Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby

Re: Choroby 26. lis 2012 07:06 #285414

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já to určo příští rok zkusím. Chemii taky moc nemusím, a když už tak z řady Bioton a Biool. Neucpává se pak tryska tukem z toho mléka? A účinkuje to i na padlí? Tohle je moje nej.. choroba a dost mě žere. Díky.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Choroby 26. lis 2012 08:51 #285415

• Padretti
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 114
Miško, produkty Bioton a Biool jsou jen marketingovy tah, v podstate si koupis za draho zredene mleko nebo repkovy olej. Mechanismus fungovani je takovy, ze mlecny ci rostlinny tuk pokryje osetrenou rostlinu jemnou mikroblanou na niz maji plisne snizenou moznost se uchytit, je to jakysi teflon efekt, navic komplex kaseinovych bilkovin v mlece obsazenych zpusobi, ze povrch je kolonizovan "hodnymi" bakteriemi, ktere na teto vrstvicce bilkovin hoduji a jak je znamo, kde jsou bakterie nejsou houby a naopak. Tak a konec s rozumbradovanim:)
Na padli mleko funguje skvele a CS se mi take neobjevuje. Tryska se neucpava, ale asi zalezi na typu trysky, kazdopadne je nutne do roztoku pridat nejake smacedlo (saponat) nebo emulgator (lecitin).
Muzes to vyzkouset a pak to zde vyhodnotime!:)
Fajn den!

Luke
Následující uživatel poděkoval: Eva L., hespa1, Miška

Re: Choroby 26. lis 2012 09:12 #285418

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Když do jara nezapomenu, zkusím to taky :up
Líbí se mi to, že se nepoužívá chemie a v případě, že to je účinné, se i hodně ušetří ;) :laugh:

Re: Choroby 27. lis 2012 06:21 #285436

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Luke, jestli jsem to dobře pochopila. Funguje to hlavně jako prevence, takže jistě začít dříve, než se nějaká obávaná choroba (v mém případě padlí tak v červenci ) a postříkat vícekrát. Pokud by to fakt zaúčinkovalo, tak si konečně mohu nechat všechno odkvetlé na záhonech, což doteď nešlo právě kvůli tomu napadanému listí, hlavně ostrožky.
Určitě poreferuji. Díky :up

Re: Choroby 27. lis 2012 17:50 #285448

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Zkoušela jsem předloni Bioton, což je lecitin (mléko) + řepkový olej. Ztroskotala jsem na tom, že se musí postřikovat opravdu často, jestli se nepletu, nejdéle za týden. Snad psali dokonce 3-5 dní v době zvýšeného výskytu a při deštích. To nemám šanci, možná v důchodu.
Šlo mi hlavně o révu, hrozně trpí na padlí. Vlastně trpěla, už dostala výpověď.
Poslední úprava: 27. lis 2012 17:51 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Choroby 27. lis 2012 18:14 #285451

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Padretti napsal:
nebo emulgator (lecitin).

máš nějaký fígl na smísení ?

... mně se kdysi zapatlal od zbytků těhle Bio - přípravků postřikovač. Myslím, že právě lecitinem. I když jsem ho čistila jak blázen, neúspěšně. Přes zimu se opět udělala lepivá vrstvička, samo nejvíc v trysce :( . Netěsnil, nemlžil.

Miško, co se týká ostrožek a padlí - jsem skeptik. To bys musela opravdu postřikovat obden. A číhat, hned po dešti.. rose...
Záleží samo na sezóně. Mívám padlí ( pravé ) na ostrožkách vždy v druhé pol. sezony ( k podzimu ).

Re: Choroby 27. lis 2012 18:52 #285454

• Padretti
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 114
ja tam vzdy davam kapku Ecoveru na nadobi, jednak jako smacedlo a jednak rozpousti tuky. Zatim se mi zadna tryska neucpala a to jsem strikal i emulzi lanolinu, ktery je hodne mastny. Na vycisteni postrikovace me napada, ze by zabrala horka voda a zase saponat. Ale bacha jestli postrikovac je z plastu, tak aby voda nebyla horka az prilis:)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Choroby 25. dub 2014 08:18 #288444

• AlenaC
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 257
Ahoj všichni,
včera jsem našla na malém jalovci takovéto hnusné útvary.Nejdřív jsem si myslela, že se mi tam vykakal pejsek ale je to všude na dřevě,po celém keříčku - na jehličkách ne.
Teď jsem tady objevila nejvíc podobný obrázek rzi hruškové. Ale u mě jsou ty rezatý útvary tak naducaný a vypadá to spíš, že se z toho vylíhnou nějaké potvory.
Prosím o radu - je to rez hrušková ?
Předem děkuji. Alena

dnesss176.jpg

dnesss175.jpg

dnesss177.jpg
Poslední úprava: 25. dub 2014 09:35 od HonzaPM. Důvod: Vložit

Choroby 25. dub 2014 09:20 #288445

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Ahoj Aleno, vítej. Potvrzuji, že se jedná o rez hruškovou. Jde o houbové onemocnění, které lze omezit postřikem, nejlépe kontaktním přípravkem proti houbovým chorobám.

Choroby 25. dub 2014 11:15 #288449

• AlenaC
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 257
Ahoj Martine, děkuji za rychlou odpověď. Rozhodla jsem se tento jalovec zlikvidovat. Když jsem odhrunula jehličí bylo to narostlé všude, na každé zdřevnatělé větvičce. Prostě už to má za sebou, zlikvidovala jsem ho. Postřiku bych potřebovala hodně a taky jak píšeš, bych to asi jen omezila ale nezlikvidovala úplně. Dobře že teď vím, že to byla rez. Měla jsem opravdu strach aby to nebyly kukly nějakých potvor.
hezký den - Alena
Moderátoři: Eva L., Květa