Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Recepty

Re: Recepty 12. pro 2011 18:38 #274597

  • mišpule
  • Avatar uživatele mišpule
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 3248
  • Obdržená poděkování 6303
  • Karma: 49
Myslím,že jsem něco podobného zahlídla u mamky.Měl ten hrnec 3 patra?:)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Recepty 31. kvě 2014 10:16 #289320

  • Kirsten
  • Avatar uživatele Kirsten
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Příspěvky: 490
  • Obdržená poděkování 296
  • Karma: 1
Eva L. napsal:
Milé dámy, díky za recepty. :) Ale jestli chcete ušetřit čas a námahu, pořiďte si hrnec na výrobu ovocné šťávy. Vynikající vynález, :up autor by měl dostat nobelovku. Momentálně je znovu po mnoha letech v prodeji, ve vylepšené nerez podobě. Princip výroby šťávy je geniálně jednoduchý - ovoce vlivem horké páry pouští čistou šťávu, která je zároveň sterilizovaná. Stačí stočit do sklenic, zavíčkovat a je hotovo. Vydrží i několik let.
Ve starém typu hrnce, který mám už snad 30 let, jsem takhle vyrobila hektolitry šťávy - rychle a bez práce. Další výhodou je, že nejsou nutné žádné konzervanty, šťáva je sterilizovaná. Cukru lze přidat podle chuti, nebo také žádný - výhodné pro cukrovkáře. Možno vyrábět šťávu i ze zeleniny.

Vytahuji téma nahoru, nedaří se mi najít ten hrnec - možná mám špatná klíčová slova? Takovou věc bych ve své domácnosti určitě ráda měla. Vzpomínám na babiččiny a dědovy ovocné šťávy, nic se jim nevyrovná.
Kdybyste prosím někdo věděl, kde ten "ovocný" hrnec, nejlépe z nerezu, koupit, budu moc ráda. :)
Kirsten
Poslední úprava: 31. kvě 2014 22:40 od HonzaPM. Důvod: Sloučení nadpisu
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Recepty 31. kvě 2014 18:36 #289324

  • Eva L.
  • Avatar uživatele Eva L.
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Příspěvky: 3344
  • Obdržená poděkování 8815
  • Karma: 53
Kirsten, hrnec jsem kupovala v obchodě s domácími potřebami, kde byl velký výběr všelijakých i jiných hrnců, pekáčů, pánví ... Myslím, že je to německý výrobek. Je z nerezu. Bezvadná věc !
Poslední úprava: 31. kvě 2014 22:40 od HonzaPM. Důvod: Sloučení nadpisu
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kirsten

Recepty 31. kvě 2014 19:24 #289325

  • mišpule
  • Avatar uživatele mišpule
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 3248
  • Obdržená poděkování 6303
  • Karma: 49
Kirsten,zadej si "parní odšťavňovač".je jich spousta :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: helena, Kirsten

Recepty 03. čen 2014 15:48 #289446

  • helena
  • Avatar uživatele helena
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 1216
  • Obdržená poděkování 1969
  • Karma: 6
Honzo, jdu Ti pochválit recept na růžovou zmrzlinu. Právě jsem ji dojedla a odeznívající chuť mám ještě na jazyku. Dělala jsem ji z neznámé galiky. Květy jsou menší, dala jsem jich třináct, ale možná to zvýším až na dvacet. Další historické růže třeste se - nastane ostříhávání květů. :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Recepty 04. čen 2014 09:50 #289482

  • Miška
  • Avatar uživatele Miška
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 582
  • Obdržená poděkování 517
  • Karma: 0
NO a kde je ten recept na tu zmrzlinu?
Já si ho nestihla překopírovat, když ho dával Honza na Weeku loni a letos by se mi hodil.
Prosím, dal by se sem vložit? Já totiž slíbila, že když furt "prudím" s růžemi, že jsou dobré i jinak. Tak ať všichni zírají :blink: .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Recepty 04. čen 2014 10:12 #289483

  • helena
  • Avatar uživatele helena
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Příspěvky: 1216
  • Obdržená poděkování 1969
  • Karma: 6
Dávám sem Honzův recept tak, jak jsem si jej loni okopírovala:

Recept na zmrzlinu z okvětních plátků růží

150 g cukru
150 ml vroucí vody
okvětní plátky ze tří velkých květů voňavých růží (ale čím víc, tím líp, já dával devět)
2 polévkové lžíce šťávy z citronu
250 ml smetany

Do vroucí vody přidáme cukr a dobře ho rozmícháme.
Přidáme opláchnuté okvětní plátky růží a dbáme, aby všechny byly dobře ponořené ve vodě.
Stáhneme plamen a necháme 24 hodin odležet.

