Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 07. čen 2015 06:28 #297222

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Take vidim dobre vysledky jarniho spaloveho strihu, košaté opoupatované keříky....ale i ostatni-spalou nepostizene- vykazuji letos hodně poupat :) možná konečně dospěly po tom všelijakém šoupání...
Padlí nemám, na čs je asi ješté brzy, ovšem stříkala jsem před květnovými děštmi (Careo). A v předjaří Sulkou. Takže zatím jen mšice a chloróza.
Poslední úprava: 07. čen 2015 06:32 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čec 2015 22:22 #298594

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, obávám se, že jsem na svém Leonardu da Vinci objevila trochu černé skvrnitosti. Loni jsem si jí všimla až hodně k podzimu, předchozí roky jsem ji nezaznamenala vůbec. Je možné, že ji měl, jen jsem nebyla odtud tolik pojašená ze zdraví růží. Nebo mu chybí výživa? Já moc nehnojím. Nestříkám, ale nejsem si jistá, jestli nemám začít. Když nezakročím, nebude se to roky zhoršovat? Mám postříkat něčím ještě teď? Foto přikládám, jinak celkově zatím vypadá moc dobře. Díky...
DSC04128.jpg

DSC04131.jpg

DSC04132.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 02:14 #298663

• Maatina
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Ahoj,

přála bych se zeptat na růžičku, už víceletou, co se doteď měla čile k světu.

V týdnu jsem si všimla, že má suché konce olistěných větviček, ty visí suché dolů. Když jsem si ji prohlížela blíž, tak jsem zjistila větší hnědé skvrny na různých místech větví. Rozříznutá větvička v postiženém místě má rovněž hnědý střed a takový měkký, působí jako trochu vyžraný od červů nebo hnijící nebo prostě nějak jinak pozměněný. Když jsem pak uvažovala o tom, zda a co odstřihnout pryč, zjistila jsem, že i staré, víceleté a již suché zbytky větví níže mají vlastně takto změněný střed, a to ještě mnohem tmavší. Porovnala jsem s jinou, taky starší růží a ta to měla stejně, u těch starých, přízemních větví. Tak nakonec netuším, jestli to v jisté míře není normální. Ovšem růžička na kterou se ptám, jak jsem posléze poznala, když jsem zkusila odstříhnout ještě pár konečků větviček, ta to má právě mnohem více, i třeba na mladé větvičce po květu, zvenku zelené, zkrátka je tím jaksi "prolezlá".

Pokud by někoho napadlo, co to může být, jestli vůbec ty dvě věci spolu souvisejí, jestli se s něčím takovým setkal, budu ráda. Snažila jsem se googlit, ale nějak se v těch častých popisovaných chorobách a škůdcích moc nepoznávám.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 07:16 #298666

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Maatino, bez fotky se to těžko hádá, ale podle popisu hádám na pilatku dřeňovou : www.ruze.cz/choroby-a-skudci-ruzi/pilatka-drenova/ : www.jikl.cz/blanokridli/1834-pilatka-dre...iznaky-napadeni.html
To, že ve stonku nenajdeš housenku zřejmě znamená, že už má "hotovo" a vylezla ven a vypadla do země.
Vrátí se za rok. V obou odkazech máš, co s tím dělat.

Napadené výhony bych zastřihla pod tím zaschlým a uvidíš.
Hnědý střed může být známka poškození ( např. mrazem), ale u starších větví už může jít i o přirozené dřevnatění větve. Zkus vyfotit ;)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 17:41 #298688

• Maatina
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Děkuju za odpověď, ty škůdce jsem se snažila už procházet, a moc mi to právě nesedělo. Po té případné chodbičce se zkusím ještě podívat, zatím o ní nevím.

Něco už je pryč, jeden větší flek jsem vyfotila, nějak jsem nevěděla, jestli to dát pryč nebo ne, jsou tam poupátka, tak mi to bylo zatím líto. Jsou tam vidět i suché větve jako takové, taky je jich asi hodně.

SDC15637.jpg
Poslední úprava: 05. čec 2015 17:49 od Maatina.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 21:53 #298692

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Maatino, přesně ti neřeknu, který typ houby to je, ale jednoznačně jde o houbové onemocnění ( ten velký černý flek na větvi uprostřed fotky) a bude se to šířit. Je jen otázkou, jak rychlé nebo pomalé to bude.
Tuhle zelenou vetev bych střihla nad tím rozbočením spodní větve.
Ty suché nemá cenu nechávat, ty střihnout až do zdravého ( u některých to bude možná až někde nad zemí -pokud to vyjde, vyhodí novou větev ze spícího spodního očka, ale může být, že už taky ne).

Těžko říct, co je příčinou, nejspíš už byly napadené loni a letos při střihu jsi byla buď moc mírná nebo jsi fleky přehlídla a ono se to takhle rozjelo.
Mohl by to být i následek mrazového poškození. Někdy to na jaře není z vnějšku znatelné ( listy pučí, poupata se začnou chystat), ale vnitřek je "chycenej" a postupně to teprve "dojde" ( listy začnou krnět, nebo jsou chlorotické). Pak se musí někdy některé růže na jaře dostříhávat ( vždy do zdravého). Ony to někdy zvládnou i při mírném střihu, vykvetou, ale následně stejně zčernají.
Řekla bych, že se spíš vyplatí být na jaře radikálnější. Růžím to obvykle jen prospěje. Je pravda, že pak kvetou o něco později, ale obvykle se keřík krásně rozkošatí a těch květů pak i bývá víc ;)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 22:45 #298700

• Maatina
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Díky. Já to zatím nikdy tolik neřešila, abych se přiznala, něco jsem si svého času přečetla, kdoví kde, ani bych se nedivila, kdyby jen na nějakém papírku, co byl přiložený u koupené sazeničky. Růže jsem ostříhávala vždycky na podzim, až teď se dovídám, že se mají na jaře (nebo i na jaře?). A zkracovala jsem je hodně, časem nějaké i pomalu odcházely, tak jsem dumala, čím to bylo, jestli stářím nebo mnou. Minule na podzim jsem je nechala delší, že to nebudu tolik přehánět. Můžu se teda ještě zeptat, měla bych správně stříhat dvakrát, na podzim míň a na jaře víc nebo jen na jaře?

Jinak nějaké ty choroby a havěť na růžích míváme vždy, největším nepřítelem jsou mšice, na ty jsem vyzkoušela už různé pokusy, nemám ráda chemii, tak jsem nakonec skončila jen u vody protřepané s trochou oleje, a hlavně v tom hlavním mšicoidním období sem tam stříknu tímto. Taky jsem se poučila s předčasným zakrýváním, vůbec už to teď tolik se zakrýváním nepřeháním. Ale tyhle fleky právě pro mě byly nové, bylo jich tam víc, navíc s těmi suchými větvemi a podivným středem některých větviček se mi to nelíbilo. Vloni to nebylo, kdybych měla přehlédnout, muselo by být leda malilinkaté.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 22:55 #298701

• Maatina
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
PS: Teď jsem si všimla, jaké je na tom foťáku zas nastavené úžasné datum. Nejedná se o blamáž, fotka byla opravdu pořizována dnes :-D Foťák není můj a jeho majitel tam ta data chce, nevím proč, když to dle mě fotku hyzdí, navíc ne vždy odpovídá skutečnosti, tentokrát teda fest.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 23:24 #298702

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Maatino, datumu jsem si ani nevšimla, naprosto jsem se soustředila jen na ty fleky :P .

Nevím, z jaké jsi oblasti ( tj. jak moc krutou míváte zimu), ale podzimní střih by v našich končinách měl být jen mírný, jen aby se případně větve nelámaly od větru nebo sněhu. Větve se nechávají delší, protože namrzají od konců. Když jsou větve krátké, namrzají tím pádem moc blízko k zemi, tj. poškození je větší ( výjimkou jsou kraje s bohatou sněhovou nadílkou, pod sněhem nenamrzá ( funguje jako peřinka).
Hlavní střih se dělá najaře a to tehdy, když kvete zlatice ( lidově zlatý déšť - tedy alesoň v našem kraji se jí tak říká, ikdyž je to nesprávně). Střihá se tak hluboko, dokud není řez čistý ( tj. dokud je vidět hnědý střed, tak furt odstřihávat. Po krutozimě u některých růží až k zemi .)

Ale spíš mi to přijde jako následek loňské choroby ( tedy alespoň ta prostřední zelená větev s flekem). Flek evidentně začíná tam, kde byla loni menší větvička nebo řapík a od toho místa se šíří nahoru a dolů.

Já chemii také nemám v oblibě a často jsem líná dojít i pro ty nůžky ( že až příště), ale nechat to svému osudu asi také není řešení. Myslím, že důsledným střihem se dá předejít tak vekému poškození. Loni to třeba byla jen malá slabá větvička, která byla uschnutá a letos je z toho takovýhle flek na hlavní větvi.
Ale možná je problém v tom, jak růže stříháš. U růží se nenechávají delší "pahýly", ale střihá se 0,5-1cm nad pupenem. Když se střihne moc vysoko, často začne pahým svrchu černat. Všimla jsem si na těch větvích v levo na fotce, že tam jsou delší pahýly nad pupenem ( samozřejmě může to být klam, mohl ten vrchní pupen jen zakrnět a probral se ten první pod ním - z fotky se těžko soudí).
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. čec 2015 23:51 #298703

• Maatina
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
K té větvičce uprostřed fleku, jestli ona tam nebyla spíš letos. Já už ale momentálně nějak nedám ruku do ohně za nic, no nějakou tu větvičku s flekem jsem tam právě odstříhávala, a pak jsem našla další flek blízko pod ní :-( Ale to je jedno, nebudu se hádat. Každopádně díky za info, a hlavně ještě k tomu stříhání, budu teda příště provádět hlavně to na jaře a snad trochu poučená. Jestli mi teda něco utkví v hlavě, je to nějak složité :-)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa