Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 08:38 #291714

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já teda stříkám - asi 2x za sezonu -. a taky mám skvrnitost - letos je to hodně blbé - a není se co divit . v okolí jsou nemocné stromy - ořechúm už měsíc padá hnědé listí a shnilé ořechy - jabloň u sousedů je taky napůl bez listů .o hrušních ani nemluvím .mají už jen u Gusty - a ta je děsně napadená . ryngle shnily na stromech . tak jak mají vypadat růže . některé - kupodivu vychvalovaná Louise Odier je bez listů .taky S. de la Malmasion . jsou pod hadrem a štěpkou . jelikož u nás na sev. Moravě pořád lije - asi pod tím mají moc mokro . letos už to je hotovo .. zato jiné a na zahradě jinde , hezky kvetou . Leonardo v prvním květu byl neskutečně rozkvetlý i narostlý - teď v druhém kvetení mu začaly žloutnout listy . byl znovu samé poupě , tak mně to štvalo .. no a najednou to ustalo žluté jsem obrala a dobré .. kvete hezky .. takže je to asi počasím a proti tomu jsme bezmocní .

DSCN5959.jpg

Leonardo da Vinci
Poslední úprava: 20. srp 2014 08:46 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., JitkaU2, mišpule, Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 09:14 #291715

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, tos mě uklidnila :) . Na to, že nestříkám, na tom vlastně nejsem tak zle ( zas ale u nás prší skoro polovic než u vás). Sem tam pár žlutých nebo flekatých listů, ale nijak výrazně holé nejsou.

LdV je u mámy každoročně ve fruhém floru prakticky holý a stejně kvete až do mrazů. Můj je zatím malý a celkem O.K., ale moc nekvete - asi se ještě usazuje.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 16:25 #291727

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
tak sem jdu s dalším problémem - máte někdo toto? je to následek nepřiměřeného sucha/zalití? je to na více růžích a vypadá to ošklivě :(
prasklina1.jpg

prasklina3.jpg

a pak ještě takové divné skvrny - jako dřevnaté, ale uprostřed zeleného

skvrny.jpg
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 17:12 #291728

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jitko, tuhle podélnou prasklinu jsem ještě neviděla :blink: . Mohly to zapříčinit třeba i nějaký housenky. Pokud by vyžraly rovnou drážku v kůře směrem nahoru a kůra pak nestihla včas dorůst( udělaly mi to nějaké potfory na jaře - nejdřív jsem podezřívala slimáky, ale nakonci byl výhon ožrán jako od housenky). Ale je zajímavé, jak to růže vyřašila a jakoby bez problému pokračuje dál ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 18:00 #291729

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Jitko, přesně takové praskliny mám na spoustě historických růží (nejen, třeba i na austince Wollerton Hall) - dnes už druhý koš ostříhaných nádherných nových silných prýtů - jsou to pilatky - prýtová a dřeňová. Mám tady i pilatky růžové a bůhvíjaké další. Vpichy jsou třeba jen malinké, takřka postřehnutelná nebo už takové rozcapeniny jako na tvé fotce. Jsou vyžrané uvnitř výhonů chodbičky, podle druhu pilatky buď směrem dolů, nebo nahoru. Nejhorší je, že na jednom metrovém výhonu je vpichů několik, takže jsem stříhala skoro až k zemi. Chemie je podle toho, co jsem se dočetla, zbytečná. Nezbývá než stříhat. Štve mne to, na podzim zasazené geschwindky udělaly bohaté krásné výhony, těšila jsem se, jak to příští rok rozbalí a teď taková pohroma.

Prý je dobré asi tak v září pod růžemi povápnit - jak se to dělá? Jaké vápno? Vůbec s tím nemám zkušenosti.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 20:12 #291734

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Tak jste mě vyděsily - koukala jsem na net a ta pilatka je teda FUUUUJ :S
www.jikl.cz/blanokridli/1835-pilatka-dre...rez-vyhonu-ruze.html
tak jsem hned letěla ven a rozstříáhala jednu tu větvičku, ale u mě to je něco jiného, nejsou vyžrané - (naštěstí :whistle: ) mně to trochu připadá, jak když je sucho a pak se hodně zalije, tak popraskají ředkvičky....no a ta růže se snaží ránu zacelit, tak nějak jako strom uříznutou větev...ale nevím, je to jen moje teorie

prasklevetvicky.jpg
Poslední úprava: 20. srp 2014 20:14 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 20:36 #291735

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kirsten trochu jsi mne překvapila.
To, co Jitka ukazuje na f. mám vedeno v jiném šuplíčku, bohužel.
pilatka dřeňová ( nahoru) a prýtová ( dolů ) - její vpich není většinou zpočátku viditelný, bývá pod trnem. Pozná se to až když výhony vadnou. Prýtová bývá viditelná dříve, vadnou špičky nových výhonů. Bohužel, mívá jednu generaci, letos má dvě - škodí teď. ( Zčernají špičky nových přírůstků, většinou se ale dostihne ne tak hluboko ve větvi ).
Housenka vykusuje střed ( dřeň ) výhonů. Místo, kde výhon opustí je též ne moc snadno dohledatelné.
--
pilatka růžová - to jsou housenky, kt. jsou vidět na okrajích listů, Poškození dřeva ukazují takto
en.wikipedia.org/wiki/Arge_pagana#mediav...agana_3_beentree.jpg
---
u toho, co Jitka ukazuje na f. bych se spíše klonila k rakovině ..
www.google.cz/search?q=rose+cancer&clien...cs:official&tbm=isch
plantdiagnostics.umd.edu/level3.cfm?causeid=130
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka, Evka, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. srp 2014 22:18 #291741

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Tak si čtu, co je rakovina a mám v tom zmatek, původcem je Coniothyrium, já si roznesla po růžích loni nůžkami coniothyriunm wernsdorffiae, cǒz jsem se do četla, ze je korová spála růží....tak toto je ta rakovina, co znám jako spálu ???
vyléčila jsem ty, co byli minimálňe nakažené střihem a kuprikolem. Rhapsody strádá dodnes, chytla Čs. Původci nákazy jsou u mě New Dawny, dvě jsem razantně nestřihla a trpí, usychají výhony a rašili chloroticky až žlutě, nicméně kvetly, další dva jsou na tom trochu lépe, takže še mi osvědčil střih, kuprikol a dezinfekce nůžek....
Nevím, jak se jim povede dál....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. srp 2014 07:28 #291743

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Děkuji Vám, tak mě to všechno letos nějak přestává bavit.... :(
zahradaweb.cz/odumirani-vyhonu-ruzi/

odumiranivetvi.jpg

jeden hnusný suchý rok a tolik nemocí se hned projeví, je vidět že stresující podmínky růže hodně oslabí. U nás tedy byl letos opravdu veliký suchý žár. Třeba se mi tu mj. od sluníčka pálily nedozrálé angrešty na osluněné straně...
angrestyspalene.jpg

snad nebude každá zima teplá a suchá, snad nebude každé léto totálně bez vody...u mě tu ten písek negativa ještě násobí, suchá zem suchý vzduch. Pořád se učím, přemýšlím, co s tím...leccos by tu asi vyřešila kapková závlaha v zemi, u mě ale nedostupné řešení. Zbývá tedy mulčovat, vyživovat a zalévat, občas postřik...no a samo doufat...
Poslední úprava: 21. srp 2014 09:30 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. srp 2014 07:40 #291744

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no jo Jitko - u nás v zimě i na jaře taky sucho - zato teď lije a lije . dneska zase . od noci . :(
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa