Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hnojení růží

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 06:29 #274302

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já jsem si něco dohledala ohledně rozsypávání popela a hlavně toho "kvašáku" protože mi to nebylo jasné : www.zahrada.cz/forum/hnojiva/popel-na-zahradu-95293/?kotva= a tady se ty názory docela různí ohledně rozsypu. Já ho sypala pouze do kompostu a pak, a to se přiznám, že nevím proč, jen na sazený česnek. Jen by mne zajímalo, jestli ten kvašák "nepropálí" sud? Popsala bys to ještě jednou,jak kvasíš, Amazonko?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 06:56 #274304

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
To kvašení bylo v uvozovkách, prostě ho sypu do sudu a nechávám na něj pršet. On jakoby ztuhne, a pak se líp dávkuje a je i pro rostliny lépe využitelný. Ten sypký používám jen na prázdné záhonky, nebo mimo vegetační období, či za vegetace k dřevinám.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 13:51 #274326

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Amazonko, jak přesně (nebo čím to, že) je popel po máčení v sudu pro rostliny lépe využitelný? Díky.

Re:Hnojení růží 07. pro 2011 14:17 #274328

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květa napsal:
Hnojím granulovaným v předjaří ( při oblevě ) modrým Hobby Cereritem. Rozpouští se snadněji než šedý, tomu to dlouho trvá.

Květo,překvapilo mě tvoje pozorování s rozpustností cereritu.Já se naopak modrému hobby už několik roků vyhýbám,protože se mi právě vůbec nechtěl v půdě rozpouštět.Kdoví proč tomu tak je,že by na to mělo vliv ph půdy?

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 14:27 #274329

• amazonka01
  • Administrator
HonzaPM napsal:
Amazonko, jak přesně (nebo čím to, že) je popel po máčení v sudu pro rostliny lépe využitelný? Díky.

Upřímně, z fleku už nevím :) (a ani jsem si nevybavila, kde jsem to četla :blush: ).
Tak jsem si k tomu sedla znova (zjišťovala jsem to před 3/4 rokem) a dohledala jsem problém. V popelu je obsažen uhličitan draselný, který má leptavé účinky. Po jeho rozpuštění ve vodě, nebo aspoň "uhašení", by to mělo být OK.
Následující uživatel poděkoval: maggi, skalnička, helena

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 16:15 #274337

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Amazonko, díky za vyhledání a informace. Ach ta chemie, ale bez ní by to nešlo.

Já sypu popel přímo z krbu, jen co aspoň trochu zchladne. Sypu ho na dva záhony, co jsou přímo u domečku/altánu,
takže se mi občas zdá, jestli už ho není privela. Po dešti (z konve) se ale popílek (šedý prach) tak nějak vstřebá nebo vsákne
a zůstanou jen černé kousky uhlíků a ty semi celkem i na záhoně líbí, je to takový pěkný tmavý mulč. Takže vlastně taky máčím. :)
Mám na těch záhonech např. brunneru a ta bílá (´Betty bowring´) letos kvetla od dubna do listopadu. Uf.
Jestli to bylo dobrým, vlhkým rokem anebo právě popelem, to netuším, neb bílou brunneru jinde nemám - na pokusy.
Takže ani ve větší míře (lopatka týdně na metr čtvereční) se nezdá být dřevěný popel na škodu.
Blbé je, když někdo do ohně omylem hodí kostičku, to pak Koudy lozí po záhonech a chroupá uhlíky. :)

Jinak jsem někdy v září aktivně zalil některé vybrané růže (Louise Odier, The Generous Gardener, Tess of the d´Urbervilles aj.)
Kristalonem Podzim, asi tak dvě-tři konve ke každé růži, resp. dvě konve hnojiva, třetí čistou vodu, aby seto pěkně vsáklo
a čekal jsem, co se bude dít. No nedělo se (viditelně) donedávno zatím nic, možná se ukáže až po zimě, jestli tyhle růže měly díky
pohnojení Kristalonem Podzim lepší odolnost proti mrazu ve dřevě. Uvidíme v dubnu, jestli bude pokus pozorovatelný a hodnotitelný.
Ale... za posledních pár dnů (týden?) mi docela úplně opadala Louise Odier, ostatní růže mají všechny do jedné ještě listí.
Přemýšlel jsem, jestli to bude tím Kristalonem (ale proč jenom Louise Odier a ostatní pokusné ne?), mohlo to být i umístěním - měla poslední dobou nonstop stín, mohlo to být i nějakou nemocí, ale zdála se být zdravá... no a dneska nám prof. Votruba z Průhonic
na přednášce říkal, že gen pro neshazování listů růží vnesly do moderních šlechtěnců Rosa chinensis či Rosa odorata (v domovině
- Asie - stálezelené). Takže by zrovna tohle mohl být důvod, proč moje Louise Odier jako jediná listy shodila (buď v sobě krev obou
výše zmíněných vůbec nemá anebo jí je prošlechtěním tak málo, že listy prostě shodí, jako další evropské růže).
Takže tohle by mohl být konkrétní důvod její mrazuodolnosti (a také mrazuodolnosti některých dalších opakujících historických krásek).
Poslední úprava: 07. pro 2011 16:30 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., maggi, skalnička, helena

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 16:28 #274338

• amazonka01
  • Administrator
Honzo, já ti nevím, ale tak 90% historických růží (podle mých poznámek ještě před R. chinensis) u mě má ještě zelené a plné olistění (nehnojila jsem na podzim ničím, i když jsem jim slibovala hořkou sůl, tak na ní nedošlo :blush: ), jediné, které se odlisťují, jsou galiky. Moderní jak které.

Jinak ovšem popel je super věc. Mám na zahradě roh, kam byl asi popel tady vyvážen (delší dobu, a fakt ne jen dřevěný ;)), a tam teda roste všechno daleko víc :)
Poslední úprava: 07. pro 2011 16:39 od amazonka01.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Hnojení růží 07. pro 2011 16:34 #274339

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Amazonko, netvrdím, že můj dnešní ranní poznatek udělá revoluci v mém chápání moderních a historických růží,
ale možné to samozřejmě je.
Možná si jen Louise Odier řekla, že přece jen roste v 620 m n.m. a už je ten Prosinec... U nás už leží sníh třetí den.

Evo L. - v podmínkách pro pěstování ... jsi zmínila svou spokojenost s Hycolem - to jsem rád, že dělá takovéhle
hmatatelné výsledky do pár dnů, že to lze zhodnotit po jedné sezoně. Já ho vlastně objevil náhodou,
koupil jsem si ho v Plzni v zahrádkářské prodejně Jiřina - nedaleko náměstí/Sadů pětatřicátníků, hochů jako květ.
A byl jsem s ním natolik spokojený, že už nechci měnit.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Hnojení růží 08. pro 2011 09:49 #274388

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květa napsal:
Vlaďko, chystám se těmi cvrččími exkrementy provést předjarní/jarní hnojení ( vč. růží ).

Květo,ty je máš v sypkém stavu nebo granulované jak se prodávají u nás?Sypké by bylo lepší na aplikaci,granulované zas bude víc napěchované,rozhodující ovšem bude i cena a možnost koupení.

Re: Hnojení růží 08. pro 2011 16:44 #274403

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, sypané, větší zrníčka než písek.

Vše ostatní - Amazonka.

S Hycolem jsem také maximálně spokojená.
Honzo, používáš jen Hycol Z ?
Poslední úprava: 08. pro 2011 16:46 od Květa.
Moderátoři: Eva L., Květa