co se týče Kuprikolu a KS
nechci odrazovat...
ale zjednodušeně řečeno - ta houba ( ty houby ) v těchto nadcházejících teplotách ( + 20 st. ) již ukončují infekční tlak. Je to houba chladu, která se nejvíce šíří od podzimu přes zimní období + v předjaří ( do těch + 20 st. )
Kuprikol jí zabrání ( omezí ) v tom, aby se do stonků dostala, uchytila se na nich. Ale neléčí. Neléčí nic, žádný přípravek.
Tam, kde skvrny KS již jsou, zůstanou. Budou se jen šířit, růst - tzn. prorůstat pletivem až do stádia, kdy způsobí nekrózu ( zdřevnatění vnitřku ) stonku. Tím přestane proudit míza, větev zahyne. U některých kultivarů růží to jde rychleji, u jiných pomaleji. Zmiňovala jsem tu Gertrudu Jekyll, u ní mi klacky klepne už jako dvouleté. Nebo jí mám hodně napadenou, někde na bázi keře, nevím. Některé kultivary po totálním ostříhání v loňském jaře již KS opakovaně nepostihla. Jiné jsou flekaté znovu ( Caramella, Cubana ) po celé délce loňských větví. Pokud to "zdřevnatění" nepřesáhne polovinu ( cca ) průměru klacku, ten furt funguje, kvete.
Při normálním zacházení s růžemi - tzn. zmlazování ( odstraňování, neponechávání ) větví na keři starších 3 let to zase až tak zhoubné onemocnění není ( pokud nezasáhne bázi keříku ). Problém je to u popínavek, ptž. tam se klacky nechávají ( zapěstovávají ) delší dobu.
Ponechání infikovaných klacků na keříku je samozřejmě zdrojem infekce pro příští období chladu ( zimu ). Ale spóry přežívají i v zemi.