Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. bře 2015 11:35 #294910

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vlaďko, díky za varování, ani mě nenapadlo, že by to spolu mohlo reagovat :unsure: .
To druhé byl asi septonex ( kdo se v tom má vyznat :laugh: ), nemůžu ho ale stejně najít.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. bře 2015 15:24 #294920

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tákže po zběžné obhlídce to mají ještě obě Q.of Sw. a také některé krajní větve na CPM ( to mě štve nejvíc, doufám, že se to nerozleze na celou). Šminku jí z těch cca 2m na půl metru ( až budu moct).
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. bře 2015 20:55 #294927

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Tak jsem dnes taky stříhala-Harknessovy zatím zdravé,kanadské taky,Gertrudu Jekyll-ta šla o polovinu,pak už bylo zdravé dřevo a mám to i na rambleru Bobie James, těch pár čajohybridů co jsem střihla bylo taky v pohodě,ale většina na střih teprve čeká.Jo a nůžky desinfikovat-ani jsem na to nevzdechla :unsure:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 09:08 #294945

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Vlaďka napsal:
Další předpokládám, žes chtěla použít septonex (septofort jsou cucavé pastilky).

Ledaže by Jana měla v plánu ty pastilky rozcucat a pak nůžky tím poplivat. Vydesinfikovala by si krk a nůžky - něco jako 2 in 1 :laugh: .

Jinak já se zařekla, že sem nebudu chodit. Je to jako s chorobami u lidí, všechno bych mohla mít.
Samozřejmě jsem včera růže střihala, samozřejmě jsem si všimla něčeho podobného co ukazuje Iveta, samozřejmě všechno šmiklé jedněmi nůžkami a bez jakékoliv desinfekce! Hlavně že jsem si kvůli tomu koupila líh a pro sebe slivovici.
Jdu na oboje a hlavně : žádnou paniku!

Ještě vsuvka, já střihám bez milosti všechno, co se mi nejeví dobře, snad to má smysl. Větve pálím, a rány posypu zemí, na které je popel, tak snad se mi to daří nějak udržet. Podzimní střih nevedu, jsem líná. Ale asi vezmu buď Sulku nebo KUprikol na milost.

Vlaďko, střihala jsem podzimního nováčka nebo novicku? Sweet Blondie, byla krásná, rozvětvěná a silné větve. Si na Tvou vzpomenu a držím palce. Ivetě též.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 10:01 #294946

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak mi manžel v lékárně nakonec koupil lihobenzín, budu dezinfikovat nůžky tím.
Ale pro jistotu začnu těmi zdravými a ty flekaté si nechám nakonec.

Jenže ona je řada růží flekatá ještě jinak, než červeně - už mi z toho jde hlava kolem :huh: .

Ani se ti Miško nedivím, mám z toho akorát depku :( . Ale loni už bylo všechno ( jahody, maliny, rybízy, růže) tak flekaté, že dělat, že to není už dále nelze... Doufala jsem, že to za mě částečně vyřeší zima, ale ta se opět nedostavila :evil: .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 14:07 #294948

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Tak jsem to ostříhala ( Marijko, díky za tip, tejpování zabralo).

Vzala jsem si s sebou na zahradu lahvičku lihu s benzínem a vatový odličovací kolečka. Nejdřív jsem se snažila nůžky tím lihem vyčistit. U těch nových to šlo dobře, ale ty loňské už byly "zadělané" jako jetel, tam se mi to povedlo jen částečně.
Začala jsem u podzimních nováčků, vzala jsem je všechny nakraťoučko. Pak jsem vzala loňské nováčky na cca 15-20cm maximálně. Přitom jsem se vyhýbala těm, co měly jakékoliv fleky.
Pak jsem vzala starší růže bez fleků a nakonec ty flekaté.
Napuštěnou vatu lihem jsem nosila v kapse a kdykoliv se mi cokoliv nezdálo, nůžky jsem tím přetřela. Vata byla za chvíli jak prase ( nejvíc od mých špinavých rukou), takže jsem spotřebovala celkem asi 3ks. Vždycky, když už vata nebyla dost mokrá, znovu jsem namočila do lihu. Tím, že jsem měla tu vatu v kapse bundy, byla neustále po ruce a nebyl to problém.

Úplně nakonec jsem si nechala ty, které zjevně mají ty červené fleky, jako CPM, JtO a Pat A. CPM jsem nakonec pomocí pákových nůžek vzala na cca 70cm, naštěstí se i takhle nízko z oček klubaly nové větvičky.

Pokud jde o JtO a Pat A., byly při sázení dost utopené, takže jsem je vzala rovně se zemí a budu doufat, že vyraší z pod země nové zdravé větve. Pokud ne, smůla.

K většině růží s fleky jsem byla dost nekopromisní ( jsem dneska za drsňačku), Q. of Qw. jsou obě taky k zemi ( jedna z nich je pravokořenná, určitě vyraší), jsou vzaty hodně nakrátko - asi jako by v kruté zimě zmrzly až pod nakopčení.
Tak jsem zvědavá, jak moc to bude platné.

Naopak třeba Rokoko je krásná až do vrcholků větví ( cca 1,5m), přistřihla jsem jí jako pnoucí a jsem na ní moc zvědavá :) . Radost mi udělal i LdV, nádherně zdravý, vzala jsem ho na cca 30cm a už se na něj moc těším.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten, Marijka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 15:08 #294949

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Mám zkaženou náladu, prohlédla jsem si růže podrobně se silnějšíma brejlema a na Nostalgii jsem našla fleky, myslíte, že je to ono? Na žádné jiné nejsou , jen na Heritage je pár malinkých. Samozřejmě, že už mám všechno ostříhané a jedněmi nůžkami. Takže jelitoto, tak vykopat, to bych tam asi neměla sázet žádnou jinou růži, když je to v zemi? A vydesinfikovat nůžky a všechno stříhat znovu? Ach jo, sotva lezu, natáhla jsem si svaly vzadu na stehnech při kopání té bobkovišně, pak jsem dva dny stříhala ze žebříku živé ploty, zvertikutátorovala trávník a teď znovu na růže? Jak je krásně těm zelinářům, jen to okopou motyčkou, plevel hodí do biopopelnice a ( no, na to bych se mohla vůbec vykašlat) :(
nemocNostalgie.jpg

Nostalgie_2015-03-21.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 15:49 #294950

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
se na to taky vykašlu . bude kvést a poroste nebo uschne - no a co?? ještě mi jich za těch x roků zase tolik neodešlo . jestli jedna nebo dvě . z toho množství . a desinfikovat nůžky ?? ani z nich kolikrát neoškrábu bláto .. asi to moc všichni prožíváte . :whistle:
konkrétně Elfe už má flíčky několik let . sem tam nějaká větev přes zimu uschne , tak ji odstřihnu a je to. ted´ jsem ji musela dostat ven z polámané mřížky - tak je omletá až nehezky .. ale zase obrazí a pokvete .
Poslední úprava: 21. bře 2015 16:30 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Ališi

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 17:47 #294954

• Jana V.
  • Platinum Boarder
JitkaU2 napsal:
tak já už dnes našla i mšice zelené - na mladých šťavnatých ještě složených lístcích skoro v pupenech :S
a prosím, když jsou napadené celé větve skvrnitostí - tak to stříháte až u země???? mám takto celou úplně flekatou ASL :(
ještě jsem chtěla napsat, že těsně vedle je Uetersener Klosterrose a pak Ghislaine d. F. a ty jsou krásně zelené - bez fleků.

ASL2_2015-03-17.jpg

ASL3.jpg

Marto, tvoje fleky jsou něco jinýho. Ty červené fleky vypadají jako ty na fotkách v tomhle příspěvku od Jitky.

Ale ty tvoje fleky bych tedy taky ostříhala ;) , až do zdravýho.
Poslední úprava: 21. bře 2015 17:50 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. bře 2015 19:30 #294960

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Pár růží jsem dnes střihla,většinou na pohled zdravá větev už i narašená byla na řezu středně hnědá a pak jsem si všimla,že měly z vrchu otvor asi po pilatce,tak šly do zdravého dřeva.Jinak byly zatím OK.Taky mě krkají hryzci-samá díra-čert aby je vzal :angry:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa