Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže

Re: Kavárna u Krásné růže 18. srp 2012 18:42 #282552

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Heleno, přeji Ti samé krásné růže, pevné zdraví a hodně energie na zahradní práce!
CharlesRennieMacintosh.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 18. srp 2012 18:53 #282553

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Musím vám to říct: hrozně ráda brouzdám internětovým světem, obzvlášť zahradnické blogy jsou skvělý žruot času. :laugh: A ty severské obzvlášť. (Honzo, Haken fakt dobrý jeho Saturday off show :up maleviksrosentradgard.blogspot.cz/ )
A dneska mne hrozně moc jako českého patriota potěšil na jednom z těchto blogů tento citát z Karla Čapka:

“Jej, to je pěkná lila kytička,” řekne takový laik, načež mu zahradník trochu uraženě řekne: “To přece je Petrocallis pyrenaica.” Neboť zahradník si potrpí na jména; květina beze jména je, abych to řekl platónsky, květina bez metafyzické ideje; zkrátka nemá tu pravou a plnocennou skutečnost. Květina bezejmenná je plevel; květina s latinským jménem je jaksi povýšena do stavu odbornosti. Vyroste-li vám na záhonku kopřiva, zapíchněte k ní jmenovku “Urtica dioica”, a počnete si jí vážit; ba i půdu jí zkypříte a přihnojíte ji čilským ledkem. Mluvíte-li se zahradníkem, zeptejte se ho vždycky: “Jak se jmenuje tahle růže?” “To je Burmeester van Tholle,” řekne vám zahradník potěšen, “a tahle je Madame Claire Mordier,” a přitom si o vás s uznáním pomyslí, že jste slušný a vzdělaný člověk. A nehazardujte sami se jmény; neříkejte například “Tady vám kvete fajn Arabis”, když na vás může pak zahradník rozlíceně zahřímat: “Kdepak, to přece je Schievereckia Bornmülleri!!” Ono to je sice skoro jedno, ale jméno je jméno; a my zahradníci držíme na dobré jméno. Proto také nenávidíme děti a kosy, protože nám vytahují a popletou zapíchané jmenovky; pak se nám stane, že ukazujeme s podivem: “Koukejte, tady ten čilimník kvete docela jako protěž, - to je snad taková lokální variace; a je to určitě čilimník, protože je u něho má vlastní jmenovka.”
gladjekallan.blogspot.cz/search/label/Pelargoner

Zahradníkův rok, totiž miluji a zrovna mne nejvíc trápí, že mi rozkvetla úžasná seda a podle všeho jsou to úplně jiná, než mi měla přijít a u jiných jsem zase ztratila jmenovky...chjo...

sedumcerv.jpg
Poslední úprava: 18. srp 2012 18:58 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Pohlová, helena, Kachnishte, evai, mišpule, Evka

Re: Kavárna u Krásné růže 18. srp 2012 22:03 #282555

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, to byla potěcha si znovu připomenout. Díky :up :up

Nebylo mezi tvými objednávanými sedy i Garnet Brocade ? to na obr. mi ho nápadně připomíná..
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 19. srp 2012 08:09 #282562

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Vlaďko, díky za přání. Všechno to bych moc potřebovala. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Kavárna u Krásné růže 19. srp 2012 22:37 #282572

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, budiž ti přáno. :)
(Rosenfaszination - na HMF dosud žádné fotky nebyly, tak vkládám cosedá - toliko k okouzlení
(ano, je hezká a mile voní, ale závislost to (zatím?) není) :)

Vlaďko, jen pěkně brouzdej, brouzdej. Haken - kdo by to do toho chlapa ( ! ) býval byl řekl, že?
Čapek, to byl mistr. Sice o dějepisu vím nic, ale (vlastně právě proto) stále mne při čtení Zahradníkova roku
nepřestává udivovat, jak zkušený a znalý zahradník to byl a co v té době vše už bylo pojmenováno a známo. :up

Co se neřádu v Sedech týká, mám to zrovna tak. A u levandulí je to ještě horší. Zrovna letos byse jména levandulí hodila.
Neb jich asi tak polovina přes zimu umřela a druhá půle vypadá, že o žádných holomrazech nic neví.
To byse kultivary (přeživší) šikly znát. Ách jo. Chtěl bych mít Květinu hlavu - šuplíčky. :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 20. srp 2012 06:37 #282578

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Cha, ta seda třeba dohledám, ale v levandulích mám pocit, že se mi nejlíp daří ty vyseměněné, tudíš sprášené směsky. Jako se psama, nejzdravější jsou ořeši :laugh:

Ad Karel Čapek a jeho Zahradníkův rok . Fascinuje mne, jak je to vše stále aktuální, naše višnotýsky, trable s objednávkami, s počasím...
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 20. srp 2012 08:06 #282580

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
HonzaPM napsal:

Co se neřádu v Sedech týká, mám to zrovna tak. A u levandulí je to ještě horší. Zrovna letos byse jména levandulí hodila.
Neb jich asi tak polovina přes zimu umřela a druhá půle vypadá, že o žádných holomrazech nic neví.
To byse kultivary (přeživší) šikly znát. Ách jo. Chtěl bych mít Květinu hlavu - šuplíčky. :)

Po pár stěhováních a drsných zimách mám bordel úplně ve všem, v sedech jsem ztratila i dodák, takže netuším, co to můžu mít :huh:

A "Zahradníkův rok" je pro zahrádkáře povinná četba, stejně jako pro chovatele slepic "Vejce a já" ;) je úplně fuk, kdy to bylo napsané, je to tak syrově pravdivé :D
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Kavárna u Krásné růže 20. srp 2012 19:31 #282609

• Květa
  • Moderator
HonzaPM napsal:
Chtěl bych mít Květinu hlavu - šuplíčky. :)

Honzo, šuplíčky by potřebovaly nějakou omlazující kůru. Skřípou, drhnou ... a bude hůř.

..ještě že mám tabulky, najdu-li příslušnou ( :lol: ), mohu výpadky paměti úspěšně - prozatím - zamaskovat.

:lol: :lol: tuhle tu byla návštěva, zaboha jsem si nemohla vzpomenout na název nějaké málo frekventované růže .. tak říkám, počkej doběhnu se kouknout do tabulky. Přišla jsem, šťastná, vím. Njn, za chvíli jsem běžela znovu. Pak jsem návštěvu přistihla, že na vzdálenějších místech zahrady se už na názvy neptá :( , radši.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Kavárna u Krásné růže 22. srp 2012 20:53 #282718

• Květa
  • Moderator
Vlaďka napsal:
Musím vám to říct: hrozně ráda brouzdám internětovým světem, obzvlášť zahradnické blogy jsou skvělý žruot času. :laugh: A ty severské obzvlášť.

souhlas, naprostý.
Já většinou se nějakou náhodou ocitám na amerických .. a to je pohroma !
může totiž dojít i k něšťastnému zaláskování ...
převčírem jsem kontrolovala co za barevný záchvat mám letos. Předloni to byla oranžová, loni modrá, letos jsem se rozvášnila nad tmavší růžovou.
Odbočka : Amazonko, máš taky období ? jaké ? :lol:

I hledala jsem ( opět ) Carefree Beauty, barvu, habitus. Narazila jsem na tento blog
www.deborahsilver.com/blog/tag/roses/

a vzplála jsem jasným plamenem..
zase knoflíčky, no :lol:
www.google.cz/search?q=rosa+jeanne+lajoi...0zUKGRD-WC4gSl4IDwDQ
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.3488&n=3488&tab=1

ach jo, po té bych hrábla všema drápama... jenže.... zřejmě ke koupi v Evropě není ( krokodýlí slzy )... kdybyste ji někdo náhodou při brouzdání nabídkami vypátral, dejte echo, budu zauzlice...

a tím se dostávám k podstatě příspěvku. Píší o ní mini climber. Znáte někdo definici mini climberu ? ( výška ? malé květy ? )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Kavárna u Krásné růže 22. srp 2012 21:45 #282731

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
O mini climbers..neco malinko jsem zacla procitat, jeden odkaz treba tady
www.spelarosa.nl/?id=1&subid=3&language=uk
budu pokracovat treba zitra
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa