Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: altánek, podzimní sázení historických růží...atd

altánek, podzimní sázení historických růží...atd 14. říj 2009 09:27 #2227

• Dany
;) Dobrý den všem ! Celé léto jsem připravovala dosti velký pozemek na sázení objednaných růží (p. Šíp). Celkem mám všechno v poho hotovo, vybírám místa růžím, aby se jim dařilo a bylo to pěkné. Dreslo, velmi se mi líbí v galerii "altány" a "lavičky" a krásná zákoutí .Na jedné fotce je altánek (zelený) s bílou židlí skoro zakrytý bílou a růžovou růží... Tak jsem s kamarádem posvařovala jednoduchý altán a prosím o radu Tebe a ostatní.... Zadní stěna altánku má 3 m, výška 2,5. Ráda bych k ní vysadila Sombreuil nebo Baltimore Belle nebo Carnea Multiflora a pak k bokům zasadím nějakou kotrastní. Moc nevím, co ty ramblery udělají, jestli by šly i dva k té 3m zadní stěně. A které z těch tří jmenovaých. Kdyby chtěly šplhat výš, je tam ještě stařičká hruška. To jsou takové poslední úvahy a pochybnosti, zda člověšk přemýšlí správně a a by neudělal chybu. A u toho jmenvaného altánku - víš, co jsou to za růže? :) D.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 14. říj 2009 16:36 #2230

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Já se přidám s dotazem, v galerii zahrady v bezejmenné zahradě hned na první fotce na dřevěné opoře krásná růžová růže. Tak přesně tu bych potřebovala. Poraďte, prosím. To je ostatně nádherná zahrada, přesně podle mého gusta.

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 14. říj 2009 22:00 #2238

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Dany, Baltimore Belle a Sombreuil tu mám 2. rokem a rostou mnohem míň než obři typu Felicite Perpetue, Venusta Pendula... Multifloru carneu nemám, údaje na HMF u ní uvádí do 3m. Takže já bych si troufla dát zezadu 2 růže. A jaké? To záleží jaké budeš mít vpředu. Když použiješ Sombreuil a některou z dalších dvou, bude vypadat dobře směska velkých a drobných květů. Navíc Sombreuil opakuje. Pokud použiješ 2 drobnokvěté, budou ti asi víc splývat, ale třeba se ti Sombreuil bude kvůli opakování hodit někam na víc exponované místo.

Nejsou to moje fotky, takže vám přesně neřeknu, jaké růže jsou vysazené. Bílekvetoucích ramblerů jsou kvanta.
Ta růžová vpředu mi přijde hodně podobná růžové z Vladčiny fotky.
Mohla by to být nějaká bourbonka typu Zephirine Drouhin (sporty Kathleen Harrop, Martha) - s výhodou beztrnosti, Mme Isaac Pereire (sport Mme Ernst Calvat), Mme Lauriol de Barny, Coupe d'Hebe...
ze starších pak De La Grifferaie, Beauty of the Prairies...
podobně vypadají některé Geschwindovy hybridy (Mercedes, Himmelsauge....).
Opakují (až na Coupe d'Hebe) z uvedených jen bourbonky. U posezení volte růže se silnou vůní.

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 15. říj 2009 10:29 #2250

• dany
Ahoj Dreslo, děkuju děkuju, Mme Isaac Pereire zkusím doobjednat, přijde mi nádherná. na bok altánu super.Dík za nápad. Jasně že koutek musí být voňavý :) . Na druhou stranu by mohla přijít Luise Ordier, Honorine de Brabant, budu mít i Souvenir de Dr. Jamaine, Variegata di Bologna. Dreslo, chvilku jsem hledala a studovala a přijdu si hloupá, já ani nepoznám na HMF, které jsou drobnokvěté. Mám objednanou ještě Mme Alfred
Carriére (až 760 cm), možná by porostla stavbu dřívě a bohatěj, ale zase možná kvete méně bohatějii. Myslím teď nasadit ji dozadu. Vzadu a jeden bok bude mít dost slunce. Pan Šíp upozorňoval, že Mme Alfred Carriére často vymrzá, jsem v 250 m na Hané...tak nevím. Zase zřejmě trpí padlím, aby nenakazila ostatní...To je právě na nic, když člověk nemá zkušenosti.
Pracant jsem veliký, ale tohle je pro mě dost těžké. Každá rada drahá...

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 17. říj 2009 00:05 #2280

• dresla
  • Moderator
S velikostí květů je to těžké. HMF ji většinou udává , ale v palcích. Stejně je nejlepší okouknout růže naživo.
Mme Alfred Carriere jsem sázela na jaře. Mám ale podezření, že ji už v jednom exempláři pěstuju, ovšem koupenou jako Mme Plantier. Pokud je to ona, tak mi v minulých 3 letech nenamrzala ani netrpěla padlím(možná může mít teď na konci sezóny pár lístečků načatých - omrknu ji).
Pokud bys ji použila, tak záplavu květů ti udělá ta jednoukvetoucí a MmeA.C. pak bude míň kvést až do podzimu. A pokud ti bude květů málo:) , můžeš k růžím přisadit clematisy.
Ještě k nákaze padlím a ČS: ono to tak nefunguje. Mohla bych ti na poli ukázat vedle holých růží růže kompletně olistěné. Některé růže jsou víc, jiné míň náchylné na chorobu, počítat se musí s vlivem stanoviště, počasí, kondice...
Mme A. Carriere??
madame_plantier1.jpg

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 19. říj 2009 19:04 #2312

• Dany
Ahoj Dreslo, díky, to s těma chorobama Ti naprosto věřím, ale ještě nemám zkušenosti. Já pěstovala léta jen tzv. velkokvěté a neměla jsem s nimi starosti, moc jsem to neřešila. To bude asi tím, že to moc sleduju. Mně vůbec listy (zatím) u nových zatím převážně austinek neopadávají, určitě to nic moc není. Skvrnitost i padlí tam ale je. Věřím docela i to, že se růže od sebe, pokud k tomu nemají sklon, nenakazí.
Clematisy jsem doposud moc nesledovala, protože mám jeden asi tři roky a vůbec (i když měl nohy ve stínu) nekvetl. Nestříhala jsem ho nikdy, nebylo v podstatě co. Přesadím ho k altánu, udělám pořádný "pelíšek" a uvidíme. Clematisy mám moc ráda a k růžím úžasné..., zaměřím se na jejich studium. Je toho moc, v čem bych se chtěla vyznat a pak si některé rostliny pořídit, ale musím postupně. Dnes jsem konečně jakž takž dodělala ten svůj dosti velký pozemek, natřela altán, ještě jako pokus nasela travičku a už začala kopat jámy na růže. To budou ještě starosti, jestli je zasadím tak, aby se jim to líbilo:) Asi 25 kousků ;)
Dreslo, mám omylem objednanou růži 'Quatre Saisons Blanche Mousseuse' místo Quatre Saisons. Asi to bude časem moje oblíbenkyně, zatím mi případá taková trochu ošklivá....:)
No a MMe Plantier máš? Nemyslím teď tu záměnu. To je fakt těžký vybrat jí místo, když může být 150 až 365 cm vysoká a v šířce je taky velké rozpětí 150 - 245 cm. Ach jo...
A Mme A.Carriere možná k altánu nasadím a děkuju za radu, ale co když bude mít skoro těch 8 m? Nebo u nás v našich podmínkách ne?
Moc pěkný večer Tobě a všem D.

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 22. říj 2009 00:42 #2318

• dresla
  • Moderator
Dany, nikdy jsem v ČR neviděla vzrostlou Mme Plantier, ani Mme Alfred Carriere. Takže ti nedokážu odpovědět. Mme Plantier zasaď někam jako pozadí.
Quatre Saisons B.M. nemám, mám jen od jara Q.S.
QSBM je sport QS, takže se habitem asi moc lišit nebudou. www.helpmefind.com/plant/l.php?l=21.30723
Christine Meile u QS píše, že má slabé, rozklesávající výhony. Takže to chce s tím počítat a dobře jí zvolit místo, ev. přidat trojnožku. A hlavně vydržet. Historické růže stárnou do krásy. (Máš ji dostatečně zanořenou, aby se postavila na vlastní kořeny?)

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 24. říj 2009 09:52 #2331

• Dany
:) Ahoj Dreslo, ještě jsem je nesadila, sháním pořád informace, abych neudělala nějakou chybu. Mám nachystané jámy cca půl metrů hluboké, kompost, dobrou zeminu (taky na hané je ornice do 90 cm),trošku kr. hnojiva, písku a rohoviny. Dostatečně hluboko...roub tak 10 cm pod úroveň půdy, nebo to je blbě? Škoda, pojedu s bratrem brzo do Mělníka, hnedle bych se zastavila, ale bratra by to nezajímalo....:)a nechtěl by. A taky - Polabí je veliké. Třeba bych si něco u Tebe mohla pořídit :)
Takže Ty myslíš, že MMe Alfred Carriére k altánu je blbost?

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 24. říj 2009 09:54 #2332

• Dany
Já to spletla, MMe A.C beru zpet.....

Re:altánek, podzimní sázení historických růží...atd 24. říj 2009 09:56 #2333

• Dany
A jestli můžu - jak Ti roste a prospívá Magenta (Bleu)? Jsem strašná....
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa