Kamcule1 napsal:
Lunární kalendář jsem měla loni, moc se na něj těšila a nakonec jsem stejně musela na zahradě pracovat, když byl čas a pokud možno nějaké počasí a stejně jsem všechnu práci nestihla.
Tak to je právě špatně, když jsme frustrováni z toho, že děláme něco jiného, než je "přikázáno" lunárním kalendářem.

Když se rozhodnu, že to s Měsícem zkusím, tak si musím nejdřív důkladně prostudovat základní principy, porozumět tomu jak fungují. Pak snadno najdu alternativní možnosti.
Za všechny dám jeden příklad. Lunární kalendář doporučuje zalévat ve dnech, kdy Měsíc prochází tzv. vodními znameními (Ryby, Rak, Štír). Když víme, že průchod jedním znamením trvá asi dva a půl dne, tak za měsíc je to v souhrnu celkem necelých osm dnů, kdy je "povoleno" zalévat. No tak to každý z nás ví, že v době letního vedra a sucha je to zatraceně málo. Ale když vím, že v době průchodu M. zemskými znameními (Býk, Panna, Kozoroh) země také přijímá, vstřebává, tak už je tu další možnost. A když to vezmu z ještě širšího hlediska, tak i ubývající a klesající Měsíc umožňuje zemi příjem vody.Je ale záhodno vyhnout se době průchodu M. ohnivými znameními (Beran, Lev, Střelec), kdy zalévání nemá mnoho smyslu, zem se rychle vysouší.
Mám velice užitečnou knížku Neznámá moc Luny (autoři: J. Paunggerová, T. Poppe), ve které, kromě důkladného objasnění problematiky, se také mimo jiné říká:
... časové a povětrnostní podmínky vždycky neumožní zvolit správný den, ale je snadné dbát, aby nebyly hned všechny vlivy negativní... zůstává ještě dost prostoru. Fanatismus a přehnané dodržování rad nepřinese dobré výsledky. "Příliš mnoho dobrého" je jen jiný výraz pro "špatné".
Lunární kalendář slouží jen jako rámcové vodítko a ne jako direktivní příkazy kdy, co a jak.