Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 20:20 #302948

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Soňo, zkoušela jsem tvůj návod vyhledat, ale nenašla jsem :( , nepamatuješ si, kam jsi ho dávala?
Smrad zkusím vydržet, uvidíme, jak moc o bude cítit :P .

Miško, pak se třeba ozvi do SZ, zatím jsme v počáteční fázi, mazali jsme to asi 2x, zatím těžko soudit :whistle:

Mšice nestříkám, pokud jich je nárazově víc, oberu prsty, za pár dní už je vidět jen "kůžičky", predátoři si s nimi hravě poradí. S čím si tedy zatím moc neporadili, jsou mšice na clematisech. Mravenci si je nanosí pod poupata a predátoři sami moc nefungují. Poupata se pak ani pořádně nevivynou :( . Takže jsem loni tyhle kolonie stříkla taky nějakým Mospilanem. Jednou jsem měla kalamitu mšic na švestce, pomohly žluté lepové desky ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 21:32 #302953

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
mám zapsaný postřik rostlin na slimáky z česneku -
l palice česneku, 1 litr vody - to se 5 minut povaří a nechá vychladnouzt, poté scedit, dát do lednice, ředí se 1 lžíce na 1/2 litru vody a postříkají se rostliny - prý výborné na hosty
nezkoušela jsem to a odkud jsem to opsala, taky nevím :silly: , třeba to bude dobrý :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, sany, sarrka3, Jikra, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 03. úno 2016 17:00 #302970

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Já poměr neřeším, prostě jak mně to zrovna vyjde. Odhaduji 2 polévkové lžíce oleje na 1/2 l vody, jako smáčedlo odhadem malou kávovou lžičku Jaru. Ono opravdu na tom nezáleží, ten oliváč vlastně ani není nijak mastný. Asi obsahuje pro kytky prospěšné látky. Růže jsou po něm pěkné, poupata, i když jsou úplně obalená, krásně rozkvetou
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. bře 2016 20:48 #304166

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Při střihu růží jsem u několika z nich narazila na toto : www.forestpestbiocontrol.info/target_pes...ownloads/0002065.htm

Mělo by to být způsobeno larvou tohoto brouka, který prý škodí převážně na malinách : www.google.cz/search?q=AGRILUS+AURICHALC...rc=SpEDJB9dTjwZ1M%3A , ale u mě se mu líbily Midsummersnow, Lions rose a stromková The Fairy. Na větvi je naprosto zřetelné to zduřelé vlnkovité šroubení. Larvu jsem nenašla. Když se nůžkama seškrábne pokožka, je pod ní vidět hnědá rýha v lýku kolem dokola větve.
Krom té stromkové to bylo vždycky hodně nízko nad zemí, musela jsem větev ufiknout prakticky úplně dole :angry: . Na Midsummersnow jsem to našla na dvou větvích na jednom keři, v ostatních případech jen na jedné větvi, takže to není ( alespo%n zatím) žádná velká katastrofa, ale radši upozorňuju.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Iveta, Jikra, Ajka, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. bře 2016 21:15 #304167

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jani to jako abychom to měli pestřejší k té korové spále, co řádila loni a letos nejspíš bude pokračovat? :)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. bře 2016 21:25 #304168

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Já jsem dneska taky stříhala Lions. Všimla jsem si, že když odstřihnu tenkou větvičku těsně u silnější větve, je na řezu hnedá část. Přitom jak větvička, tak i silnější větev jsou na řezu krásně zdravé. Nevšimli jste si někdo, jestli v místě, kde odstupuje větvička od hlavní větve, nejsou vetvičky trochu jinak zbarvené? Celou větev se mi u země odstřihnout nechtělo, i na pohled vypadala naprosto zdravá. Děkuji.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. bře 2016 21:28 #304169

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, nebude to žádná katastrofa, našla jsem nějakou mapku výskytu, bude to zřejmě nějaký vzácně se vyskytující brouk. Nejvíc ho je na západ od Prahy, u vás na severu by být asi ani neměl ;) .

Daleko hroší než to, bylo mrazové poškození na výhonech, které vyrašily jako třetí vlna kvetení a v listopadu je šlehnul ten mráz a pak také poměrně hodně fleků od ČS, takže jsem letos navzdory mírné zimě stříhala hodně hluboko :unsure:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. bře 2016 22:25 #304172

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ach jo,mám pocit,že jsem cosi zvlněného viděla na Herkulovi,musím to zítra prozkoumat.Jinak nováčky jsem brala skoro pod zem kvůli různým flekům,co proto jsem vlastně dala všem,vnitřky větviček byly nahnědlé,zřejmě namrzlé.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2016 14:23 #304525

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Taky vám čerstvě nalité pupeny růží uzobávají ptáci? Loni mi málem zlikvidoval nějaký dobrák Schöne Koblenzerin. Vůbec nekvetla. Letos mu zase chutná. Jako mám ho dost, ač mám ptáky jinak fakt ráda. Podezírám kosa, nějak často ho tu vidím hopskat :evil: .
Poslední úprava: 18. bře 2016 14:24 od Genovesa.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 18. bře 2016 19:19 #304533

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Tak to se mi zatím neděje, ale radši klepu na dřevo.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa