Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 03. srp 2014 10:25 #291242

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Přecházím sem s dovolením z Pel-mel tématu.
Hledám nějaký rambler na toto místo, je to výhled ze sezení na terase i ze sezení v domě a štve mě...je to roh zahrady.
image_2014-08-03.jpg

Vadí mi to pozadí různých staveb za plotem ze sousedních zahrad a nechci se připravit o šířku záhonu tím, že k plotu vysázím tisy či habry. Uvažuju o nějakém dobře tvárném rambleru, kterému bych z rohu zahrady vedla šlahouny po plotě nebo nad ním jako takovou girlandu a ten pohled trochu rozostřila..stačily by 3metrove šlahouny....
Neopakující velké ramblery se tam nevlezou, tak uvažuji o těch z menších a opakujících, růžových či bílých, proto jsem se, Květo, ptala na Pink ghislaine, líbí se mi klasická Ghislaine de Feligonde u Kaji na plotě..
Mám mládě Veilchenblau pro barvu a beztrnnost, ale bojím se vzrůstnosti, jak je mohutná u tebe, Kajo? j
Mám zkušenost s Dorothy, je krásně tvárná, sakra bolestivě :S, ale obr..
z těch menších okukuju na netu austinovské Snow goose nebo Lady of the lake, máš myslím ty, Honzo?
Adj Omrznutí - trochu si fandím jako 5b ;)

klasické popínavky mi přijdou hůře ohebné pro vytvoření girlandy...
Nebo mi nezbývá nic lepšího než stříháný živý plot ?? Záhon je cca 150cm široký, obávám se, že je to málo ještě na růžové keře....
nebo nějakou pergolovou stavbu, sloupky s trámkem??

uvítám vaše zkušenosti s ramblery a také jakékoliv vaše tipy, jak by jste ten výhled rozostřily či skryli vy? A ten plot je sousedův....
Poslední úprava: 03. srp 2014 10:26 od Iveta.

Ramblery - růže dle typu 03. srp 2014 10:41 #291243

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Ivetko , na plotě je matka / nebo otec / Ghislainde de Feligonde -- GOLDFINCH . ten NEOPAKUJE .mám teda i G. de Feligonde , ale teprva asi metrovou .. no a Veilchenblau je celkem rozumná.mám ji na pergole a tím , že nemá moc trnů se dá hezky držet na uzdě- Neopakuje . jinak ramblery jsou vesměs hodně trnité , aby se mohly přichytávat / strom atd / taky American Pillar je hodně trnitý a velmi rychle roste. - měl loni asi třináct metrů , ale bylo na výhonech padlí , tak jsem ho šmikla .

DSCN3300.jpg

DSCN3301.jpg
Poslední úprava: 03. srp 2014 11:35 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 07:48 #291264

• Iveta
  • Platinum Boarder
Kajo, dík, potěšila mě taky tvá zkušenost s Veilchenblau, mám ji nově u pergoly, nahradí mi tam New Dawny, právě kvůli beztrnosti ( a barvě :) a růže máš nádherné...
Poslední úprava: 04. srp 2014 07:51 od Iveta.

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 08:15 #291268

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, měla jsem takhle na plotě jako pohledovou clonu růži Olivetskou. Je beztrnná, ohýbá se sama ( délka výhonů tak cca 4m, ale ona se vlastní vahou kolem 2,5m ohne), ale kvete jen jednou ročně. Nicméně velmi bohatě a dlouho, proto mi to u ní nikdy nevadilo. Loni jsem potřebovala místo na další růže, které nutně potřebuju mít, takže jsem jí z plotu vymotala a vyvázala k oblouku, čímž vzniklo teoretické místo na další růže. Už jsou tam zasazené, ale zatím bojují o s vé místo na slunci.

STA77405.jpg

Toto je fotka z doby, kdy byla asi 4 roky stará. I tu blbou zimu 2011/12 zvládla. Sice výhony namrzly, ale vykvetly a odešly až příáští rok, kdy už byly nahrazeny novými. Plot je k jihu, proto kvete víc na pole než ke mě.
A fotka z r. 2010, to jsem jí každoročně vplétala do plotu, aby zakryla co nejvíc:

STA78934.jpg

A ještě letošní foto z června - vytažená na oblouk:

P1010298.jpg

Detail - srovnání s Alexander Mc Kenzie :

STA72064.jpg

A další ( clematis Rouge Cardinal, bílá růže Iceberg):

STA77409.jpg

V kytici je to ta nejdrobnější růžová ( s nádechem do fialova), ta drobná s nádechem do lososova je Pink Apollo :

STA77360.jpg
Poslední úprava: 05. srp 2014 19:11 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, mišpule, Iveta

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 09:00 #291271

• Iveta
  • Platinum Boarder
Jano V, děkuji, to je paráda a beztrnnost je velký bonus :cheer: to jedno kveteni bych akceptovala, hlavně že zamaskuje aspǒn listím, netrpí chorobami?

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 09:45 #291272

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Iveto, letos má poprvé padlí ( mám jí určitě víc jak 8 let). Tyhle drobnokvětky jsou na něj háklivé. Byla jsem se loni podívat v Chtobuzi ( zač. prázdnin) a prakticky všechny drobnokvětky ho už v té době měly s výjimkou olivetské. Když už ho chytne, tak hodně pozdě napodzim. Letos nevím proč ho má dost masivně, ale u mě ho letos mají i clematisy, na kterých jsem ho vživotě neviděla :dry: .
Mám i Dorothy Perkins a ta ho tedy má každoročně, letos už bohužel od května, takže z prvního kvetení nebylo prakticky nic. Je jen asi 2m od Olivetské, tak možná ho chytla od ní :angry: , nebo toho prostě bylo letos ve vzduchu moc :( . Já nestříkám, dílem z lenosti, dílem ze strachu z chemie...

Edit: kdybys chtěla mám tu v kontejneru loňský řízek. Má cca 70cm, ale ona to rychle dožene, až bude v zemi ;) .
Poslední úprava: 04. srp 2014 09:46 od Jana V..

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 10:58 #291279

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
mám ten názor , že to je to nevyzpytatelné .. nedá se říct -- u mně je zdravá - u tebe bude taky , nejen místem , ale počasím a jinými vlivy . jak píšeš Jano- nemělas klemíky s padlím - letos ano .taky jsem se těšila jaká bude zahrada po bezmrazé zimě. -a byla jsem zklamaná. samo že nezmrzly potvory ani spory .
ta Růže Olivetská je dobrá volba - kvete dost dlouho , zpočátku má květy trochu do neonově růžové a později světlá a zaplní polopŕázdný květ. líbí se mi .

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 11:07 #291282

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, máš pravdu, že u každého se růže chová trochu jinak. U mě je velké sucho ( proto u mě růže mívají spíš padlí, než ČS), ale zas bývají mírnější zimy. Růže mi začínají rašit velmi brzy, ale zas je pak ohrožujou jarní mrazíky. U tohohle plotu na pole se růžím celkově moc dařit nechce. Táhne tam z pole ledový vítr. Cokoliv zóny 6 jsem musela přesázet jinam. Olivetská tam ale prosperuje velmi dobře, proto neváhám jí doporučit ;) .
Velmi u ní oceňuji tu beztrnost, práce s ní je hned příjemnější. Má jen takové malinké trny na řapíkách listů, ty popadají spolu s listím a při střihu jsou větve krásně holé ;) .

Edit: fotku s obloukem jsem hodila do příspěvku nahoru, aby byly u sebe. Teď už nové větve sahají zas do koruny katalpy. Jakmile shodí listí, trochu to proklestím a vyřežu staré a nové přivážu k oblouku.
Poslední úprava: 04. srp 2014 11:09 od Jana V..

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 18:58 #291296

• Iveta
  • Platinum Boarder
Moc díky oběma, olivetská mi zdálky připomíná právě Dorothy, se kterou se asi rozloučím, neboť me vytlačuje ze zahrádečky a právě usměrňovat ji a stříhat je veeeelmi bolestivé....Olivetská mě láká tím ohebným šlahounem bez trnů , protože ji potřebuju navádět, právě jak píšeš, Jani.
Jen mě trochu straší to neo nové zbarvení, já ji jako Češku našla jen na stránkach ˇZlebčíka a tam vypadá spíše do sytě růžová jako Pivoňka. Ze záhonu právě dávám pryč kmínkový Birnbach pro ten neon, takový růžovou oranžový, ten se mi tam nehodí.

Cením si, Jani, tvou nabídku řízku, zvlášť když jsem na netu nikde nenašla prodej ( nevím, zda ji má Dresla), vážně o ní přemýšlím (ten neon mě brzdí), ozvu se ti v soukromé zpŕavě.

Mmch DOrothy má trochu padli jako každoročně, kupodivu, já čekala po té letošní zimě větší pohromu.... Stříkala jsem ji prvně letos, a to v květnu Sulkou a vypadá až na pÁr lístků dobře ;)
Poslední úprava: 04. srp 2014 19:41 od Iveta.

Ramblery - růže dle typu 04. srp 2014 21:39 #291308

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Iveto, pohledám ti zítra detail květu. U mě do neonu nejde. Spíš mi naopak přijde lomená do fialové. Dávala jsem jí do kytice s Bonicou, která táhne do lososova a nevypadá to spolu dobře.

Asi jsi to letos s tím postřikem trefila ;) .
Moderátoři: Eva L., Květa