Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže

Re: Kavárna u Krásné růže 02. zář 2012 09:52 #283107

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
No já bych taky klidně šoupala, hlavně s hostama hýbu snad každý rok. Ale teď máme s malym oba nějakou chřipku a pokoušíme se se vzájemně nezabít :D
Hlavně mě čekají přesuny růží. Právě díky debatě růžováXžlutá jsem si vloni řekla - a prdlajs! - a vyrobila jsem záhon v těchto barvách. Nebylo to špatné, ale přesázim to :D Tahle kombinace mi přijde taková... přeslazená. Hlavně když jsou růže zamíchané barevně jedna přes druhou. Takže udělám přechod - od žlutých přes krémové k růžových. Rozkreslila (a následně ztratila) jsem asi 10 různých kombinací a vyšlo mi ideální řešení, při kterém budu hýbat jen se 4mi růžemi :evil:

Jinak sesazené bílé a krémové růže u sebe mě fascinují - ze sezení na pergole se večer kouká právě do tohohle záhonu a vysloveně září. Do toho je samozřejmě (jako všechno u mě) proplevelený řimbabou, no je to bomba. Ve světle úplňku - nádhera! Už chápu mánii bílých zahrad.
Poslední úprava: 02. zář 2012 09:56 od Kachnishte.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: vydrik

Re: Kavárna u Krásné růže 02. zář 2012 22:14 #283119

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
mišpule napsal:
Tak pěkně děkuju :laugh:
Navleču pytlíky z netkanky,na vybrané rostliny,až začnou dozrávat a holt budu vyškubávat ;)

Mišpul, ono (asi, teda ) stačí odstřihnout dokvétající.
Zase - je na ní bezva, že zřejmě semena klíčí postupně a ještě v témže roce kvetou. Mateční začínají hodně brzo ( kvete cca měsíc, - 6 týdnů/ odhad ), někdy zač. června, možná i dříve. Pak dokvetou, odstřihnu u báze. No mezitím nakvetou mláďata... a tak se to opakuje.. mně na jednom místě kvete růžová hastata již potřetí v t.r., třetí várka začala teď ( květy jsou už malé ).
A ještě - v prvním roce dělá jednovýhon ( snadno k vytrhnutí, koření úplně při povrchu ), v roce následujícím teprve několikastonkovou rostlinu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Kavárna u Krásné růže 02. zář 2012 22:19 #283120

• Květa
  • Moderator
Kachnishte napsal:
No já bych taky klidně šoupala, hlavně s hostama hýbu snad každý rok. Ale teď máme s malym oba nějakou chřipku a pokoušíme se se vzájemně nezabít :D
Hlavně mě čekají přesuny růží. Právě díky debatě růžováXžlutá jsem si vloni řekla - a prdlajs! - a vyrobila jsem záhon v těchto barvách. Nebylo to špatné, ale přesázim to :D Tahle kombinace mi přijde taková... přeslazená. Hlavně když jsou růže zamíchané barevně jedna přes druhou. Takže udělám přechod - od žlutých přes krémové k růžových. Rozkreslila (a následně ztratila) jsem asi 10 různých kombinací a vyšlo mi ideální řešení, při kterém budu hýbat jen se 4mi růžemi :evil:

Jinak sesazené bílé a krémové růže u sebe mě fascinují - ze sezení na pergole se večer kouká právě do tohohle záhonu a vysloveně září. Do toho je samozřejmě (jako všechno u mě) proplevelený řimbabou, no je to bomba. Ve světle úplňku - nádhera! Už chápu mánii bílých zahrad.

Kachni, no vidíš, já se zas při představě hýbání s hostama ošívám. Ony léty koření čím dál tím hlouběji a v podstatě ( podle kultivaru ) dospívají na stanovišti 3 - 4 rokem. Tzn. teprve pak udělají tu správnou velikost ( vzrůst, listy ). Takže při každém přesunu je podtrhneš, přerušíš ( chca nechca ) kořeny. Nejvíce je to patrné u XXL host, s mini nemám problém.

Ukážeš oba ( bílý i růžovo/žlutý ) záhonek ?
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 02. zář 2012 22:40 #283121

• Květa
  • Moderator
helena napsal:
Evka napsal:
Květa napsal:
Dívala jsem se na tu mapu a dost mě překvapilo jakým způsobem u nás přechází zona 5 přes republiku.Myslela jsem,že zona 5 bude na jiných místech.

