Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 07:30 #294826

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jitko, mám ty samé fleky na Pat A. už roky. Loni jsem odstříjala na cca 15 cm, ale všechny nové výhony už to mají znova. Co hůř, už to má i vedle zasazená JtO, která to loni neměla. Buď jsem si to nanesla já nůžkama, nebo mšice .... :unsure: . Stříhat až k zemi se mi nechce, ale nejspíš to bude jediný řešení. Mám je obě dost utopené, měly by vyhnat zpod země ( aspoň doufám). Ještě jsem nestříhala, chystám se na to tento víkend, budu se muset rozhodnout a taky zakoupit líh na dezinfekci nůžek :huh: .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 07:41 #294829

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
a já teda každoročně u Elfe . byla už velká , ale polámala se mi opora, co v ní byla zašprajcovaná. tak jsem ji musela radikálně zkrátit .. snad se tím omladí .jinak ji ta flekatost výhonů nevadila a hezky kvetla .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 08:54 #294833

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
já to neřešila na New Dawnech, nic jim jakoby nebylo, ale po dvou letech se objevily takové zdrevnatele zdureniny a chlorotické mladé výhonky, růže utrpěly mrazem, byť nebyla krutozima... Sice kvetla, ne bohatě. Na ostatních kromě fleku a zdurenin jsem výrazně následky nepozorovala.... Možná se strihem většina nemocného dřeva odstraní, což se neděje u popínavek, že jo.... Takže u mě je nyní nejhorší právě Elfe, N Dawny jsem vzala zkrátka už na podzim...Elfe jde na řadu dnes a po každé růži teď sterilizuju nůžky, taky lihem....
Poslední úprava: 18. bře 2015 09:07 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 09:13 #294835

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Ivetko na tu chlorozu kup Plantanellu , nebo jak se to jmenuje . tekuté železo . New Dawn chlorozu občas mívá . tohle do vody a stříknout - pomáhá to . jinak pokud jsou tam nějaké zduřeniny , to bych teda asi odstranila . i když jsou to popínavky .Elfe jsem měla určitě 3m a klidně jsem ji opráskala .uvidím co to udělá .. ty fleky si myslím mohou být i z přehnojení .
možná k tomu něco napíše vedoucí -
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 09:59 #294839

• Iveta
  • Platinum Boarder
Železo jim nepomohlo, teda asi měli i nedostatek, ale ty zvláštní výhonky vypadaly tak trochu jako když obrůstá třeba petržel ve tmě, křehké a světlé. Elfe má u mě 3m kandelábry, zkrátka ji vezmu, ale s lítostí. Ony ty starší růže ostříhané nakrátko to doženu ještě letos? Myslím tu původní výšku... Jo a ty zduřeniny se objevily po čase jako prasklý puchýř v kůře, tam, kde je výhon už s kůrou.
S Květou jsme loni diskutovaly o názvosloví, zda říkat spála nebo rakoviny růží, z angl literatury Cancer, u nás V literatuře korova spala růži a trpí tím i např vinná réva.
Poslední úprava: 18. bře 2015 19:31 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 19:49 #294851

• Iveta
  • Platinum Boarder
Dnes ostříháno a hrůza :evil: ....Mrazové ztráty nula, ale ta korová spála je fakt sviňa....Elfe jasné fialové skvrny, ořezána na 20cm. Vedlejší Innocencia Bez fialovych skvrn, ale kvůli těm korovym puchýřům ořezána k zemi....New Dawny jako pravděpodobní původci Vypadají následovně: jeden loni koncem léta ořezán na 10cm má opět fialové skvrny a půjde ven. Druhý ostříhán tehdy razantně, bez fial skvrn nyní, ale s korovými puchýřům či jizvami, jakoby prasklá kůra a to místo vypadá jako zdřevnatělé, jakoby zelený výhon měl takovou jizvu z kůry. Nas tímto místem může být výhon zdravý na řezu, ale střihnete-li do toho zjizvení, uvidíte na řezu poškození jako od mrazu a asi to ten výhon hůře vyživuje....Přitom výhon vypadá relativně zdravě, narašený, N Dawny kvetly i loni, ale potom se objevily zakrnělé konce výhonů, chlorotické listy až do žlutá, kdy asi nedostatečně živený výhon to už nedával....No, více růží šlo až k zemi, nevím zda obraší Sharifa Asma, ta je až na 15cm, a to starého tlustéhodřeva ....loni byla nádherná, ale měla teď výhony uvnitř jako spálené od mrazu....tento tablet mi nebere fotky, zkusím vyfotit znovu zítra to zdřevnatělé místo
Poslední úprava: 18. bře 2015 19:54 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2015 21:06 #294856

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Já si přes den dodatečně vzpomněl, že jsem Cariad i Annapurny postřikoval
- v listnaté i bezlisté fázi. Hlavně větve a tak. Vším možným. Nepomohlo to vůbec.

Stejně je to ale divné, tyhle choroby dřív nebývaly, že ne?
Možná je to těmi mírnými zimami? Nebo to někdo máte déle, léta?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 07:37 #294861

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Mám všechny růže narašené, ba už jsou vidět nové lístečky a to ještě neopadaly ty loňské. Mám problém se střihem, nechce se mi razantně, tak jenom zkracuju k nejsilnějšímu pupenu a odstříhávám slabé větvičky...
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 07:42 #294862

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
ty nemoci.... některé růže jsou náchylné, protože jsou to staré odrůdy, kdy se to neřešilo, a u těch nových je to daň za krásu z nového šlechtění, jak mi vysvětlila ing. Hendrychová, když jsem si stěžovaly, že muškáty odkvétají z prostředka květů...
Mírnou zimu nepodezírám, protože v Holandsku, Belgii, v Anglii a ve Francii jsem viděla krásné růže a tam mají podobné zimy jako my. Já se přikláním k výběru odrůd, které jsou testovány na zdraví, postřiky mě taky nebaví, stačí na mšice....
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 19. bře 2015 19:32 #294879

• Iveta
  • Platinum Boarder
U me maji korovou spalu i ADR ruze. Netýká se tamjejich odolnost hlavně padlí a čs? tady jsou slibene fotky tech zjizvenych nasledku v hloubce vyhonu, ktere nasleduji po tech fialovocervenych skvrnach. Na fotce je Kordesova Jasmina, musely pryc i vyhony převisající strechu zahradniho domku, je strihla tak na 150cm :angry: ale aspon, ze nesla az k zemi. Vetve zitra zkropim Kuprikolem....pomahaji měďnate slouceniny.
image_2015-03-19.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Kirsten, Ališi
Moderátoři: Eva L., Květa