Heleno, dávám fotku, možná tu někde bude, možná zmizela se starými KR.
Místo očkování jsem silně obalil hnědou (jutovou?) textilií.
Tu jsem předtím smotal, sroloval (jako bys ždímala ručník), aby byla
jednak ještě silnější a lépe chránila a hlavně, aby semi lépe proplétala
mezi růžovými větvičkami. Vzniklo jakési klubíčko z tlusté nitě (srolovaná textilie).
Pak jsem k růži zarazil pevnou tyč nebo trubku (pokud má standardní silné ukotvení,
není nutné) a celé jsem to omotal několika vrstvami rákosové rohože.
Dá se koupit různě vysoká, podle výšky kmínku. Navrch jsem napíchal smrkové větvičky,
aby dovnitř nesněžilo. Kmínek jsem neobaloval, ale lze to taky.
Popř. bych nejdřív omotal místo očkování, pak udělal smrkového panáka po celé výšce
růže a navrch růži zamotal tím rákosem. To by bylo asi dokonalé a jistotní zajištění.
U mne tak růže přežívaly několik zim, ale pak přišla jedna, už nevím, který rok to bylo,
a ta byla docela decimující. Je ale pravda, že v té zimě jsem měl na růžích jen tu textilii,
a, myslím, tu rákosovou rohož už ne. Sněhu bylo tu zimu opravdu hodně, ale nepomohlo to.
Jediné dvě, které přežily, byly dva kousky Leonardo da Vinci, je (na km.) velmi odolná a krásná.
Bylo zajímavé, že další dva ks Leonardo da Vinci (ale sázené o dva roky dříve,
než tyto dvě mladší) také vymrzly. Nevím, jestli se z toho dá usoudit, že mladší růže
je více houževnatější a odolnější, než starší exemplář, každopádně to bylo překvapivé.
Někdy růže nevymrzne docela, ale je vidět to postižení na dalším růstu.
Taky je výhodné, když je ušlechtilá odrůda naočkována na dvou místech kmínku.
Dělá seto tak běžně, ale některé kusy to mít nemusí, popř. pěstitel odstřihne neujaté očko.
Dvouočkování vypadá líp, výhonů je víc, květů taky, růže působí kulatějším, plnějším dojmem.
V případě poškození je tu vždy to druhé rezervní očko, takže růže není ztracena.
Pokud plánuješ na kmínek tu tvou odrůdu, tak myslím, že by mohla být odolná dost.
Nejchoulostivější jsou klasicky čajovky (těmi jsem začínal, první jsem měl Sunsilk,
potom Queen Elisabeth, Arthur Bell, další pak Korbin nebo Stromboli).
17.1.2008