Přelijeme přes plátýnko nebo sítko a vylouhované okvětní plátky dáme na kompost.
Do voňavého roztoku přidáme šťávu z citronu a smetanu.
Dobře promícháme.

Dáme do mrazničky. Když je zmrzlina částečně ztuhlá, vyndáme a opět dobře promícháme
nebo pevně uzavřenou vaničku silně protřeseme - zmrzlina bude kompaktní, lepší a nadýchaná.

Recept je od Sheen Eaton Lower.

Zkoušel jsem z Golden Celebration (vynikající, ale možná jsem měl dát klasický cukr místo třtinového) a z William Shakespeare 2000 (klasický cukr) - tak ta je dechberoucí a absolutně lahodná, nebeská...
Ještě zkusím z Louise Odier. Teď jdu dělat z Louise a Williama. Když to zvládnu já, tak každý.
Místo smetany lze i mléko nebo bílý jogurt, tvaroh... fantasii se meze nekladou.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, hespa1, jana H, Miška, Kirsten, Kamcule1, Elijan

Recepty 04. čen 2014 10:56 #289486

  • HonzaPM
  • Avatar uživatele HonzaPM
  • OFFLINE
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Příspěvky: 5754
  • Obdržená poděkování 9276
  • Karma: 6
Heleno, díky. To jsem rád, že ti chutná.

Mě osobně tam ta smetana moc nesedí, cítím ji tam, přijde mi taková... mazlavá.
No jo, jsem vybíravej, já vím :).
Možná bych tam dal zakysanou nebo jogurt (mléko?).
Tvaroh kupovaný mi taky nevyhovuje, přijde mi, že má takovou... svíravou chuť.
Takže si dělám tvaroh domácí - 0,5 kg bílého Selského jogurtu Hollandia
dám do čisté utěrky, svážu ji do uzlíčku a pověsím nad dřez do druhého dne.
Nic se nezkazí, není třeba se bát. Z jogurtu skrz utěrku vykapává syrovátka.
Pro ni nemám uplatnění, takže nechám stékat pryč.
Někdo si tu syrovátku může stáčet, dát pod to třeba misku, ochutit ji
nějakou domácí šťávou a pít to ráno na lačno. Není to nic jiného, než Actimel.

Mno a tenhle domácí tvaroh je pak geniální na vše. Třeba jen tak na chleba,
na pomazánky (rybí, vajíčkovou, bylinkovou, pikant na očka) nebo rozmíchat s ovocem
nebo ovocnou šťávou. Famozní je s domácím Pečeným čajem.


(jinak mrkám, že tu ten recept není, myslel jsem, že už tu je, ale vyhledávání
mi ho nenachází, takže díky Heleno, žes měla uloženo)


A co se čaje z růží týká, tak ten recept začíná stejně, jako ten na zmrzlinu:

150 g cukru
150 ml vroucí vody
okvětní plátky ze tří velkých květů voňavých růží (může být víc)
šťáva z jednoho citronu

Do vroucí vody přidáme cukr a dobře ho rozmícháme. Stáhneme plamen.
Přidáme opláchnuté okvětní plátky růží a dbáme, aby všechny byly ponořené ve vodě.
Necháme 24 hodin odležet a louhovat.

Přelijeme přes plátýnko nebo sítko a vylouhované okvětní plátky dáme na kompost.
Do voňavého roztoku přidáme šťávu z citronu.
Dobře promícháme.

Čaj je hotový. Podávám chlazené nebo pokojové, chutná to všem. :)

(poznámka pod čarou - nevím, jestli záleží na teplotě vody nebo na vašem sporáku
- indukce má ještě dojezd - nebo na množství přidaných okvětních plátků (méně je více??),
ale s Louise Odier semi stalo, že druhý den po louhování byl obsah hrnce nepěkně hnědý,
až jsem se bál, že je to celé zkažené. stačí neláteřit a slít ty okvětní plátky,
a jakmile přidáte citron, tak ta hnědá voda krásně zrůžoví (nebo podle barvy růže)
a zavoní přesně tak, jak má)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, jana H, Miška, Kirsten, Kamcule1, Iveta, Elijan
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa