Tak jsem to ostříhala ( Marijko, díky za tip, tejpování zabralo).
Vzala jsem si s sebou na zahradu lahvičku lihu s benzínem a vatový odličovací kolečka. Nejdřív jsem se snažila nůžky tím lihem vyčistit. U těch nových to šlo dobře, ale ty loňské už byly "zadělané" jako jetel, tam se mi to povedlo jen částečně.
Začala jsem u podzimních nováčků, vzala jsem je všechny nakraťoučko. Pak jsem vzala loňské nováčky na cca 15-20cm maximálně. Přitom jsem se vyhýbala těm, co měly jakékoliv fleky.
Pak jsem vzala starší růže bez fleků a nakonec ty flekaté.
Napuštěnou vatu lihem jsem nosila v kapse a kdykoliv se mi cokoliv nezdálo, nůžky jsem tím přetřela. Vata byla za chvíli jak prase ( nejvíc od mých špinavých rukou), takže jsem spotřebovala celkem asi 3ks. Vždycky, když už vata nebyla dost mokrá, znovu jsem namočila do lihu. Tím, že jsem měla tu vatu v kapse bundy, byla neustále po ruce a nebyl to problém.
Úplně nakonec jsem si nechala ty, které zjevně mají ty červené fleky, jako CPM, JtO a Pat A. CPM jsem nakonec pomocí pákových nůžek vzala na cca 70cm, naštěstí se i takhle nízko z oček klubaly nové větvičky.
Pokud jde o JtO a Pat A., byly při sázení dost utopené, takže jsem je vzala rovně se zemí a budu doufat, že vyraší z pod země nové zdravé větve. Pokud ne, smůla.
K většině růží s fleky jsem byla dost nekopromisní ( jsem dneska za drsňačku), Q. of Qw. jsou obě taky k zemi ( jedna z nich je pravokořenná, určitě vyraší), jsou vzaty hodně nakrátko - asi jako by v kruté zimě zmrzly až pod nakopčení.
Tak jsem zvědavá, jak moc to bude platné.
Naopak třeba Rokoko je krásná až do vrcholků větví ( cca 1,5m), přistřihla jsem jí jako pnoucí a jsem na ní moc zvědavá

. Radost mi udělal i LdV, nádherně zdravý, vzala jsem ho na cca 30cm a už se na něj moc těším.