. I velký trs ožrali natolik, že vůbec nestihl vytvořit poupata, nekvetl. Už je též nepěstuji.
astrantie ( pouze dva kultivary, možná tím, že byly mladé )
brunnera - trochu, pouze bílé listem
campanula - všechny nízké kromě Campanula poscharskyana - už je nepěstuji.
Z vysokých latifolii ( komplet ), persicifolii ( málo ), nízkou lactifloru ( teď nechávají ), vysokou lactifloru nechávájí být.
clematis - mladé
delphinium - chutná jim moc
helenium - klíčící
ligularia dentata Desdemona - komplet, druhé popelivky se ani netknou ( Ligularia stenocephala Litlle rocket )
Lunaria rediviva + annua, přežijí
Phlomis tuberosa
Salvia pratensis + sclarea var. Turkestanica, přežijí, ostatní šalvěje ( nemorosa, transsylvatica, verticillata ) nechávají bez povšimnutí
někt. kopretiny
denivky
z cibulí - lilie, listy česneků, teď mi oholili modřence ( V.Finise nebojaksetopíše )
hosty dám do host,
letničky nemám, afrikány milují. Salvia viridis - nechávají, žerou opadané květy.
největší vztek jsem měla loni, páč se vrhli na sadbu - normální, mladé rostlinky. To sežrali ledacos, počínaje digitalisem, diviznou, thalictrem, salvia farinacea atd., atd.... vše, co jsem vypěstovala.