Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 09:33 #306803

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Kájo stříkala jsem kuprikolem růže loni proti korové spále a řekla bych, že zabral..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 09:43 #306804

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no já si myslím taky , že by měl ,je tam spála uvedena . ale jde mi hlavně o kosatce .no zkusím to . udělám slabší roztok - myslím , že podobný jak na cibuli bude vhodný .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 10:24 #306806

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kájo, kosatce nepěstuju, nikdy jsem se jim nevěnovala.

Ale - stříkala bych je jiným přípravkem než Kuprikolem, systémovým.

www.google.cz/search?q=iris+disease&clie...=++leaf+spot+on+iris
www.irises.org/About_Irises/Cultural%20I.../Pests_Diseases.html
zahradaweb.cz/choroby-a-skudci-oddenkatych-kosatcu/

v druhém odkaze uvádí jako dobře pomáhající látku Mancozeb
www.agromanual.cz/cz/pripravky/ucinne-la...ka/mancozeb-mankozeb
( nevím, jestli se zobrazí OK - vypisuji ty, kt. bys mohla mít doma - Dithane, Novozir, Acrobat )

opět houbové onemocnění ( bude toho letos chladným a poměrně vlhkým jarem asi hodně, koukala jsem, že už teď mám dokonce na jednom kultivaru floxů listové skvrny, chjo )
už ani ty názvy houb. onemocnění ( hub ) nevypisuju, stejnak je řešení podobné.

( další opatření pro neopakování infekce kromě postřiku - teda co si pamatuju, tak na listech kostatců blbě drží, stéká - je : odstranění napadených listů v časném podzimu, tj. jak se kosatce seřezávají někdy během srpna, na jaře obrání veškeré stařiny. )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 10:54 #306807

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
co se týče Kuprikolu a KS

nechci odrazovat...

ale zjednodušeně řečeno - ta houba ( ty houby ) v těchto nadcházejících teplotách ( + 20 st. ) již ukončují infekční tlak. Je to houba chladu, která se nejvíce šíří od podzimu přes zimní období + v předjaří ( do těch + 20 st. )

Kuprikol jí zabrání ( omezí ) v tom, aby se do stonků dostala, uchytila se na nich. Ale neléčí. Neléčí nic, žádný přípravek.
Tam, kde skvrny KS již jsou, zůstanou. Budou se jen šířit, růst - tzn. prorůstat pletivem až do stádia, kdy způsobí nekrózu ( zdřevnatění vnitřku ) stonku. Tím přestane proudit míza, větev zahyne. U některých kultivarů růží to jde rychleji, u jiných pomaleji. Zmiňovala jsem tu Gertrudu Jekyll, u ní mi klacky klepne už jako dvouleté. Nebo jí mám hodně napadenou, někde na bázi keře, nevím. Některé kultivary po totálním ostříhání v loňském jaře již KS opakovaně nepostihla. Jiné jsou flekaté znovu ( Caramella, Cubana ) po celé délce loňských větví. Pokud to "zdřevnatění" nepřesáhne polovinu ( cca ) průměru klacku, ten furt funguje, kvete.
Při normálním zacházení s růžemi - tzn. zmlazování ( odstraňování, neponechávání ) větví na keři starších 3 let to zase až tak zhoubné onemocnění není ( pokud nezasáhne bázi keříku ). Problém je to u popínavek, ptž. tam se klacky nechávají ( zapěstovávají ) delší dobu.

Ponechání infikovaných klacků na keříku je samozřejmě zdrojem infekce pro příští období chladu ( zimu ). Ale spóry přežívají i v zemi.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 10:54 #306808

• Kaja
  • Platinum Boarder
díky moc -- na podzim byly listy zastřižené . ještě předevčírem tam nebylo nic - až dnes jsem si všimla .. nevím , jestli jsem to nespálila Mospilanem . stříkala jsem na tu mouchu .. a svítilo ostré slunko . ale divné , že u kořenů nic a sem tam na listech . no te´d jsem to ještě sjela Kuprikolem . doma nic jiného momentálně nemám . ve čtvrtek jedu do H . tam se podívám . třeba i přípravky na plevel - na chodníku jsem použila Dominátor v malém množství, dokud je plevel malý . jenže nepůsobí na přesličku a ted´ je chodník samá přeslička.od loni se vysemenila , protože ji nic nezničilo .
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 12:02 #306812

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, na té přesličce je nejlépe vidět, jak rozdílné půdní podmínky ty a já máme. Já jí tu nikdy neměla. Věřím, že ikdybych jí dotáhla s nějakou kytkou v květníku, že by se neuchytila :P .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 08. kvě 2016 12:41 #306816

• Kaja
  • Platinum Boarder
potvora třetihorní - nezničitelná ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. kvě 2016 19:16 #306868

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Také mám problémy s přesličkou a pampeliškou, :( kořeny mají hluboko, zítra se na plevel chystám.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. kvě 2016 21:02 #306876

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Prosím o radu, hledala jsem na netu a nic nenašla. Jde mi o to kadeřavé listí, skoro neroste :( vůbec nevím, z čeho by to mohlo být..Zatím jsem nehnojila ani nestříkala.. Je to Charming Piano ale má to i dalších pár růží, co mám rok. Omlouvám se za foto, foceno z mobilu.. koukla jsem ze spod a mšice nebo ,,něco´´ jsem nenašla..Napadlo mě že ty mrazíky ale to mám i tak dost růží popálených a vypadají jinak... Děkujuu
Obraz0235.jpg
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 09. kvě 2016 21:08 #306878

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Zeuwicko,taky to na některých mám a taky si myslím,že je to chladem :blink:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zeuwicka
Moderátoři: Eva L., Květa