Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Jan Bohm - Stručné rady pěstitelům růže. 1931

Jan Bohm - Stručné rady pěstitelům růže. 1931 15. říj 2009 12:07 #2252

• honey
  • Expert Boarder
Dostala se mi do ruky příručka našeho slavného pěstitele a šlechtitele růží, Jana Bohma z Blatné, z roku 1931. Některé rady mě zaujaly a dovolim si je vám sem napsat. Třeba jsou už dobou překonané = nevím. Napište kdyžtak co si o tom myslíte.

22. Mají se prvá poupata u nově vysazených růří ponechati nebo odstraniti?

Úplně nevadí při vsazených růžích poupata ponechati, jen nesmí se tyto nechati v úplný květ rozvinouti. Neb poupě ve stavu nerozvitém rostlině síly neubírá, až ve stavu rozvitém, kdy počne se oplodňovati a semeno nasazovati. Vykvetlý květ ponechávati bylo by pak ovšem ku škodě celé rostliny. Jestli tedy nutno, jakmile první květní plátky od poupěte se oddělily, toto se dvěma až třemi nejhořejšími očky, která se za každým listem nacházejí, odstřihnouti. Odstřihnuté poupě ve sklenici vody plně se vyvine. Odstřihnutím poupěte prospěje se rostlině velice, donutí se tím ku hojnému rozvětvení a brzkému, opětnému a již normálnímu květenství.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Jan Bohm - Stručné rady pěstitelům růže. 1931 15. říj 2009 22:56 #2271

• Elina
Je to zajimave a urcite na tom neco bude .Ja mam Abracadabra a uz jsem si rikala ze ho asi vyhodim potom jsem si rekla ze mu dam posledni nadeji a presadila ho na jine misto ,melo jedno poupatko tak jsem ho ustrihla a ted na jare zase mel poupatko a minuly tyden jsme dostaly snih ktery ho ulomil a opravdu to vypada ze mu to bez tech kvetu prospiva tak doufam za se rozroste .
016-90fbac5a0f0de377a0b909ae272264fb.JPG
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Moderátoři: Eva L., Květa