Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. kvě 2015 07:01 #296824

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já zas našla na diviznách malé černožluté housenky ( na květním svolu i na těch stonečkách, co vedou od svolu ke kvítkům). Zlikvidovala jsem jich na 3 rostlinách asi 15 ( snad jsem našla všechny).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. kvě 2015 09:26 #296842

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ninkwen napsal:
Zkusila jsem to otrhat - fakt je, že je to na místě, kde slunce nezasvítí a objevilo se to po deštích.
To by nahrávalo houbovým chorobám, plísním..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. kvě 2015 10:57 #297041

• Lucie
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 149
Mám dotaz, co s růží po kompletním okusu vrhních výhonů, srna ucvakala komplet tak 20 cm na čtyřech keřích Home and Garden, jsou to prvoročky. Letos vyhnaly tak na 40 cm, 20 je pryč. Květy evidentně tedy nebudou žádné, ale mám je nějak podpořit, např. přihnojit, opravit "střih" po srně? Prvoročky nehnojím, z několika zdrojů jsem se dozvěděla, že hnojit až v druhém roce, snad je to ok. Děkuji moc za rady a případně jsou nějaké přírodní odpuzovače srn? V lesích a podél silnic se využívají, vím, spíš jsem myslela, jestli někdo nemá osobní zkušenost ze zahrady. Jsme hodně u lesa, máme přírodní plot, ale dokud jsem neměla růže, tak sem zavítaly tak 1x za 5 let při krutozimách a žraly heuchery. Teď jsem v šoku, že si udělaly piknik v létě a zrovna na nových růžích :angry: :(
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. kvě 2015 12:07 #297043

• varouch
  • Platinum Boarder
Srny mi tu taky ožírají mladé výhony růží. Nic jsem s tím nedělala, moje pomponely dokonce jiný střih než "na srnu" nemají. Letos to teprve čekám, je tu asi větší provoz nebo co, srny tolik nechodí. Jeden rok jsem ale měla koupený takový ten smradový odpuzovač, ale nakonec jsem vyměkla a nepoužila ho. Mělo to být velmi intenzivní, to by mě asi sousedi neměli rádi. Byl to takový ten pach zpocených zapařených trenclí, který se používá proti zvěři průmyslově kolem polí. Jenže já tu nemám hektarové pole, ale malou zahrádku, takže kdoví, kam až by to smrdělo. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Marijka, Lucie

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. kvě 2015 14:35 #297046

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Náš soused dával psí chlupy na mladé stromky. Musí se ale asi často dávat čerstvé, aby ,,voněly"
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lucie

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. kvě 2015 07:36 #297057

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Lucie, oprav střih tak, aby větve byly ustřiženy nad očkem ( aby nezůstával nad očkem velký pahýl, ráda se do toho pak pouští houba a pahýl zčerná a pak to černé postupuje stále níž, můžeš tak přijít o celou větev). Srna tě připravila o první vlnu kvetení, růže se ale tolik nevysílila, takže by se měla snažit udělat druhou vlnu, která by měla být tím pádem i o trochu dřív, než by byla. Trošku bych přihnojila, až se ukážou nové výhony.

Jinak jsem teď u Chládka viděla nějaký sprej, na kterém byla přeškrtnutá srna. Jméno si nevybavím, ale zkus se podívat nebo poptat v nějakém Baum. nebo OBI.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Lucie

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. kvě 2015 11:25 #297058

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Madame Isaac Pereira trpí skvrnitostí, sousední Crown Princess Margareta nikoliv. J.
DSC_04111.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Iveta, Ajka, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. čen 2015 13:24 #297076

• Lucie
  • Expert Boarder
Velké díky, opravím "střih na srnu", přihnojím a snad se tedy dočkám alespoň druhého kvetení. Zkusím je i něčím odradit, psa máme, na přípravek k Chládkovi se také skáknu podívat, Obi máme kousek, tak se mrknu i tam. Mám i radu od známého, srny mu na zahradě řádily ve velkém, takže pořídil pachový plot/ohradník. Má nějakých 4000m, takže jeho ani okolí pach neruší, na celý pozemek ho ale vyšel na 4500 Kč, bude prý ale trvat hodně let, než ho spotřebuje celý. Mě doporučil eventuálně jen odpuzovací pěnu. www.pachove-ohradniky.eu/PACHOVY-OHRADNI...R-pena-750-ml-d1.htm, aby mi sem ty potvory vůbec nelezly. No jestli si srny udělají výlet za růžemi tento týden, kdy mám napučenou a těsně před rozvitím Zaide - moje PRVNÍ růže, která pokvete :woohoo:, tak mě klepne. Intenzivně ji pozoruju, jak se z červených poupat rozvinou nakonec růžové květy, no je to krása! :blush:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. čen 2015 14:04 #297078

• varouch
  • Platinum Boarder
Lucie: Tuhle pěnu tu loni sousedka používala - vypadá to jako montážní pěna, takže se to hodí spíš k zemi, ne přímo na kytky. Proto si nejsem jistá, jestli to pomůže u růží, kde srna operuje ve výšce. Počítám, že na růži si to dobrovolně nenapleskáš. Jako alternativa na vyšší keře a růže by mohlo být toto www.myslivecky-obchod.cz/cz/myslivecke-p...opur-certosan-detail.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lucie

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. čen 2015 20:15 #297080

• Lucie
  • Expert Boarder
varouch napsal:
Lucie: Tuhle pěnu tu loni sousedka používala - vypadá to jako montážní pěna, takže se to hodí spíš k zemi, ne přímo na kytky. Proto si nejsem jistá, jestli to pomůže u růží, kde srna operuje ve výšce. Počítám, že na růži si to dobrovolně nenapleskáš. Jako alternativa na vyšší keře a růže by mohlo být toto www.myslivecky-obchod.cz/cz/myslivecke-p...opur-certosan-detail.
Varouch, neeeeeeeeeee, to ne :-) Má to fungovat na principu pachových ohradníků jako např. kolem cest, www.komunalniservis.cz/komunalniservis/ohradniky.html, asi bych to nastříkala kokem pozemku na habry a smrky, abych vytvořila pás, kam ani srní noha nepáchne. Má to přesnou specifikaci po kolika metrech dělat tuto "pachovou ohradu". Pokud ale srna přeci jen už vleze na pozemek, šel by určitě využít i ten Certosan, pokud ale člověk má to srdce a nebude mu vadit stříbrno-bílá barva, kterou Certosan na rostlině zanechá. Používají ho u nás v lesích, je celkem trvanlivý :-(
Jak fungovala pěna sousedce, chodila jí tam stále zvěř?
1332399913858923.jpg
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa