Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 20:28 #297110

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
děkuji za doporučené přípravky - je mezi nimi Dithane . ten doma mám - tak zkusím , ale pokud zítra vyrazím do obchodu , podívám se i na ty ostatní . dnes jsem stříkala Mospilanem mšice - no za hodinu a půl zapršelo . snad je dotykový a aspoň nějaké scíply .. na radaru nic a zčista jasna se u nád přímo tvořily na radaru fleky s deštěm . dokonce tam byla i oranžová a zaburácelo . by mně švihlo . 4x 5 l. zpocená , postříkaná - a to ještě není udělaný břeh .
Poslední úprava: 02. čen 2015 21:17 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 20:57 #297113

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
varouch napsal:
Dneska jsem plela kolem Jasminy, kterou jsem letos dost zkracovala kvůli korové spále. Cca měsíc od zakrácení jsem si všimla, že na jednom výhonu, který jsem nechala docela dlouhý, se ještě vyskytuje spála. Neudělala jsem nic.

Po 14 dnech byl výhon flekatý prakticky komplet, ale listy rašily stejně silné jako na ostatních zdravých výhonech. Tak jsem to schválně zase nechala na přírodě. Zapomněla jsem na milou Jasminu a vzpomněla si na to až dneska, když jsem kolem ní otrhávala přerostlou trávu. Fialové tečky na výhonu jsou, ale připadá mi, že ve výrazně menší míře. Předtím byl výhon fialový téměř komplet, teď jsou to zas jen ty tečky. Výhon oproti ostatním nijak nezakrňuje, nezaostává. Tak ho zas nechám a uvidí se.

Varouchu, taky pozoruju ty, co spálu měly. A taky se mi zdá, jako by se to objevovalo znovu. Ale zas na druhou stranu si nejsem jistá, jestli tohle fialovění výhonů není prostě pro některé růže běžné ( třeba stejně jako prudce červené trny).... Taky nechávám. Uvidíme napodzim ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. čen 2015 09:04 #297119

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak jsem našla přípravek i na rez - Saprol . je to ale malá lahvička na 3l vody .. koupila jsem to kdysi v nějakém spešl obchodě.. tak jsem použila na nejhorší a pak Dithane . jenže to nechává skvrny na listech . po seřízení postřikovače a přilití Jaru to nebylo tak hrozné .
no rez se vyskytla dost -- možná proto , že mám dost růží . je to hlavně u červ. Piana . to má krásný lesklý list a kupodivu u země rez jako blázen .
doufám , že je vyléčím - loni jsem měla rez na na podzim koupených v doprodeji . asi to už bylo v obchodě . vzpomínám si , že v OBI i v Hornbachu na stolech byly se rzí .
loni jsem nměla dost napadenou Baroness Rothschild .po dvou nebo třech postřicích rez zmizela , narostly nové listy a ještě opakovala kvetení .
Poslední úprava: 04. čen 2015 11:39 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Jarka, Ajka, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. čen 2015 22:30 #297136

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Tak jsem se včera vyděsila při čtení Vašich zpráv, ráno lítala po zahradě a bohužel mám rez taky, tak se dnes alespoň stříkalo co je napadený, co dal postřik, přesně jak to popisuje Kája je u mě, co jsou zakoupený růže z marketu, musely to mít v sobě, růže od Pelců zatím zdravé,čisté. A to mě růže ještě nekvetou!
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. čen 2015 06:22 #297139

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3938
Poprosím o radu. Loni na jaře vsazený klematis na polovině rostliny usychá. Při podrobném průzkumu jsem nezjistila žádné poškození ani nalomení a z té uschlé části už raší nový výhon. Jsem z toho jelen. Mám nechat, nebo raději odstřihnout?
A na pnoucím rambleru opět šedá plíseň, přestože na podzim stříkaná. Tak půjdu dnes postřik obnovit. Díky za rady.

DSCN3091.jpg

DSCN3092.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. čen 2015 10:47 #297143

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tak hlavně aby ty postřiky zabraly na rez.

Mně momentálně suchem žloutnou a opadávají listy. Měla jsem to loni, vyšilovala jsem, že je to ČS, letos jsem už klidná. :laugh:
Normálně mi úplně zežloutne list, poměrně rychle, bez těch typických prvních příznaků ČS ( černé skvrnky ) a pak upadne při dotyku.

ad korová spála. U mne jak na které růži. Většinu skvrn jsem odstranila při střihu. Moc si pochvaluju vitalitu některých růží. Ostříhané až k zemi, všechny větve, udělaly nové, lepší než ty odstřižené ( nejlepší u The Generous Gardener ). Ale např. Cubana, kt. takhle kvůli spále stříhám opakovaně, každoročně, je letos velmi slabá. Obrazilo pár klacíků.
Zcela jsem střihem oddělala Princess Sibilla de Luxembourg, byla to hodně špatně rostoucí sazenice ( namrzla v krutozimě, odmítala odnožovat, pořád jednoklacek ) po ostříhání k zemi již neobrazila.
Z těch, na kterých jsem korovou spálu nechala - Jude the Obscure ( krupička ) roste bez problémů. Gertruda Jekyll - na ní se to špatně pozná, ale byly na stoncích skvrny - některé klacky uschly úplně, později jsem je odstřihla, jiné normálně rostou a mají poupata. + dtto i na jiných růžích. Ale třeba na Gentle Hermione jsem střihem odstranila skoro vše postižené, zůstaly mi tři delší mladé klacky. Obrazily, ale pak začaly krnět. Musela jsem je následně odstřihnout. Té mi tedy bylo líto. Poslední příklad - na Durance jsem musela radikálně zakrátit do zdravého asi 2 klacky. Je na nich listí,zelené, ale nerostou. Zůstaly na výšce střihu.
Takže závěr - jako obvykle, cochcárna. :laugh:

Ajko, tyhle velkokvěté klematisy ( většinou řezová skupina II. ) trpívají na houbové onemocnění, které se jmenuje vadnutí plaménku. Někdy to vypadá, jako když rostlinu nebo její část klepne, jindy zůstanou po zimě suché klacky.
Žádným postřikem to neovlivníš, nepomůžeš.
Také se mi to občas objeví. Můžeš odstřihnout. Já si těch suchých klacků většinou nevšímám, nově obražené šlahouny je pak používají jako oporu.
Poslední úprava: 04. čen 2015 10:49 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, Ajka, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 04. čen 2015 11:47 #297152

• Kaja
  • Platinum Boarder
já si myslím , že ten klemík byl nalomený . kdyby ho švihlo , vadnul by nezadržitelně až dolů . ale když odnožil , mohl na něj sednout pták , nebo se nalomil větrem -
dnes jsem se zastavila v Penny - mají klematisy . Pillu , Multi Blue . Cardinála , Justa , Warzsawska Niké .už dost velké .
Poslední úprava: 04. čen 2015 11:48 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čen 2015 13:12 #297180

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Ahoj.
Přidám se ke chvále jarního střihu (až hysterie) z obavy Korový spály. Střihla jsem téměř vše až ke krčku. Nebylo nic vidět. Spoustu z nich jsem odepsala, že to nevydrží a neobrazí. Vybírala jsem už za ně náhradu.
A stal se zázrak. Narostly nádherně, přenádherně...
I ta nejnemocnější Tea Clipper, co jsem jí letos slíbila odsun na hanbu je parádní. Jen nevím, jetli to mám zopakovat další jara. Jestli to nebude pro růže vysilující.
Už mají postřik za sebou. Smíchala jsem Hycol, Syllit, Harmonie s koloidním stříbrem a ještě něco. Toto zopakuji ještě 2x. A (ťukťuk) - zatím čistota, bez skvrnky.
Jo a zalila jsem Lignohumátem. A nic neshodily. Květo a neudělala jsi silnější roztok? Nepřidržela jsi ruku nad některými, když jsi zalévala :) ?
Jen asi to sucho dělá svý. Už jsem některé zalila železem. Žloutnutí listů. Přičítám to svému silnému kompostu.
Jediná Gertruda je naprosto nezastřižená, a vypadá dobře. Ale že by to byla krása se na ni koukat.. Vyčouhlý větve (poupata jsou, to jo), kymácí se ve větru (Vlaďko, no neohla jsem, no.. nestíhám všechno :( ). Má tak 2m. Takže letos bude vidět :cheer: . Ale co bych ještě chtěla více?

Kájo, díky za připomenutí klemíků.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čen 2015 20:15 #297186

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Miško, taky mám letos růže úplně úžasné. Dlouho to vypadalo, že to bude špatný, ale pak zapršelo a rozjely se krásně. Jsou to nádherné souměrné keříky. Některé sice as 15-20cm nad zemí, ale šťavnaté a opoupatované. Dokonce i Qof Sw., Pat A. a JtO , které jsem brala opravdu až v úrovni země, vyrašily. Jen tedy jak vyrazily z pod země, mají jen pár dlouhých klacků ( nejsou tak hezky rozvětvené).

Kdyby nebylo toho šíleného padlí a pilatek ( nevám, jestli dřeňová nebo prýtová, nezkoumala jsem ), tak bych úplně šílela radostí :silly: . Začínají se otevírat první letošní novinky, jsem unešená a spokojená ( aspoň zatím ;) ).
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čen 2015 21:58 #297190

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jak se říká: všechno zlé je k něčemu dobré. Viď?
Já si ani na to rozvětvení a ne-hezký keřík nemůžu ztěžovat. Dohnaly to, holky, hezky a s plnou parádou. V kvetení budou opožděné oproti tak nezastřiženým, ale já si počkám.
Novicky jsou na tom stejně. Pokvetou všechny najednou. A doufám, že to bude trvat dlouho.
Pilatky a všechny tyhle savičky nepočítám. I tak je to spokojenost za 500.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa