Amazonko, díky za vyhledání a informace. Ach ta chemie, ale bez ní by to nešlo.
Já sypu popel přímo z krbu, jen co aspoň trochu zchladne. Sypu ho na dva záhony, co jsou přímo u domečku/altánu,
takže se mi občas zdá, jestli už ho není privela. Po dešti (z konve) se ale popílek (šedý prach) tak nějak vstřebá nebo vsákne
a zůstanou jen černé kousky uhlíků a ty semi celkem i na záhoně líbí, je to takový pěkný tmavý mulč. Takže vlastně taky máčím.

Mám na těch záhonech např. brunneru a ta bílá (´Betty bowring´) letos kvetla od dubna do listopadu. Uf.
Jestli to bylo dobrým, vlhkým rokem anebo právě popelem, to netuším, neb bílou brunneru jinde nemám - na pokusy.
Takže ani ve větší míře (lopatka týdně na metr čtvereční) se nezdá být dřevěný popel na škodu.
Blbé je, když někdo do ohně omylem hodí kostičku, to pak Koudy lozí po záhonech a chroupá uhlíky.
Jinak jsem někdy v září aktivně zalil některé vybrané růže (Louise Odier, The Generous Gardener, Tess of the d´Urbervilles aj.)
Kristalonem Podzim, asi tak dvě-tři konve ke každé růži, resp. dvě konve hnojiva, třetí čistou vodu, aby seto pěkně vsáklo
a čekal jsem, co se bude dít. No nedělo se (viditelně) donedávno zatím nic, možná se ukáže až po zimě, jestli tyhle růže měly díky
pohnojení Kristalonem Podzim lepší odolnost proti mrazu ve dřevě. Uvidíme v dubnu, jestli bude pokus pozorovatelný a hodnotitelný.
Ale... za posledních pár dnů (týden?) mi docela úplně opadala Louise Odier, ostatní růže mají všechny do jedné ještě listí.
Přemýšlel jsem, jestli to bude tím Kristalonem (ale proč jenom Louise Odier a ostatní pokusné ne?), mohlo to být i umístěním - měla poslední dobou nonstop stín, mohlo to být i nějakou nemocí, ale zdála se být zdravá... no a dneska nám prof. Votruba z Průhonic
na přednášce říkal, že gen pro neshazování listů růží vnesly do moderních šlechtěnců Rosa chinensis či Rosa odorata (v domovině
- Asie - stálezelené). Takže by zrovna tohle mohl být důvod, proč moje Louise Odier jako jediná listy shodila (buď v sobě krev obou
výše zmíněných vůbec nemá anebo jí je prošlechtěním tak málo, že listy prostě shodí, jako další evropské růže).
Takže tohle by mohl být konkrétní důvod její mrazuodolnosti (a také mrazuodolnosti některých dalších opakujících historických krásek).