Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 12. úno 2017 20:19 #316175

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
L´Ouche / Emmanuel Buatois (France, 1901) / - řeka ve Francii v Dijonu. má 95 km a ústí do Saony. masterpro-ere.u-bourgogne.fr/pages_web/expo-photo/OUCHE.HTM

DSC04583_2017-02-12.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, alenak, Marta, JUDY, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 12. úno 2017 20:25 #316176

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Líbí se mi, jak je příspěvek s Constance Mozart, růže i osobnost. Že si to člověk v hlavě hned spojí, nemusí jít hledat obrázek jinam. O tanečnici Darcey jsem si taky četla a zrovna k ní se mi ta růže nějak nehodí, asi bych jí dala nějakou něžnou jemnou. :)
Louise Odier jsem našla i jiný zdroj, přes ten jsem se dostala do nějaké brutální obsáhlé francouzské genealogie a tam jsem se zasekla. Protože ty teoretické Louise jsou tam tři ve zhruba stejném období. Dál už se mi postoupit nepodařilo, o obrázku dámy nemluvě.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, babkaela, Regina

O původu jmen růží 12. úno 2017 20:50 #316177

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Teda, chvilku tu člověk není a takové změny... ale příjemné, výborný nápad- moc chválím všechny zúčastněné. I příspěvky- velmi poučné čtení.
Tak tedy ten neblahý JUDA.
Jude the Obscure / Austin / - nazvána dle hlavní postavy románu autora Thomase Hardyho.
Román Neblahý Juda (Jude the Obscure, vydán 1895) díky otevřenému pojetí sexu vyvolal velké pobouření a román byl kritiky často nazýván „Nemravný Juda“ (Jude the Obscene). Hlavní hrdina je MUŽ :) - Jude Fawley, kameník, román se odehrává na anglickém venkově. Kniha byla odsouzena za kritiku manželství a jelikož se Emma Hardyová /manželka spisovatele/ domnívala, že bude Neblahý Juda chápán jako autobiografie, zapříčinil román napětí v jeho již tak velmi složitém manželství. Někteří knihkupci prodávali knihu v neprůhledných papírových sáčcích a wakefieldský biskup znechucený "drzostí a necudností" autora vrhnul román do ohně (asi ze zoufalství nad tím, že nemohl upálit autora samého, jak poznamenal Hardy se šibeničním humorem v pozdějším doslovu).

images.jpg

JudetheObscure-cluster.jpg
Poslední úprava: 12. úno 2017 21:10 od JUDY.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, quendery, alenak, Marta, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 12. úno 2017 21:52 #316182

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Vlastní fotku nemám, neb růži nepěstuji, nechovám, ale nějak mi přišlo na mysl, že i The Pilgrim = Poutník nebude jen tak proniczanic ... růže má jméno kultivaru AUSwalker (walker je překládáno chodec) blízko může mít k poutníkovi, ten se něco nachodí ... vysvětlení původu jména jsem objevila záhy ve Skaličanech www.ruzeskalicany.cz/the-pilgrim/ - růže " pojmenována po poutnících z Chauterových Canterburských povídek ...".
Poslední úprava: 12. úno 2017 21:53 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, JUDY, Regina, LucieT

O původu jmen růží 12. úno 2017 21:53 #316183

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Regina napsal:

Příloha rhapsodyinblue3.jpg nebyla nalezena.

Příloha L.B.jpg nebyla nalezena.

RhapsodyinBlue3.jpg

RhapsodyinBlue2.jpg

Rhapsody in Blue Anglie Frank R. Cowlishaw

www.roseraieduvaldemarne.fr/roseraie_int...=2009&id_article=863

Nejznámější provedení je od Leonard Bernstein. cs.wikipedia.org/wiki/Leonard_Bernstein
Autorem je samozřejmě George Gershwin cs.wikipedia.org/wiki/George_Gershwin

Foto určitě se souhlasem Kaji. I když jsem se jí už teď nestačila zeptat. Ráno jistě potvrdí. :)

Poslední úprava: 13. úno 2017 07:23 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, alenak, JUDY, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 12. úno 2017 22:21 #316185

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Růže Julia Child - po jménu téhle růže jsem pátrala již dříve, než byl tenhle "šuplík" založen - v překladači občas je "Julia dítě" - je pojmenována po ženě, která vydala několik kuchařských knih, byla protagonistkou různých kulinářských "schow" , více o ní cs.wikipedia.org/wiki/Julia_Childov%C3%A1 , no a nepojmenujme ji pro ČR Jiřina Bohdalová, vždyť se to přímo nabízí.
Bohužel, opět nevlastním, foto nemám, může-li a bude-li někdo z moderátorů ochoten vložit svoji, děkuji.

Dovolím si přidat fotku Julia Child

JuliaChild1.jpg
Poslední úprava: 13. úno 2017 06:03 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, alenak, JUDY, Regina, LucieT

O původu jmen růží 13. úno 2017 04:21 #316190

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
IMG_9002.jpg

Výborné téma!!!Díky :)
Nevím,jestli se mi na pracovním klumpu překopíruje vše jak má,pokud ano,fotky pak dodám z domova.
Růže se silným příběhem by mohla být i Ghislaine de Feligonde.Nejdřív jsem našla zámek:
www.1001salles.com/mariage/CHATEAU-DE-FELIGONDE.aspx
a pak na jakémsi fóru toto:
translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=f...eligonde&prev=search
Podle Rogera Mann (Pojmenování růže, která byla zveřejněna v Austrálii v roce 2008, to je příběh Ghislaine Féligonde, růžové a ženy:

Jak asi víte, jeho tvůrce byl Eugène Turbat. Růže neměl žádné jméno zatím když získal čestné uznání z Bagatelle v roce 1915, ale diplom nelze připsat na něj jako by to bylo bezejmenný. Toho dne, během oběda, Eugène Turbat slyšel příběh, který obcházel pařížské před několika týdny, mladého hraběte Féligonde vážně zraněn zůstaly v zemi nikoho mezi dvěma armádami žádný z jeho camrarades mít odvahu se pustit do prostoru, aby ho zachránil. Té noci, jeho žena Ghislaine, pokročilý na bitevním poli, pod palbou, našel ho a přivedl ho zpátky do bezpečí a ošetřoval zpátky do zdraví.
Pan Turbat uvedl, že nový růže našel jeho jméno: Ghislaine de Féligonde. Ghislaine a její manžel žil dlouho a oba byli fanoušci růží.
Jedná se o překlad textu Rogera Mann. Kniha obsahuje všechny druhy růží jmenných příběhů, pokud máte zájem, mohu přivést v jiných zemích. Ptám se ho o svolení.
Nebo se konala tato bitva? Ghislaine Jak se jí tam? Nevím; Možná, že bitva musela místě v blízkosti zámku Féligonde? Pokusím se najít ty odpovědi.
S pozdravem Austrálie MJB
Poslední úprava: 13. úno 2017 08:10 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, alenak, Marta, JUDY, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 13. úno 2017 06:28 #316191

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Regino, moc se omlouvám, ale při smazání první varianty tvého příspěvku (jak sis přála) se zároveň smázly i fotky z té druhé. Je to pro mě nepochopitelné, ale stalo se. :( Snad to půjde napravit. Moc mě to mrzí, nezlob se, prosím. Jako náhradu jsem vložila svou fotku. Není ale tak pěkná, jako Kájina.
Pokorně se přiznávám, že s tím moderátorstvím si někdy nevím rady a pak to takhle dopadne. :unsure:
Poslední úprava: 13. úno 2017 06:56 od Eva L..

O původu jmen růží 13. úno 2017 07:26 #316193

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Geoff Hamilton -/ 1936-1996/ se narodil pár minut před svým dvojčetem Tonym v Londýně. rodina se v jeho dvou letech přestěhovala do Broxbourne. tam pracoval na rodinné zahradě , v prázdniny taky v místních školkách .později pokračoval studiem na vysoké škole zemědělské v Essexu. získal diplom s vyznamenáním .Založil si vlastní zahradnictví a stal se i novinářem. byl redaktorem časopisu Practical - o ekologickém zahradnictví .
na jeho památku D.Austin pojmenoval jednu svou růži

dscn012_2017-02-13.jpg
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, alenak, Marta, JUDY, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 13. úno 2017 07:49 #316197

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Evo, nic se neděje :) . První chyba byla u mě. Růži mám také ale šok mi způsobil Kajin exemplář kdysi. Skoro takový jako kdysi způsobil Bernstein svým občasným zcela neformálním oblečením při dirigování. Ale bylo mu odpuštěno pro jeho ohromnou schopnost vytáhnout ze skladeb maximum. Tím jsem ho upřednostnila před autorem oné skladby.Proto fotka z oné rebelské doby Potěšilo mě navíc, že jsem k tomu našla i muziku. Ta zůstala a to je nejpodstatnější. Kajina exploze modré se dá najít ve vyhledavači tady. Je to akutečně exploze, stejně jako je skladba krásnou explozí tónů.
Eva L. napsal:
Regino, moc se omlouvám, ale při smazání první varianty tvého příspěvku (jak sis přála) se zároveň smázly i fotky z té druhé. Je to pro mě nepochopitelné, ale stalo se. :( Snad to půjde napravit. Moc mě to mrzí, nezlob se, prosím. Jako náhradu jsem vložila svou fotku. Není ale tak pěkná, jako Kájina.
Pokorně se přiznávám, že s tím moderátorstvím si někdy nevím rady a pak to takhle dopadne. :unsure:
Poslední úprava: 13. úno 2017 07:53 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa