Ahoj Dreslo, díky, to s těma chorobama Ti naprosto věřím, ale ještě nemám zkušenosti. Já pěstovala léta jen tzv. velkokvěté a neměla jsem s nimi starosti, moc jsem to neřešila. To bude asi tím, že to moc sleduju. Mně vůbec listy (zatím) u nových zatím převážně austinek neopadávají, určitě to nic moc není. Skvrnitost i padlí tam ale je. Věřím docela i to, že se růže od sebe, pokud k tomu nemají sklon, nenakazí.
Clematisy jsem doposud moc nesledovala, protože mám jeden asi tři roky a vůbec (i když měl nohy ve stínu) nekvetl. Nestříhala jsem ho nikdy, nebylo v podstatě co. Přesadím ho k altánu, udělám pořádný "pelíšek" a uvidíme. Clematisy mám moc ráda a k růžím úžasné..., zaměřím se na jejich studium. Je toho moc, v čem bych se chtěla vyznat a pak si některé rostliny pořídit, ale musím postupně. Dnes jsem konečně jakž takž dodělala ten svůj dosti velký pozemek, natřela altán, ještě jako pokus nasela travičku a už začala kopat jámy na růže. To budou ještě starosti, jestli je zasadím tak, aby se jim to líbilo:) Asi 25 kousků

Dreslo, mám omylem objednanou růži 'Quatre Saisons Blanche Mousseuse' místo Quatre Saisons. Asi to bude časem moje oblíbenkyně, zatím mi případá taková trochu ošklivá....

No a MMe Plantier máš? Nemyslím teď tu záměnu. To je fakt těžký vybrat jí místo, když může být 150 až 365 cm vysoká a v šířce je taky velké rozpětí 150 - 245 cm. Ach jo...
A Mme A.Carriere možná k altánu nasadím a děkuju za radu, ale co když bude mít skoro těch 8 m? Nebo u nás v našich podmínkách ne?
Moc pěkný večer Tobě a všem D.