Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 00:25 #291310

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Iveto, v zkušenostech s opakujícími ramblery bys byla průkopníkem.

Z těch nových - kromě dvou inzerovaných jako opakující od Austina vím ještě o tomto :
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.206451

vůbec si ale netroufnu špitat o tom, jak by se chovaly ( omrzání ) u mne. U tebe musí být tepleji.

Po neblahých zkušenostech v zimách 2008 - 2012 se k popínavkám chovám jako k sadovkám.

Nedoporučuju zkoušet Snow Goose, jednoho znám, neroste.
mám toto :
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.42641&tab=1
( krásná barva, krásné kvítky kvete statně, ale kromě toho, že má měkounké větvičky ti o jeho odolnosti k zimě nic nepovím. Nezažil ji. Sice ho mám již druhým rokem, ale byl to vyřazený ( neprodejný )vohlodekvšechvohlodků - a taky se tak dodnes chová ).
--
na podobné místo ( plot, nechci koukat na sousední čurbes ) jsem zasadila L.Odier. Dnes až zas tak happy z toho nejsem, páč LO je lepší pokud se větve vedou vodorovně, více kvete. Stejně jako ty k němu mám přístup pouze z jedné strany - té mé, část ho i prorůstá do nesekaného příkopu. Před ním mám další růže. Údržba je prekérnost, jsem vždy popíchaná... všude. ;)

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 08:30 #291320

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ještě mám pravděpodobnou pnoucí Bonicu ( koupená pod obch. názvem Pink Apollo) - ta kvete dvakrát a je opravu krásná. Mám jí na opoře, ale větve jsou měkké, sama má tendenci se ohýbat. Má krásné šípky. Občas se vyskytuje ČS, ale já nikdy nestříkám ( letos jsem se i odhodlávala a nedopadlo to :huh: ), u mě málokterá růže je na 100% zdravá. Je ale trnitá a občasné prořezávání je trochu boj ( si vždycky přijdu jak ten princ, co vysvobozoval Růženku).
2008.jpg

Letos jsem pořídila i Canibo pro srovnání, no zatím je to proutek. Zatím vypadají podobně. Pink Apollo jsem si nechala u Dresly rozočkovat, mohla by ještě 1-2 kousky mít ;) .
Edit: kvete dvakrát, ale v létě má delší pauzu a pro úspěšné druhé kvetení je třeba jí ostříhat odkvetlé květy, jinak se věnuje vytváření těch krásných oranžových šípků :huh: . I tak bývá druhé kvetení slabší než první, ale to je asi běžné.
Poslední úprava: 05. srp 2014 08:37 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, Iveta

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 09:42 #291322

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
koupila jsem na podzim v doprodeji v Obi Bonica Climbing - je ještě malá , ale ta tvoje je nádherná . mám ji u oblouku - tak snad bude růst .
Poslední úprava: 21. pro 2014 11:53 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marqetka

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 11:02 #291323

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Iveto, ohl. opakujících Austinových "ramblerů" (ech).
Jsou to spíše climbery (nebo se tak chovají), kt. vypadají (nebo by měly) jako ramblery.
Nevím samo, jak by se chovaly ve tvé teplé oblasti, zkušenosti s nimi mám minimální,
zatím u mne:

Malvern Hills - od Austina, letos u mne třetím rokem.
Přišla vyvázaná k opoře, velká, do podzimu ještě přirostla,
ale větvičky byly slaboučké (u ní, zdá se, to je normální), přezimovala ok - mírná zima.
Loni rostla jako vzteklá (dva 4 m výhony, kvetoucí),
vzhledem k letošní mírnozimě (pro sichr jsem ji navic zabalil)
nenamrzla vůbec. Jenže od května žloutne, prosychá.
Prostě jako pozdnější projevy mrazových ploten.
Jenže letos? Nevím, co jí je, ale už vymýšlím za ni náhradu.
Možná je problém ten velký kontejner (moc mokro? možná žížaly
sežraly tu rašelinu a je ve vzduchu?), prostě odspoda černá,
a co jsem neostříhal, to je žluté, momentálně neobrůstá, nekvete.
(tj. chyba nemusí být v růži-sortě, ale v podmínkách (kont.)

Snow Goose - letošní, prostokoř. z Lottum, docela dlouho stála,
teď kvete, má asi 30 cm, řekl bych, že bude skvělá, dobře kryvná,
průběžně kvetoucí, ale jestli přes metr, tak to si zatím spíš nemyslím

The Albrighton Rambler - letošní prostokoř. od Austina, žloutne a asi umře,
dával jsem f. do Austin diskuse, jak vadne, přičemž vláhu má,
uvažuji, že ve Všerubech koupím kontejnerovanou (zatím bída s nouzí, dva květy)
(Artemis na jejím místě rostla dobře - záhady...)

The Lady of the Lake - letošní kont. od A., zatím stále v kontejneru,
ale roste jak zběsilá, fotku dám časem do A. diskuse, ta semi zatím jeví
jako nejbujnější, nejsilnější

Mortimer Sackler - sice není udávána jako A. rambler, ale vzrůstná je,
u mne jí u jižní zdi neseděl úpal (ovadlá), u tebe u plotu nehrozí,
hůře čistila (opět může být zdí - málo profukuje?), ostnů moc neměla, fajn,
výhony velmi poddajné (to ostatně všechny výše uvedené, možná jen Lake je pevnější)

Já osobně bych tam dal Louise Odier (no holt má favoritka), záleží, jak u tebe s chorobami.
Nebo něco vzrůstnějšího od Lens, třeba 1x kv. Dentelle..., lze je vést jako ramblery:
Dentelle de Malines, D. d. Bruges, D. d. Bruxelles.

Nebo opakující Lens (a navést jako pn.) Eilike, Giant Pink aj.

Na klasické ramblery mi ten plot ale přijde málo bytelný, možná blbě vidím.
Vzpomínám, že Marta Z. dávala fotky třímetrového Mozarta, áách.
Danate má na plotě Constance Spry.
Z keřových/sadových semi u Dresly moc líbila John Davis (by podle mého splnila daný úkol),
dtto Nevada (nenamrzá, rychle roste, dá se přivázat, i střídmě opakuje, skvěle kryje a čistí,
ale více ostnů)

Dreslo - dodatečně díky za tipy k altánu. Veilchenblau semi nikdy nelíbila, tu ne.
Na tvé postřehy ohl. Inermis Morletti jsem velmi zvědavson.
Poslední úprava: 05. srp 2014 11:23 od HonzaPM.

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 18:39 #291335

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ještě jdu po sobě provést revizi - k Momo mi pak došlo, že by nejspíš nevytvořila požadovaný tvar. Větvičky sice měkké, ale tak do obelisku...

ad Lensovky... njn.
jenže - u mne moschata při normálních zimách zmrzají ( k zemi ). Kvetou pouze na koncích výhonů + dejme tomu 2 postranní květenství. Samy se váhnou.
Květy mají ( většinou ) obrovskou výdrž.
Mně připadají jako fajn do parku, solitéra.
Měla jsem Lensovu Guirlande Rose - plánovala jsem ji vést na zeď. Sice mi dorostla do 3 m., ale právě - květy pouze na koncích, řídký vzrůst, v roce zas tak moc nezahustila, klopila větve k zemi ...
s jinými zkušenost nemám.

Honzo, jsem zvědavá jak se u tebe bude Snow Goose dál vyvíjet. Já na toho Evina koukávám už 5 ( ? ) let. Nezahušťuje a nezahušťuje. Sama jsem měla pravokořenného, nepřežil nějakou zimovatější zimu.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 19:12 #291336

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, doplnila jsem foto detailu květu.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Ramblery - růže dle typu 05. srp 2014 21:07 #291341

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Moji milí růžoví přátelé, smím-li vám tak říkat...
děkuji moc za vaše návrhy a zkušenosti. Už jsem prošla růže vámi navrhované, mmch fakt dnes HMF nešel.
Nejvíce mě oslovila Janina olivetská, a to tvárností a beztrností a taky růžovou k ostatním na záhoně ( ten Birnbach na fotce půjde k máti)
Snow Goose, Malvern Hills a Réve dé Mireille budu sledovat teoreticky se zájmem, bílý kout zahrady by něktou z nich také uvítal.
Mortimer. Sackler - fakt jsem jej Honzo považovala mylně za moderního ramblera - budu sledovat pravděpodobně i prakticky ( už je v eshopáckém košíku, ale tam takových růží bylo , chichi), neboť ta bolest a proděravělé rukávy mě směřuje k beztrn. popinavkam.
Zvažují ještě výměnu 4 New dawnu na pergole, pro jejich takovou neučesanost, jak trefně poukazovala tuším Kája, no koukněte, kdo to má furt ohýbat , na té lavicče jsem letos ani neseděla :evil:
image_2014-08-05.jpg

mám představu Obalených sloupků jako třeba zde www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.194637
A zezadu beztrnny Veilchenblau.

Taky se rozloučím s DOrothy Perkins, je to jedna z mých prvních a taky bude mezi prvními, se kterými se rozloučím, neboť mi přerůstá přes hlavu, vlastně přes domek
image_2014-08-05-2.jpg

Honzo, Louisu O mám v plánu na lukrativní místo u terasy :)
Poslední úprava: 05. srp 2014 21:09 od Iveta.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka

Ramblery - růže dle typu 20. pro 2014 00:12 #293299

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Chci poprosit, kdo máte zkušenost s Pauls Himalayan musk a City of York, která vydrží víc mrazu?
Mám tu jednu volnou borovici lesní, dospělý strom, tak bych tam pustila jedno trnité monstrum, neb od cestiček i trávníku je to dost daleko a nikdo se nezachytí :-)
City of York se mi líbí víc, ale PHM jako náhradníka beru taky, případně si nechám i poradit jiný kultivar. Je to lesní kout, kde jsou ponejvíc běžná, v době růží nekvetoucí křoviska (brslen evropský, zlatice, tis...).
Sluníčko by měla od 2m výše prakticky neomezeně, tedy omezené jen sem tam borovou větví.
Borovice má ke 30m, místa tedy opravdu hodně i na tuhle variantu (jen nesmí zmrznout, nevím, jak bych dostávala pryč umrzlé větve):
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.152241
Děkuji.

Ramblery - růže dle typu 20. pro 2014 07:36 #293301

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já mám P.H.Musk - ale reference ohledně mrazu podat nemůžu .třetí rok co ji mám , pořádně nemrzlo . první rok byl celkem malá a byla přikrytá . pak se rychle vyšvihla na pergolu . kterou z větší poloviny přikryla. je moc krásná, drobné poloplné kvítky , bílorůžové velice voní . včel je tam jak v úlu.
nevím , každý má svoji představu , ale já bych ji k borovici nepouštěla, je to nepřirozené, borovice nekvete jako jabloň nebo hruška . myslím , že by měla zůstat borovicí - jen tak vynikne její krása. něco jiného je rambler na starém ovocném stromu .
nevýhodou P.H.Musk je trnitost . má zpětně obrácené ostré trny .

DSCN0178.jpg

DSCN0462.jpg
Poslední úprava: 20. pro 2014 07:38 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Ramblery - růže dle typu 20. pro 2014 22:15 #293303

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kajo děkuji,
tvoje krásné fotky mi pomohly uvědomit si, že poloplný květ by na uvažovaním místě dělal neplechu, budu se pídit po jednoduchém květu.
PHM má tu výhodu, že ho má Dresla aktuálně v prodeji a udělá opravdu "hmotu".

Asi jsem měla hned napsat, že u mne je hlavní důvod ne "zdobit borovici", ale schovat pohled na sousedův 5m vysoký "seník" plný veteše a bez stěny směrem k nám jen 2m od plotu, což by šlo ramblerem z těch mohutnějších asi nejsnáze - jinak bych to nechala jak to je. Ona je ta borovice stejně hezky pravidelně ovětvená od cca 10m výš, níže je jen pár pahýlů, které by pomohly držet šlahouny, takže v tomto případě je trnitost plus, kmen má navíc obvod kolem 2m, takže sice si pohodlně opřu žebřík, ale kmen neobejmu, tudíž s vyvazováním to moc nevidím, možná sem tam k nějakému pahýlu. No už má taky svoje roky, tahne jí na 70, sázela ji ještě babička.

Mimochodem viděla jsem v lese několikrát běžnou šípkovou růži na borovici (na Brdech) :-) a vypadalo to náramně - dole u paty borovice měla růže hlavní kmínek přes 10cm průměr a spoustu dalších šlahounů okolo, jen byla celkově dost řídká, takže o pohledové cloně se nedalo mluvit. Překvapilo mne, že (ta moje nejpotkávanější) rostla hned u dost mohutného kmene a bylo to na kopci na hraně dost příkrého svahu, takže si růže cestu k vodě najít musela.

A máš pravdu, každý máme svoji představu, já bych zas nedávala rambler do ovocného stromu, zahustí to (pracně prosvětlovanou) korunu a strom pak chytá houbové nemoci, což zvyšuje infekční tlak dál po zahradě. Na starý odumřelý pahýl proč ne, jinak je mi líto plodícího stromu. Tenhle pohled může být ovlivněný podmínkami s kterými mám zkušenost (a tím, co mi do hlavy vtloukal při prořezávce děda, a to byl pan zahradník, leta pracoval v průhonické dendrologii), někde s tím potíž být nemusí.
Navíc ovocné stromy jsou zas pro mne krásky samy o sobě, co je jakékoliv "vylepšení" kazí, taky se po nich pak špatně šplhá. Třeba je to tím, že jsem jako mimino spávala v kočárku pod ohromnou třešní, na které viselo i hopsadlo a houpačka a kde bylo pískoviště a kam jsem se o prázdninách zašívala vysoko do větví :-)

Za pomoc mnohokrát děkuji, zkracuje to dobu strávenou metodou pokus-omyl minimálně o několik let a šetří to spoustu práce.
Hezkou neděli :-)
Moderátoři: Eva L., Květa