Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zámecké zahrady a rozária

Zámecké zahrady a rozária 13. čen 2010 23:15 #8921

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Dovolila jsem si založit nové, kochací téma, páč výletní sezóna začíná. Byla jsem se dnes mrknout v růžové zahradě na Konopišti, ale prakticky nic tam nekvetlo, jen tahle červená popínavka na kavárně a pak jedna pěkná tmavofialová rugosa.
DSCF6816.JPG
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Zámecké zahrady a rozária 13. čen 2010 23:24 #8922

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
To se to bude kochat, jejej, nejen za dlouhých zimních večerů... ůůů :)

Včera jsem byl v Bečově nad Teplou. Nádherný místo. Relikviář, zámek, hrad, čistej vzduch...
A děcka, ta panoramata... :laugh:
Růže tam nemají, ale v jednání jsou dva osazovací plány, jeden s nimi počítá, druhý ne...
a_be__ov.jpg
Následující uživatel poděkoval: chrast

Re:Zámecké zahrady a rozária 13. čen 2010 23:25 #8923

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Konopišťský park je jinak rozlehlý a krásný, ale kvůli růžím do něj nemá smysl jezdit. Záhony bez podsadby s růžemi seřezávanými skoro až u země vypadaly dosti bezútěšně, ještě že se v nich vyvaloval aspoň tenhle krasavec. Doufám, že budete mít na růžové výlety trochu šťastnější ruku a že o nich taky dáte vědět.
DSCF6792.JPG

Re:Zámecké zahrady a rozária 20. čen 2010 12:51 #9880

• Lili
Konopiště jako ústřední téma výletu za růžemi je ztráta času - venkovní rozárium je sice ".....obnovené v imperiálním stylu..." jak píše brožurka, ale nasázeli tam chcípáčky, které imperiálnímu stylu vůbec neodpovídají (když se řekne imperiální styl, tak by člověk čekal nějaké krasavice v historickém romantickém stylu). Péče nic moc - chorob bohatě, kvetení málo, samé neodolné velkokvětky a mnohokvětky.
Ovšem Marechal Niel ve skleníku je zážitek..... Navíc když slečnu pokladní ve skleníku hezky poprosíte, tak vás třeba pustí do nepřístupné technické části skleníku, kde je celá jedna stěna ( !!! ) zarostlá obřími keři M.N.- určené pro potřebu řezu květů do váz na zámku.

Re:Zámecké zahrady a rozária 20. čen 2010 13:12 #9882

• Lili
Za angličankami a za jeleny do Častolovic..... Můj každoroční relaxační závěr po výletu do Hradce.

Ideální tip na rodinný výlet, můžete spojit právě třeba s návštěvou Hradeckého rozária. Nezapomeňte ale vzít s sebou mrkev. Proč? - zámek nabízí malou oboru s ochočenými Jeleny Dumbrowského a minizoo - ráj pro děti. Milovníkům růží nabízí zámecký park procházku mezi velkými vzrostlými keři angličanek a historických růží i malé formální rozárium. Kulturní náplň zajistí prohlídka zámeckých interiérů. Zámecká restaurace a výborná kopečková zmrzlina je správná tečka po náročném dni před cestou zpátky. Parkování v areálu u zámku ve stínu stromů za zcela symbolickou částku.
Kopie___P8150069.JPG

Re:Zámecké zahrady a rozária 20. čen 2010 13:21 #9883

• Lili
a ještě jednou Častolovice...
P1010025.jpg

Re:Zámecké zahrady a rozária 20. čen 2010 13:26 #9884

• Lili
Jajta krajta... chybička se vloudí... No nic, takhle budete vidět zámek po návštěvě zámecké restaurace :P

Re:Zámecké zahrady a rozária 20. čen 2010 13:35 #9885

• Lili
Právě rozkvétá Petřín. Je ten první nejkrásnější "výbuch" květů, vydrží v tomhle ideálním stavu podle počasí tak 2 - 3 týdny. Ale kvést bude samozřejmě až do podzimu. Nejhledejte žádné převratné novinky, vysázena je osvědčená bohatě kvetoucí klasika, vzorně opečovávaná a uržovaná. V kombinaci s lanovkou, rozhlednou, zrdcadlovým bludištěm a krásnými výhledy doporučuji jako příjemný výhled.
Pet____n.JPG

Re:Zámecké zahrady a rozária 04. led 2011 15:27 #240669

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
dresla wrote:
Když jsem se dočetla o rozariu v Suchdole, zuřivě jsem gůglila. Výsledek byl plánek s asi 10 odrůdami - tenkrát :(
Taky pro mě bylo první setkání s rozáriem na Suchdole překvapením. Vlastně musím říct,
že jsem ho hledal a nenacházel, až pak mi došlo, že je tím míněn parčík, přes který denně chodíme...
Sepsal jsem podle dendromapy kultivary a botanické růže v areálu Suchdola, snad to bude zajímavé.
Názvy jsou takto v mapě. Pokud by byl zájem, můžu dodat souřadnice jednotlivých keřů a výsadeb...

V rozárijku jsou, vždy po desítkách kusů:
1. Westerland, 2. Friesia, 3. Satchmo, 4. Heideträum, 5. München Kinder, 6. News,
7. Kordes Brillant, 8. Puszta, 9. Bonica 82, 10. Kent, 11. Queen Elisabeth, 12. Farandole,
13. Dagmar Späth, 14. Feuerschein, 15. Woburn Abbey, 16. Electron, 17. Anne cocker
18. The Fairy, 19. Alba Meidiland, 20. Dick Koster, 21. Bílá pokryvná, 22. Lovery Fairy,
23. Red Cascade, 24. Lübecker Rotspon, 25. Scarlet Meidiland, 26. Sympathie, 27. Iceberg,
28. Delbard, 29. Olivetská, 30. Fairy Queen, 31. Mořská pěna, 32. Piroschka, 33. Cihlově červená
Doplněné perovskií, šantou, levandulí, ořechoplodcem, mochnou apod.

V areálu ČZU mimo rozárijko jsou, plus zopakované některé výše uvedené, výsadby či jednotlivci:
34. Repandia, 35. Rosa multibracteata, 36. Pink Spray, 37. Paul´s Scarlet Climber, 38. R. multiflora,
39. R. rugosa, 40. R. davidii, 41. R. pimpinellifolia, 42. R. pendulina, 43. R. hugonis, 44. R. canina,
45. R. centifolia ´Major´, 46. Celina, 47. sommerabend, 48. Händel, 49. Ludvík Večeřa, 50. R. nitida.

Tady jsem cvaknul tu 33. Cihlově červenou, je moc pěkná
a_33_cihlov_____erven__.jpg

Re:Zámecké zahrady a rozária 07. led 2011 11:28 #240957

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Moderátoři: Eva L., Květa