Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hnojení růží

Hnojení růží 11. čen 2010 08:10 #8483

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Prosím o radu. Letos zjara jsem nějak nestihla pohnojit růže. Uvažuji o hnojení na list. Nahradí to hnojení cereritem?
Nebo doporučujete pohnojit obojím? Po odkvětu plánuji opět nasadit cererit. Nebo je něco vhodnějšího?
Díky předem za všechny komentáře, rady a názory.
Poslední úprava: 11. pro 2011 09:18 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Hnojení růží 11. čen 2010 11:40 #8560

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Já bych dala i teď cererit. V červnu má častěji pršet, takže se stihne rychleji rozpustit. Kromě toho přidávám do postřiku proti č.s. tekuté hnojivo - jakékoliv, univerzální, na růže, na pokojovky, na pelargonie.... Jen uberu trošku na koncentraci. Např. místo plného obsahu zátky/na 2litry vody dávám asi 3/4 obsahu. Ale taky už jsem se spletla a použila plnou dávku a vůbec nic se nestalo.
Jestli máš někde poblíž LIDL, mají zlevněné organominerální hnojivo 2,5 kg za 40,- kč. Je sice údajně na rajčata, ale určitě s širší možností použití.

Re:Hnojení růží 11. čen 2010 12:15 #8571

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Já dala někdy v dubnu taky to "cereritové", je to krabice 2,5 kg, jsou na ní nafocené růže. Koupila jsem ho v baumaxu za 99 Kč. Bylo jako cererit, jen uplně svítivě lilavo modré :-) Teď, stejně jako Eva, hnojím i na list s nějakým jedůvkových postřikem. To cereritové hnojivo tam dám ještě jednou, tak v červenci.

Re:Hnojení růží 11. čen 2010 12:53 #8587

• jalav
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 4
Já hnojím cereritem brzy po odhrnutí a Každých 14 dní kvasem z kuřin.Jen do poloviny června.

Re:Hnojení růží 11. čen 2010 20:32 #8628

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Každej to děláme jinak, hlavně, že nám to funguje, že...

Hnojím granulovaným v předjaří ( při oblevě ) modrým Hobby Cereritem. Rozpouští se snadněji než šedý, tomu to dlouho trvá. Ono je to možná i jiné v záhoně pouze růží, páč většinou kolem kořenů je místo, ke granulím lépe může déšť. U mne v džungli by se nejspíš nerozpustil - jeden rok jsem to zkoušela, setrvával. Takže jsem přešla v druhém hnojení (pokud ho vůbec provádím ) na kapalná hnojiva - ať už na list nebo formou zálivky.
+ vidím v tom, že mohu regulovat čím/co/jestli pohnojím. Páč třeba trávy zalévám Krist. Start ( více dusíku ) po delší dobu než třeba denivky ( Krist. plod + květ = draslík + fosfor ). Kyselomilnější keře zase Krist. Rododendron.
Podzimní hnojení - na vyzrávání pletiv - neprovádím.
Nebo použiju hnojivo přímo na list ( + Fe ) .

Evi, tak jsem tu inzerovala Lidl na rohozku, než jsem se do něj dostala, lidé ji vykoupili. Za to ( heč,heč :P ) u nás měli hnojivo v těch 2,5 kg krabicích/ 40,- Kč přímo na růže.
celá 3 balení
Už ho nemají.:laugh:
( má zajímavou konsistenci, musím se na něj zítra podívat zblízka, nejsou to čisté granule. Taky musím ozkoušet rozpustnost. )

Re:Hnojení růží 11. čen 2010 21:04 #8644

• Eva L.
  • Moderator
Květo, taky jsem si nahamounila 3 krabice. Dvě na rajčata a jednu na bobuloviny. Obrázky na škatulích je jen komerční trik. Rozdíl ve složení je nepodstatný, budu používat na všechno (kromě roďáků, je tam vápenec). Líbí se mi ta organická složka v kombinaci s NPK.

Re:Hnojení růží 11. čen 2010 21:14 #8647

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Děkuji za odpovědi, na jaře jsem ještě v půdě nacházela cererit od lonska - nerozpuštěný. Takže to trochu pohodím a přihnojím hlavně na list.
Ty kuřince jsou dobré, jenom mi chybí slepice. Budu muset něco vysomrovat od známých spolu s vajíčky,:dry: :dry:

Re:Hnojení růží 24. zář 2010 08:20 #18863

• ZuzanaCh
Používá tu někdo draselná hnojiva pro vyzrávání výhonů? A když, tak která?

Re:Hnojení růží 24. zář 2010 08:30 #18865

• Eva L.
  • Moderator
Právě včera jsem všechny růže zalila roztokem Kristalonu - podzim (jeseň). Dá se použít i jako postřik na list.

Re:Hnojení růží 24. zář 2010 08:42 #18866

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
ZuzanaCh wrote:
Používá tu někdo draselná hnojiva pro vyzrávání výhonů? A když, tak která?

Banánové slupky, pouze. Nestříhám od srpna, ať udělají šípky.
Ale připomněly jste mi, že Kristalonem podzim jsem chtěl vzít žlutavou magnolii. ;)
Moderátoři: Eva L., Květa