Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 06:53 #304991

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
image_2016-04-01-2.jpeg

image_2016-04-01-3.jpeg

A tady zbytek, co si myslím, že je spála
Poslední úprava: 01. dub 2016 10:15 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 06:55 #304992

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
image_2016-04-01-4.jpeg

image_2016-04-01-5.jpeg

A ještě tyto, první Mme hardy a druhá by měla být the queen elizabeth
Poslední úprava: 01. dub 2016 10:16 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 07:06 #304994

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak ta Ema H . má i červené listy , takže je možné , že je tak normálně . nemám ji , tak neposoudím .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 07:39 #304999

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
To jsem si taky právě říkala, jestli ju šmiknout, že zas když raší červeně.. A co ten zbytek? Má korovou spálu? Fakt nevím, jestli tu jednu šmiknout až k místu očkování? A Mme hardy je taky celá až do spodu flekatá.. Není to na těch fotkách tak výrazné.. :(
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 08:33 #305003

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuwicko, ono z fotek těžko soudit a navíc, u těch co mívají načervenalé zbarvení kůry jako přirozené, je to těžké dvojnásob. Za sebe si myslím, že spálové jsou fleky na Q.Elisabeth na těch větvích vlevo na fotce. To ostatní bych se neodvažovala tvrdit na 100%.

Kájo, zrovna fleky na tvojí Caramelle nevypadají úplně typicky spálově. Ne, že bych tedy věděla, co jiného by to mohlo být :( .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 11:39 #305008

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Zeuwicko - LEH výhony mají tuhle barvu. Z fotky těžko ( % omylnosti ) - ale já ji vidím jako zdravou. Snad sem/tam na pravém výhonku vidím pár drobňoučkých skvrn, co by mohly být začátek KS, ale taky to klíďo může být rašící očko - nerozpoznám.

v sérii Mme Hardy a Queen Elisabeth bych spálu viděla na té QE.
V zbylé sérii spíše na skládkové choroby (nejspíše botritys ). To se stává tím strojovým zpracováním růží před zimou, tím, jak jsou uskladněné ve snopech. Někteří školkaři před podzimní expedicí ( a spíše při uskladnění na zimu ) použijí fungicid pro nešíření houb. onemocnění, jiní to nedělají.
Stav zasazených růží ( mohu-li soudit z fotek ) nepovažuji za nijak závažný. Píšu to opakovaně - nově zasazené růže zakracuji na max. 2 očka. Samo, tím, jak jsi nechala klacky v délce, kt. přišla ze školky, ti opučávají pouze na vršcích ( míza jde nahoru )a očka blíže k zemi spí.
Moje rada - vezmi nůžky a zakrať klacíky na délku cca 10 cm nad zemí. I to je dost, klidně můžeš i kratší, pokud se ti klacek nepozdává ( fleky, poškození kůry a pod. ).
Ta růže žije, přizpůsobí se - buď dá mízu do zatím spících dolních oček příp. vypučí nové - zdravé - klacky z místa očknutí.
V podstatě ( i když je zdravá ) jí tím pomůžeš. Rostlina je ve stresu z přesazení. Říká se, že to, co je nad zemí, má být v rovnováze s tím, co je dole.
Tím, že jí zakrátíš koukající část, pomáháš. Rostlina se může ( má energii ) se věnovat jednak kořenům, druhák není takový tlak na rozdělení mízy do mnoha pupenů.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Jikra, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 11:50 #305010

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
Květo moc děkuju za rady :) jsi hodná :) ještě jsem je nestříhala...Ošupala jsem jen růže co mám dýl a nové jsem nechala na tento víkend (vykvetla zlatice) proto jsem sem i písla, ať něco nepohnojím, ty fleky jsem nikdy na růžích neměla ..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 12:13 #305013

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ještě k předchozímu - samo desinfekce nářadí ( i jako prevence ) po každém keříku.

Kájo, také se mi nejeví ty fleky na Caramelle úplně typické pro KS. Ale je pravdou, že kor. spálu způsobují 3 druhy hub, jedna z nich by měla dělat skvrny černé.

Moje bývají fialové ( vínové ).

Stříhalas do klacku ? jaký je vnitřek ?

--

já tedy Caramellu sice ještě mám, ale na podzim ( pokud se nestane něco mimořádného a nepředvede se v t.r. ) ji vyryju.

loni měla KS, jako jedna z nejvíce postižených.
V podstatě se dá říci, že až na pár vyjímek po loňském zásahu a mimořádné opatrnosti před zimou se u mne KS nevyskytuje.

Má ji pouze pár zarputilců - právě Caramella, JtO. Skoro určitě G.Jekyll ( ta opakovaně, několik let ) + Rosemoor - na jejich klaccích se to velmi obtížně poznává.

Caramella je flekatá hodně a to jsem ji loni vzala k zemi. Navíc, ona je dost citlivá na střídání tepla ve dne a nočního mrazíku, negativně na střídání reagovala cca před 2 lety na jaře totál zhnědnutím klacků. V krutozimě mi původní sazenice umrzla zcela.
Takže - zařazuju si ji do potížistek, nahradím ji. Do mých podmínek není ( jiní jsou s ní spokojení ).
--

vracím-li se k porovnání stavu růží loni a letos - pak skoro všechny růže, kt. postižené KS byly jsou OK. Letos jsou na loni postižených růžích klacky čisté ( Hyde Hall zarputile jedna skvrnka, o5 zakrátím ). S.Blondie se mi nezdála, vzala jsem ji letos k zemi ( loni jsem ji trochu pošetřila, byla to chyba ).

Flekaté ( drobná krupička ) jsem měla skoro všechny nově zasazené růže - a to ať byly odkudkoliv, ze cca 4 zdrojů. Většina na koncích, v podstatě mi to nevadilo, stejnak ( v min. příspěvku ) odstraňuji. Pravdou je, že nováčky jsem stříhala až jako poslední ( abych si příp. neroznesla znovu na další růže ) a pečlivě jsem desinfikovala nůžky.

--
doufám, že s KS jsem se naučila žít, podobně jako s ČS. Co pozoruji, tak pokud je klacek napaden, k jeho odúmrtí nedojde dřív jak za 3 roky od infikování. Takto staré klacky mých růží jsou stejnak uvažovány k náhradě ( zmlazení ). Takže se v podstatě nic neděje.

Samozřejmě - dva případy nechci -
první zasažení růže až na krčku ( v místě očkování ).
druhý - u popínavek, kde se pruty ponechávají. Pozoruji jeden prut, má KS 4 roky, nádor. Zatím pořád vyživil, míza proudí. Uvidím, jak letos.
--
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Miška, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 12:24 #305015

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak Caramellu jsem ještě nestřihla - včera jsem k ní nedošla a dnes mrholí .. pak vyfotím střih a vnitřek prutu . na fotce ty skvrny vypadají tmavě- ale jsou fialové . podle mně to spála je .loni neměla nic.
taky třeba čajovka Lady Like je černá až k zemi . jen asi 2cm od země jsou výhony zelené . - výhony -- no celkem dva .
přitom třeba Giardina , a mám dvě - obě v pořádku . a to je jedna hned vedle Caramelly . takže si myslím , že to ani není nakažlivé . ale mladé výhony a určité sorty jsou háklivé .
taky Cardinal Richelieu je vedle a nemá ani skvrnku .
- no dávají tomu ty zvraty v počasí zabrat . včera +20 st a dnes severák a jen +5 st . čekám kdy zflekatím já . :whistle:
Poslední úprava: 01. dub 2016 13:31 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sarrka3, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. dub 2016 13:37 #305020

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
O LEH jsem chtěla napsat totéž, Květa mě předběhla. A o střihu nováčků také - 2 očka jsou fakt maximum, co nechávám.

Květa napsal:
--
doufám, že s KS jsem se naučila žít, podobně jako s ČS. Co pozoruji, tak pokud je klacek napaden, k jeho odúmrtí nedojde dřív jak za 3 roky od infikování. Takto staré klacky mých růží jsou stejnak uvažovány k náhradě ( zmlazení ). Takže se v podstatě nic neděje.

--

Parádní, výstižné - palec nahoru. Sice bych radši, kdyby to neexistovala, ale na 2.stranu, díky Ivetě jsme to všichni včas zaregistrovali a snažíme se o omezení výskytu, ne-li úplnému vymizení.

Nejvíc mám zasaženou Nahému (Starkl). Bohužel, jako pnoucí budu muset říznout ke krčku a hlídat postřiky. Uvidím, jak se bude jevit příští rok. Letos jsem všechny růže vzala o5 nakrátko - jednak kvůli KS, jednak kvůli částečnému omrznutí výhonů (dlouhý suchý podzim a pak nezima) a pak: líbí se mi následný tvar keře. Větší ani nepotřebuju.

Iveto, můžeš napsat, jak se Ti povedlo s tou korovou spálou zatočit? Vyhodila jsi nejvíc zasažené růže, postřiky a čím? Díky :)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa