Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Sušiny, věnečky, dekorace

Re: Sušiny, věnečky, dekorace 09. bře 2012 13:13 #276899

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
004_2012-03-09.JPG

003_2012-03-09.JPG

a ještě na stůl
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: chrast, mišpule

Re: Sušiny, věnečky, dekorace 13. bře 2012 23:46 #276987

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dančo, teda, ty řádíš !!
Jaro, Lůďo..

Re: Sušiny, věnečky, dekorace 30. říj 2012 08:20 #284941

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Nadešel čas dušiček, tak jsem se pustila do venečků na hroby. Je to moje totální prvotina, čistě přířorní (až na tavnou pistoli ;) ). Thuje jsem si stříhala a řezala na naší chatě u lesa témeř na Sázavě. Vybrali jsme si na to neděli 28. 10. . No...byl to zážitek! V dost silné pokrývce sněhu balancovat na štaflích a zmrzlými ručkami stříhat zasněžené thuje :laugh:
Omlouvám se za kvalitu fotek, je to z mobilu :blush:

29102012455.JPG

29102012456.JPG

29102012457.JPG

29102012458.JPG
Poslední úprava: 30. říj 2012 08:27 od storm.

Sušiny, věnečky, dekorace 23. led 2017 18:19 #315622

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Ahoj holky, doufám ,že Vás neotrávím vytažením tohoto starého tématu. Ale potřebuji s Vámi rozebrat, co už mi několik dní straší v hlavě. Slyšely jste o stabilizovaných rostlinách - květinách? Poprvé jsem na to narazila loni, kdy v jedné restauraci v Olomouci mají ze stabilizovaného mechu udělané stropy na WC / možná Genovesa bude vědět/.nafotila jsem to, ale jak tam byla velká zrcadla, klame to, že není jasné kde je strop... Nicméně jsem před pár dny narazila na obrazy - dekorace ze stabilizovaného mechu a byla jsem fascinovaná - i z ceny teda, ta je taky závratná. Nicméně jsem začala pátrat, co to vlastně ta stabilizace je a našla jsem toto:

"Rostlina je ošetřena stabilizačním procesem a proto si zachovává stálou čerstvost. Stabilizace probíhá tak, že čerstvě uříznuté rostliny jsou vkládány do zásobníků, které obsahují stabilizační roztok. Během 3-7 dní se rostlinná míza odpaří a je zcela nahrazena stabilizačním roztokem. Při tomto procesu může dojít i ke ztrátě barvy, která je pak nahrazována pomocí potravinářského barviva. Následně jsou rostliny omyty a uskladněny po několik dní v sušárně a před odesláním, samozřejmě náležitě zkontrolovány. Díky stabilizaci si květiny zachovávají svoje přirozené barvy a měkkost, což je předurčuje pro dlouhodobé květinové výzdoby."
Z jiného zdroje:
"Stabilizace je způsob ošetření květin, díky kterému si zachovávají přirozenou čerstvost a barevnost po mnoho let. Ke stabilizaci se používají výhradně rostliny v takové vývojové fázi svého růstu, kdy je jejich dekorativní hodnota nejvyšší. Čerstvě uříznuté rostliny jsou vkládány do zásobníku se stabilizačním roztokem na bázi glycerínu (lidskému zdraví neškodný, splňuje požadavky EU), kde dochází k výměně rostlinné mízy za tento roztok. Po vyjmutí rostlin z lázně jsou rostliny omyty a několik dní ponechány v sušárně, poté jsou zabaleny a připraveny k distribuci. Od růží až po palmy Proces stabilizace prošel od doby svého vzniku značným vývojem. Díky tomu lze dnes tímto způsobem upravovat téměř všechny listnaté i jehličnaté rostliny. Výjimkou jsou rostliny s velmi dužnatými částmi těla, jež obsahují vysoké procento vody. U těchto rostlin, ke kterým patří např. Zantedeschia se stabilizuje pouze květ. Vzhledem k odlišné struktuře a obsahu vody v jednotlivých částech rostliny se u některých květin (růže) stabilizuje květenství odděleně od stonku, který se ponechává ve stabilizačním roztoku déle. Květenství se ke stonku kompletuje zpět pomocí drátku (bodce). Podobným způsobem se postupuje rovněž u listnatých a jehličnatých rostlin (palmy, fíkusy, cypřiše, túje), kde se stabilizuje především zelená část, jež se poté fixuje na kmen rostliny (přirozený či uměle vytvořený). V sortimentu stabilizovaných rostlin tak nechybí běžně používané květiny, jako jsou např. růže, karafiáty, orchideje, hortenzie, či gardénie. Z doplňkové zeleně jmenujme například kapradí, salal, eukalyptus, břečtan. Z hrnkových rostlin pak cypřiše, túje, fíkusy, palmy. Rostliny jsou k dispozici jak ve formě svého přirozeného habitu, tak i jako topiary. Stabilizované květiny mají široké spektrum použití. Díky stabilizačními procesu si uchovávají svoji přirozenou barvu a strukturu (měkkost) po dlouhou dobu. U květenstvích je to až pět let, traviny a doplňková zeleň neztrácí svoji svěžest ani po deseti letech, jehličnaté a listnaté stromy působí dekorativně dokonce až 15 let."

Když jsem pátrala po složení stabilizačního roztoku, nebyla jsem úspěšná. Našla jsem jen toto, ale patrně se jedná ještě o jiný proces.:

"Preparace glycerínem: Při tomto způsobu konzervace rostlin nemůžeme hovořit o sušení, neboť rostliny se nevysuší, voda je v jejich pletivech nahrazena glycerínem. Glycerol neboli glycerín je olejovitá čirá tekutina, která rostlinám uchovává pružnost. Rostliny se namáčí do roztoku glycerínu a vody v poměru 1:2 nebo 1:3. Voda musí být téměř vařící, aby došlo ke vzniku emulze. Pak se roztok zchladí, stonky silnějších rostlin se podélně naříznou, aby se zvětšila sací plocha a ponoří do nádoby s roztokem asi 10 až 15 cm hluboko. Umístí se na světlé, nikoliv slunečné místo a nechá se 2 až 3 týdny vsakovat. Při tomto způsobu může dojít ke změně barvy, proto je možné současně s preparací glycerínem i barvit, přidáním barviva do roztoku. Nepoužívá se pro květy."

20160606_182033.jpg

20160606_182039.jpg

20160606_182119.jpg

20160606_182124.jpg

Známí hodovali a já celá fascinovaná koukala na WC na strop. Tady to bylo kryté sklem, což ty mechové obrázky být nemusí -je jich na internetu plno. Ale já bych holky měla strašnou chuť to zkusit- aspoň malinký obrázek.... :blush:
Kdyby náhodou někdo z Vás byl florista a věděl, jak na to, nebo jste mi mohly poradit, kde sehnat stabilizační roztok či zda se dá udělat doma, byla bych strašně ráda. Stabilizovaný mech se dá teda i koupit- našla jsem odkaz- cena půl kg za 850 Kč. Slibuju, že bych nezdevastovala přírodu - a když , tak jen úplně maličko...

Sušiny, věnečky, dekorace 23. led 2017 18:48 #315624

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
glycerol se dá sehnat v lékárně...(je vazký, proto to pak omývají, jinak by se na to nalepil prach hned)
kdysi jsem mluvila s dealerkou těchto kytek, všechny co měla byly v rakvičce z plastu aby se na ně neprášilo, když už se s tím dělají...
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Sušiny, věnečky, dekorace 23. led 2017 20:11 #315625

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kdysi jsem takhle dělala tuším větvičky buxusu, ale postup si nevybavím, bylo to z nějaké knížky. Ale používala jsem čistý glycerin, koupený ve staré drogerii ( Rossman a podobné "moderní" drogerie to asi nevedou).
Docela dlouho to vydrželo, ale nakonec to taky po několika měsících sežloutlo. Na kvetoucí kytky jsem to tuším nezkoušela.

Sušiny, věnečky, dekorace 23. led 2017 20:41 #315628

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Taky jsem si chtěla takhle vypreparovat bukové větvičky-kousek od nás je nádherný,rudolistý exemplář.A glycerin prý jen v lékárně-drahý,tak jsem se na to vybodla.Mám knihu,ve které je návod,kdyby někdo chtěl,najdu.

Sušiny, věnečky, dekorace 24. led 2017 08:18 #315630

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Mišpul, chtěl by někdo návod, moc by chtěl :) :) :) . Kdybys byla tak hodná...už jsem se dívala na ceny glycerolu- glycerinu - v malých baleních to je ranec, ale dá se třeba přes internet objednat vícelitrové - a tam už to nevychází tak draho, to bych obětovala...víte jak to je,...když se člověk na něco upne :whistle: :whistle: :whistle:

Sušiny, věnečky, dekorace 24. led 2017 10:37 #315631

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Judy, glycerin koupíš opravdu v každé lékárně, ale tohle bude dělané spíš asi lyofilizací. Je to velmi drahá výroba ve speciálních strojích. Ty rostliny jsou vysušené mrazem. (Lyoflora)
Ten glycerin se hodí spíš na sušiny listů, různé větve a pod. Mění barvu materiálu.
Poslední úprava: 24. led 2017 10:45 od Vlaďka.

Sušiny, věnečky, dekorace 24. led 2017 14:31 #315639

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Judy,popleta jsem,návod byl v knize,kdysi vypůjčené,ale tadyto je:
vanite.cz/navody/tipy-triky/priprava-susenych-rostlin/
Já bych ráda někdy docílila tohoto: :whistle:

IMG_9775.jpg

IMG_9776.jpg

IMG_9777.jpg

IMG_9778.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa