Ještě bych přidala jeden poznatek ohledně nemocí a škůdců růží. Třeba Virgo,Waltz Time,Sterling Silver,New Crystal,které by měly být málo nebo stř. odolné vůči č.s. a padlí,tak jsou letos skoro zdravé a naopak ty kde se uvádí zdrav.stav-odolné nemocem tak tam se objevila Helenka,Blue For You.Jinak dost řádila pilatka,musela jsem dost prořezávat a pak cosi ožíralo listy-hlavně u historických.V L.E.Hamilton,Glorii Dei a Zephirine Dr. se usádlili mravenci a než jsem si všimla,ŽE TO jsou MRAVENCI,tak růže dostaly celkem na frak.Mezi u mně úplně zdravé letos i loni-kromě miniaturních a pokryvných to jsou-Goldregen,John Cabot,Compassion,Bobbie James,Jiřina Bohdalová,Benjamin Britten,Koré,Momo,Pat Austin,Crysler Imperial,Alan Titchmarsh,Chippendale,Bordure Apricot,Marie Viaud,Cardinal Richelieu,Generál Štefánik,Alfred Colomb,Mogador,L.Odier,Wild Rover,Scarlet Meidiland,Artemis,Postillion,Amadeus,Himmelsauge,Belle de Grecy,Lipstik,White Dick Koster,De la Griferae,Dr. Ambrozi Migazzi,Ispahan,rug.Hansa a jako absolutní favorit je Strawberry Hill.