Je to schematická mapa a asi trochu zavádějící v tom, že nebere v potaz nadmořskou výšku, která v ČR hraje velkou roli. Ale v zásadě to potvrzuje i místní zkušenosti s počasím. Ladův kraj je o sněhu (jsme součástí pruhu se zónou 5) - za první republiky tu byl i funkční lyžařský můstek a davy zimních návštěvníků-lyžařů.
Hm, a letošní převládající deště přichází také od JZ plus minus v tomto koridoru. Proto máme poměrně dost vody - srpen 92 mm. Vysočina 44 mm.

jj, Heleno, napsalas přesně.
Mapka je trochu zavádějící, tady ještě odkaz pro toho, kdo si chce počíst
dendroz.dendrologie.cz/html_stranky/08_klimaticke_zony.htm

Velkou úlohu hraje i ono mikroklima ( moje arundo zimu nepřežilo, ve vesnici vzdálené 2 km sice pár chlupů, ale žije ), suma teplot.. je toho hodně.

Mně právě mrzí, že neumím německy, ptž. tam asi mají ( pro nás ) nejpodobnější klima. Podobný charakter zimy i léta a také - to jarní střídání tepla/mrazíků v noci, kt. je pro mnoho keřů a stromů hodně nebezpečné.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka, Kirsten, lemarton

Re: Kavárna u Krásné růže 03. zář 2012 10:31 #283129

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Květa napsal:
Kachnishte napsal:

Kachni, no vidíš, já se zas při představě hýbání s hostama ošívám. Ony léty koření čím dál tím hlouběji a v podstatě ( podle kultivaru ) dospívají na stanovišti 3 - 4 rokem. Tzn. teprve pak udělají tu správnou velikost ( vzrůst, listy ). Takže při každém přesunu je podtrhneš, přerušíš ( chca nechca ) kořeny. Nejvíce je to patrné u XXL host, s mini nemám problém.

Ukážeš oba ( bílý i růžovo/žlutý ) záhonek ?

Vím o tom a upřímně se při stěhování kaju...

Záhonky bych ukázala, ale ty mrchy teď po deštích vypadají... no jak zmoklý slepice. Vůbec mi připadá, že letos to druhé kvetení stojí nějak za p*d. Ale budu na to myslet a pofotim!
Poslední úprava: 03. zář 2012 10:38 od Kachnishte.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 04. zář 2012 21:32 #283168

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Velká burza Lichonožek růžovopatých ZDE :lol: :
vavrusova.blog.idnes.cz/c/285711/Lichonozka-ruzovopata.html#t2
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, mišpule

Re: Kavárna u Krásné růže 15. zář 2012 17:26 #283506

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Květo,trubač po Dominátoru.Výmladek vypadá k.o.(je pod přesahem střechy),hlavní rostlinu déšť trochu opláchl,ale taky schne.Tak uvidíme zjara.Asi ho zítra ještě pokropím.Mochyně to snad taky nerozchodí(pevně doufám,ale moc nevěřím)
020_2012-09-15.JPG

021_2012-09-15.JPG

Brambory jsou ve stodole,šrotili jsme zběsile,vypadalo to na déšť.Sedlák spokojený,představil mi své miláčky:
portrét táty Bohouše
006_2012-09-15.JPG

zbytek rodinky,maminka Blaženka je hrozný mazel
011_2012-09-15.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: chrast, helena, jana H

Re: Kavárna u Krásné růže 15. zář 2012 19:32 #283509

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Mišpul,krása,pozdravuj příbuzné :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re: Kavárna u Krásné růže 15. zář 2012 19:57 #283511

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Za týden vyřídím,poškrabkám Blážu za uchem,u táty Bóži bych si netroufla :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Kavárna u Krásné růže 16. zář 2012 09:01 #283520

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
I když jsou kvalitnější zdroje, než Novinky.cz, tak tento článek je přinejmenším hodně zajímavý...
Ach ten Němec.

www.novinky.cz/veda-skoly/278819-vedci-a...zdravou-stravou.html
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa