Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hnojení růží

Hnojení růží 25. kvě 2016 07:37 #307904

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
JanoV,myslíš ten hobby modrý nebo klasický světlý?Ten hobby bych už nekoupila nikdy,je hrozný.Ale hnojení tekutým by vyšlo asi moc draho. ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Hnojení růží 25. kvě 2016 10:04 #307920

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evko, hele, barvu si fakt nepamatuju :laugh: . Nemyslím, že by to tekuté bylo tak drahé, stálo stovku a vyšlo dle návodu na 400l ( z toho já zaleju celou zahradu).
Následující uživatel poděkoval: Evka

Hnojení růží 08. čen 2016 06:42 #309003

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Tak to pročítám a nikde jsem se nedočetla, jak často hnojíte? :) a angličanky teda častěji oproti jiným růžindám? Pořád si říkám, jestli ty holky nedržím hodně o hladu :unsure: v květnu jsem rozhodila cererit a že bych teď zas rozhodila a nebo raději tekuté? Ještě jsem koukala, že i cererit rozpouštíte, kolik dáváte na 10l? Dostala jsem od mamky 10kg pytel a ke stromkům by byl na x let, tak že bych ho zužitkovala i takto ;)

Hnojení růží 08. čen 2016 07:11 #309006

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuwicko, s tím rozpouštěním Cereritu to myslím bude nějaký omyl, to jsem nezaznamenala, že by někdo dělal.
Já použila tekutý ve flašce.

Téma hnojení, kolikrát a jak často, je široké. Každý dělá jinak. Takový běžný postup je Cererit před sezonou ( aby se stihl rozpustit sám, takže někdy cca v březnu, kdo má možnost, sype na poslední sníh - se dobře rozpustí). Druhé hnojení po ukončení první vlny kvetení zase Cererit, ale u mě např. se v létě už často nerozpustí.

Mezi prvním a druhým hnojením se dá ještě hnojit postřikem na list ( třeba Kristalon). Od cca zač. srpna už se nehnojí, případně až napodzim Kristalonem Podzim.

Pokud se napodzim přidá na záhony hnůj, nebo zjara kompost, je dobré první ( příp. i druhé) hnojení vynechat, přihnojit třeba v zálivce na květ.

Pokud ti přijde, že se ti Cererit nerozpouští a růže mají hlad, přihnojila bych na list ( Kristalon Plod a květ).

Vůbec mi přijde, že u nás v suchých oblastech asi nebude granulovaný Cererit nebo NPK v suchých letech vůbec schopný se rozpustit a asi přejdu na ten tekutý.

Hnojení růží 08. čen 2016 11:25 #309021

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Rozpouštění Cereritu - o tom jsem psal já (možná i někdo někde jinde).
Přišlo mi, že Gabča má (asi) zásoby Cereritu velké, tak jsem jí v CIBULOVINÁCH
radil spíš, než k zeleným rostlinám naházet granulky (to je raz dva spálí, ony
jsou cibuloviny hodně vodnaté a tudíž choulostivější, než jiné rostliny,
navíc např. listy tulipány "jsou udělané" tak, aby sváděly vodu z širšího okolí
přímo ke stonku a po něm rovnou dolů k cibulce (okap) - jsou z vyprahlých oblastí.
Tj. při rozhozu granulek Cereritu granulka spadne na (tulipánový) list, skutálí
se ke stonku a tam ho spálí + vzniká vstupní brána botrytid a dalších plísní.
Taky mi přišlo, že Gabča je spíš spořivější (pardon, zda se pletu), takže jsem
jako NOUZOVOU variantu navrhl - zkusit granulovaný Cererit, který už měla nakoupený,
rozpustit, zda by s tím měla nějaké výsledky (viditelné ofšem až v dalších sezonách nejspíš).
Hlavní cíl byl podpořit cibuloviny ještě nyní, rychle, což granulované hnojivo "nestihne".

Nepředpokládal jsem, že to někdo pojme jako všeobecně platný návod
na hromadné rozpouštění Cereritu. Ofšem nemyslím si, že to není možné, stejně se ty granulky
v půdě rozpustí.

A než kupovat Cererit tekutý, s čímž tam přišla Kája a nyní zde Jana V.,
tak je mnohem lepší i levnější (v přepočtu na namíchaný litr) koupit si Kristalon Plod a Květ,
případně Kristalon na jahody, ten má víc draslíku, růže líp vyzrávají, jahody jsou též růžovité.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, alenak

Hnojení růží 08. čen 2016 11:34 #309023

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Napriek tomu, že s ružami nemám skúsenosti použijem plán výživy rastlín tak, ako na ostatné kry a stromy. U nás sa hnojí nasledovne:

Neskoro na jeseň sa dáva vyzretý kompost (a keď je, miešaný s konským, kravským, ovčím hnojom/
Koncom zimy na sneh granulované hnojivo podľa druhu ovocniny - Cererit, síran amónny, zmesové hnojivá obohatené minerálmi
Po plnom olistení krov a stromčekov - schválne zdrobnelina, vzratlé stromy sú mimo obliga - výživný postrek na list. Väčšinou s preventívnym postrekom proti plesni
Toto hnojenie sa môže zopakovať s pridaním železa a bóraxu. Keď nepostrekujeme na list pridávame železo a bórax zálievkou. Napr. nechcem postriekať nedozreté plody....
V júli - červenci- pridávame draselné hnojivá. Najčastejšie síran draselný. Pomáha vyzrieť drevu, pletivá sú zrelšie, prírastky nie tak veľké, drevo odolnejšie zime. Toto hnojenie je dobre rozdeliť do dvoch dávok prvá koncom júla, druhá v polovici septembra.
No a zasa pred zimou - kompost a hnoj....

Vyzerá to ohromne náročné, ale nie je. Trvá to vždy len pár minút - teda okrem jesenného zasýpania.
Uvidím, ako dopadnem, poreferujem.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Luša

Hnojení růží 08. čen 2016 12:32 #309030

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Letos jsem poprvé hnojila (většinou zapomenu rozhodit cererit nebo hnojím posekanou trávou). Dostalo se mi totiž zjara dvou plných návěsů uleželých koňských koblih. Takže dostaly růže, keře, prakticky všechno. Výsledek se brzy dostavil. Nejsem si jistá, co to dělá s růžema, ale tak pěkný a vzroslý plevele jsem snad ještě neměla. :)
Následující uživatel poděkoval: sany, mišpule

Hnojení růží 08. čen 2016 12:56 #309037

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
;) no to se říká , že kůň plevel nestráví . ale já měla je to tři roky a dobré . ale ten byl fakt starý .

Hnojení růží 08. čen 2016 13:34 #309040

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Obávám se, že to nebyl nestrávený, ale prostě ten můj, co tam je furt. Ze samotného hnoje nic extra navíc neklíčilo, asi si vybíral jen pěknou travičku.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Hnojení růží 08. čen 2016 13:38 #309041

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Na plevelu se to projeví hned, na hlubších kořenech později.
Předpokládám, žes nezapravovala?
Moderátoři: Eva L., Květa