Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. srp 2014 16:12 #291608

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Taky jsem předevčírem navečer hodinku cvičila s rozprašovačem - koktejl Wuxalu a Saprolu a kapku Horizonu.
Padlí na růžích ani tak nemám, jako čs a rez a hlavně asi bortritidu na některých trvalkách a pivůních.

Jitko, napadla mne ještě svazenka - jako zelené hnojení a sama i vysévá. Je pěkná a když si ji posekáš a necháš ležet, máš vrstvu mulče. Právě jsem si ji koupila.

K těm kalifornským žížalám - já mám kompost z palet a hraboši nebo krtci tam mají pěkný cestičky- nesežerou mi je? Jinak ptačinec letos házím slepicím, protože jsem zjistila, že po rozhození kompostu na místo mi z něj pěkně raší, tak se asi nepodaří ho úplně zpracovat.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. srp 2014 19:30 #291610

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Zdravím všechny a prosím o radu,jestli jste se s tímto někdo setkal.Pročetla jsem na KR kde co,ale nic.Takže,začátkem léta se objevilo pár děr-všechny okolo růží.Vždycky jsem je rozhrabala,udupala ale za dva-tři dny byly vykutány kousek vedle a jednou tolik.Nakoupila jsem jed na krysy ve voskovejch blocích co jsou do vlhka a kde se objevila díra tam jsem to strčila-samozřejmě hluboko dovnitř.Po pár dnech jsem zjistila,že je to k ničemu a podle různých indícií mě z toho vyšel HRYZEC-jsme u řeky.Nevím jestli potkan takhle noruje.Nemám fotky,vždycky jsem měla takovej vztek,že mě to nafotit ani nenapadlo.Jedině tchán mi poradil,že když jim řádil na zahradě hryzec a likvidoval mladé jabloně,tak- s prominutím- z hospody odebíral vajgly,louhoval,pak naředil do konve a toto do těch děr nalíval,tak se ho zbavil.Děsně to smrdí.Tudíž asi týden to zkouším taky,ale zase mám brouka v hlavě co na to ty růže?Nevím jestli jim užírá kořeny,na žádné nic nepozoruju,rostou,kvetou,v zemi drží zatím pevně a vyrývat nějakou na zkoušku co a jak se mi zatím nechce.Mám zahradu velkou rostlin hodně ale rejdí to potvora JEN kolem růží a clematisů-ty jsou na tom hůř,podrylo je to tak,že než jsem si všimla,že vadnou,bylo pozdě-kořeny v otevřenejch dírách.Mám totiž oprávněnou obavu,že jak růže na zimu nakopčím,bude se "tomu" tam krásně vegetit a abych se na jaře nedivila.Díky!!! :sick: :sick:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. srp 2014 20:38 #291612

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Ališi, nevím, jestli je to 100% účinná rada - ale u nás ve "starém" domově pomohla naše kočka proti těmto potforám - tím, jak :silly: si udělala WC z okrasných záhonků - asi se někam odstěhovali. Teď v novém bydlení jsme měli akorát krtka a tak jsem do těch východů několikrát nasypala produkty z kočičího záchodku. a taky se odstěhoval - zkus to
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 15. srp 2014 20:56 #291613

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Mám obavu,že jestli je to hryzec,tak to poznáš až zjara,když ti růže nebudou obrážet a volně vytáhneš jen klacíky ze země :( .Máme je na chatě,před námi potok,za námi potok,jediné,co nežerou jsou pivoňky,zlatý déšť a narcisy.
Taky jsem se divila,proč mi schne na skalce jedna levandule(jsou ve trojsponu,aby zakryly odvětrání sklípku) a ona pod ní dutina.Načapala jsem hraboše,jak vyběhl zpod kamene,UKOUSL KVETOUCÍ VĚTVIČKU ZVONKU!!! a metelil s ní zpět.Když mě zaregistroval,tak ji pustil a jako blesk zmizel.Nevím,k čemu ji potřeboval(pro paní myšákovou? :P ).Taky nevím,co s nima.Jed nechci,aby mi Maška sběračka nežrala chcíplotiny.Koček se tu v noci promenáduje dost,ale zjevně to nestačí :sick:
www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/238-do-boje-s-hryzcem-.htm
Hmm,myslela jsem,že hryzec je jeden a ono vodní,polní,zahradní...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 16. srp 2014 12:46 #291634

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Našla jsem odkaz na nemoci růží s fotkami - je to v turečtině - :blink: říkal strejda Google
ziraatyapma.blogspot.cz/2014/07/gul-hastalklar.html
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 17. srp 2014 20:10 #291657

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
JitkaU2 napsal:
Ališi, nevím, jestli je to 100% účinná rada - ale u nás ve "starém" domově pomohla naše kočka proti těmto potforám - tím, jak :silly: si udělala WC z okrasných záhonků - asi se někam odstěhovali. Teď v novém bydlení jsme měli akorát krtka a tak jsem do těch východů několikrát nasypala produkty z kočičího záchodku. a taky se odstěhoval - zkus to
Zdravím, ty psí výkaly opravdu fungují i na hryzce. Chvíli to trvá a není to nijak příjemné :lol: , ty bobky nastrkat do děr...Taky pomůže tvarůžek strčený do díry, on nevyžene tu potforu, ale přiláka psa a ten už to rozhrabe..Jen je to blbé u rostlin, v záhonech...Chlupatci se časem odstěhují...Taky jsem je tu měla, ale už se tu dlouho nezdržují, naše psice ryje i bez tvarglí... :huh:
Vyzkoušela jsem na slimáky SLIMAX: Velmi rychlé hubení slimáků - granule jsou pro slimáky velmi lákavé.
Obsahuje hořkou látku Bitrex, která zabraňuje náhodnému požití.
Obsahuje repelentní látku Lore, která zabraňuje požití psy.
Granule jsou dobře odolné dešti a vlhkosti.
Nízké dávkování - jen 70 g / 100 m2 (dávkování u jiných přípravků na hubení slimáků je 150 - 300 - 500 g/100 m2). Interval ošetření 14 dní.

Funguje to a psice se vyhýbá místům, kde jsou nasypány ty granule...Jen se musí zase posbírat ty mrtvolky a sliz je tam taky....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, helena, mišpule, Evka, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 17. srp 2014 20:28 #291658

• Ališi
  • Expert Boarder
Jo, to můžu zkusit,kočky mám doma dvě,snad to vylifruju než nakopčím,páč pak díry neuvidím a nekopčit se bojím-nevím co je lepší,nechat to sežrat anebo zmrznout :(
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 17. srp 2014 21:47 #291661

• Ališi
  • Expert Boarder
Ještě bych přidala jeden poznatek ohledně nemocí a škůdců růží. Třeba Virgo,Waltz Time,Sterling Silver,New Crystal,které by měly být málo nebo stř. odolné vůči č.s. a padlí,tak jsou letos skoro zdravé a naopak ty kde se uvádí zdrav.stav-odolné nemocem tak tam se objevila Helenka,Blue For You.Jinak dost řádila pilatka,musela jsem dost prořezávat a pak cosi ožíralo listy-hlavně u historických.V L.E.Hamilton,Glorii Dei a Zephirine Dr. se usádlili mravenci a než jsem si všimla,ŽE TO jsou MRAVENCI,tak růže dostaly celkem na frak.Mezi u mně úplně zdravé letos i loni-kromě miniaturních a pokryvných to jsou-Goldregen,John Cabot,Compassion,Bobbie James,Jiřina Bohdalová,Benjamin Britten,Koré,Momo,Pat Austin,Crysler Imperial,Alan Titchmarsh,Chippendale,Bordure Apricot,Marie Viaud,Cardinal Richelieu,Generál Štefánik,Alfred Colomb,Mogador,L.Odier,Wild Rover,Scarlet Meidiland,Artemis,Postillion,Amadeus,Himmelsauge,Belle de Grecy,Lipstik,White Dick Koster,De la Griferae,Dr. Ambrozi Migazzi,Ispahan,rug.Hansa a jako absolutní favorit je Strawberry Hill.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. srp 2014 06:51 #291662

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ališi,zdravé myslíš i bez postřiku?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. srp 2014 17:05 #291689

• Ališi
  • Expert Boarder
Ano,já nikdy nestříkala,až teď ty nejvíc chycené,ale to je už pozdě,musím se na ně zaměřit na jaře. Ty co jsem popsala jako zdravé,jsou fakt zdravé samy od sebe.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, mišpule, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa