Maatino, datumu jsem si ani nevšimla, naprosto jsem se soustředila jen na ty fleky

.
Nevím, z jaké jsi oblasti ( tj. jak moc krutou míváte zimu), ale podzimní střih by v našich končinách měl být jen mírný, jen aby se případně větve nelámaly od větru nebo sněhu. Větve se nechávají delší, protože namrzají od konců. Když jsou větve krátké, namrzají tím pádem moc blízko k zemi, tj. poškození je větší ( výjimkou jsou kraje s bohatou sněhovou nadílkou, pod sněhem nenamrzá ( funguje jako peřinka).
Hlavní střih se dělá najaře a to tehdy, když kvete zlatice ( lidově zlatý déšť - tedy alesoň v našem kraji se jí tak říká, ikdyž je to nesprávně). Střihá se tak hluboko, dokud není řez čistý ( tj. dokud je vidět hnědý střed, tak furt odstřihávat. Po krutozimě u některých růží až k zemi .)
Ale spíš mi to přijde jako následek loňské choroby ( tedy alespoň ta prostřední zelená větev s flekem). Flek evidentně začíná tam, kde byla loni menší větvička nebo řapík a od toho místa se šíří nahoru a dolů.
Já chemii také nemám v oblibě a často jsem líná dojít i pro ty nůžky ( že až příště), ale nechat to svému osudu asi také není řešení. Myslím, že důsledným střihem se dá předejít tak vekému poškození. Loni to třeba byla jen malá slabá větvička, která byla uschnutá a letos je z toho takovýhle flek na hlavní větvi.
Ale možná je problém v tom, jak růže stříháš. U růží se nenechávají delší "pahýly", ale střihá se 0,5-1cm nad pupenem. Když se střihne moc vysoko, často začne pahým svrchu černat. Všimla jsem si na těch větvích v levo na fotce, že tam jsou delší pahýly nad pupenem ( samozřejmě může to být klam, mohl ten vrchní pupen jen zakrnět a probral se ten první pod ním - z fotky se těžko soudí).