Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. led 2016 19:54 #302863

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ahoj,taky tě vítám :)
Zrovna jsem si tak říkala,že musím udělat inventuru v jedové skříňce.Dala jsem si závazek,že věnuju zvýšenou pozornost pilatkám všeho druhu.Ach jo,to zas budou honičky.Poštřiky spíš flákám a aplikuju cíleně,ne plošně.A začnu střádat vajgly na louhování koktejlu na mšice :laugh: A to je takovej smrad,že by to mohlo zahnat i slimáky :evil:
Poslední úprava: 31. led 2016 19:55 od mišpule.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Smuma

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 31. led 2016 19:55 #302864

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Varouchu díky, aspoň mám vyřešeno ;)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. úno 2016 07:37 #302869

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Ahoj,díky :)
vajgly jsem zkusila jednou, smrad hroznej, efekt nula - nevím, kde jsem udělala chybu :unsure:
Já řeším nárazově mšice, slimáky a hryzce - ale spíš jsem jim pro srandu :angry:
Padlí mám zatím jen na astrách a phloxech, prošvihnu postřik.. :(
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 07:03 #302890

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já osobně na žádnou podobnou metodu nevěřím . 1x nanejvýš 2x do roka použiju Mospilan a je klid .možná je ještě dobré si držet na zahradě ptáky . jsem se loni dívala na vrabce i sýkorky . celá hejna jich tu nalétavala . sbírali jak o závod . no a nikdy jsem žádného neviděla uhynout . když se dodrží ředění nic je neohrozí . sem tam jim i v létě sypnu slunečnici . pak jich tady je dost.nejlíp sbírají vrabci .
Poslední úprava: 02. úno 2016 07:07 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zeuwicka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 07:11 #302891

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Proti mšicím se osvědčily sýkorky a sluníčka. A co nestihnou, tak setřu rukou, nebo proudem vody z hadice.
Nechci si zahradu zaneřádit jedy a tabák mezi ně patří. :sick:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka, Kaja

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 08:44 #302894

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já mšice tak nějak přecházím, nebo jako EvaL. - ručně. Párkrát (doslova)jsem použila Mospilan, ale zjistila jsem, že jsem asi vzala i jejich škůdce, tak to nechávám být.

K česnekovému postřiku - před Vánoci byl na čt2 pořad, jestli ten, jak na něj upozorňovala Marijka, o královské zahradě v Londýně a tam hovořil hlavní zahradník o tomto postřiku. Že ho aplikují několikrát za sezonu, růže jsou pak zdravé.
Ale - a to mne odradilo - jediné ale je, že byl ten zápach 2denní a návštěvníci zahrad si na něj ztěžovali. Ale recepturu neprozradil, prý jejich letité tajemství.
Adriano, díky za postřehy k KS. Který jsi tedy používala? Na kadeřavost mne nenapadl ho použít. Zkusím. Zkoušela jsi i prolít ke kořenům? V příbalovém letáku to též doporučovali. Já to dělala jen na rajčata a okurky a pak zbytek na ty nováčkové růže. Systematičnost mi též chybí :S .
Mám objednané nějaké hosty od Lukonu, zkusím je do toho ponořit jako prevenci.

K plísni na nohou - dermatoložka a i tradiční čínská medicína doporučuje koupele v octové vodě. A ponožky v nich máčet místo aviváže. Plíseň jsem nakonec zlikvidovala, u octu jsem zůstala. Používám místo aviváže vůbec, jako čistící prostředek v domácnosti a i skleník před sezonou tím drhnu.
Možná ho naředit a stříknout tím růže?

Obecně k postřikům - nějak se mi masivní postižení růží a trvalek zatím - ťukťuk - vybýbá. Možná i proto, že nováčky beru 1.rokem preventivně chemií - Diskus,Dithane, Karathe apod. podle situace a rady zde. Pak z toho dalšími roky a usazením vyrostou.

Kájo, chlapi na tyhle alernativní metódy moc nevěří. A hlavně - v mládí se nic neřeší. To až bude vnukovi víc, tak si možná tohle uvědomí. Zatím si užívej toho stříbra ty :P .

JanoV. - akné u syna - uvítám Tvoje postřehy. Budu muset řešit taky :lol: - ta puberta !
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 10:00 #302904

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
No, sýkorky na mě přes léto kašlou, teď jich je u krmítek hejno, ale v létě po nich není ani vidu. Takže něco rozmašíruju ručně, když už to nejde tak stříkám Fast a koukám jestli tam nejsou berušky.
Slimáky motyčkou a ferramolem...
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 17:16 #302916

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Na Mšice mně zabírá obyč-levný oliváč. Myslím, že po něm i dobře prospívají, aspoň pokojovky ano. Neucpává póry, po deštích opakuji, déšť ho smyje :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Smuma

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 17:32 #302922

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
ivik napsal:
Na Mšice mně zabírá obyč-levný oliváč. Myslím, že po něm i dobře prospívají, aspoň pokojovky ano. Neucpává póry, po deštích opakuji, déšť ho smyje :)

Iviku, ředíš ho ? A v jakém poměru ? Ptám se kvůli pokojovým kytkám. Před lety se prodával olejový sprej, hlavně na červce a výborně zabíral. Teď ho nemůžu sehnat.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. úno 2016 17:59 #302926

• Soňa
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 159
Jana V. napsal:
Smumo vítej :) ,
k tomu česneku, pochopilas z toho, jak ten postřik připravují?
Někde jsem zaregistrovala zmínku o tom, že by to mělo fungovat i proti slimákům ( myslím, že to říkal majitel zahrady s obrovskou sbírkou host v Anglii). Přišlo mi to nepravděpodobné, protože u mě lupení okrasných česneků sežerou ty potvory dřív, než česneky odkvetou :unsure: , ale možná má klasický česnek jinou chuť než okrasný...

Já jsem teda ten česnekový postřik zkoušela, dávala jsem tady i někde návod. No slimáky to odradilo, fakt mi najednou přestali ožírat lupiny (hosty jsem se zatím neodvážila na zahradu vysadit, obávám se, že při zdejším počtu slimáků by bylo brzo po nich, tak je mám zatím v květináčích). Fungovalo to ale jenom do té doby, než zapršelo. Takže by bylo asi nutné po každém dešti postřik opakovat. Někde jsem i četla, že by to mělo zabrat na mšice, no u mně teda ne :) Ale růžím to nijak neublížilo. Stejně tak kopřivová jícha- někde doporučovaná na mšice- u mě bez efektu.
Poslední úprava: 02. úno 2016 18:01 od Soňa.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa