Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 21. pro 2014 10:13 #293305

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
proto jsem ramblery nepustila do žádného stromu .. mám je na pergole a některé na plotě .třeba Goldfinch . ale místo ní dost lidí zvolí potomka co opakuje- Ghislaine de Feligonde . mám obě, květy se dost podobají

DSCN0826.jpg

DSCN0828_2014-12-21.jpg

a pro srovnání Ghislaine de Feligonde
DSCN1349.jpg

DSCN1346.jpg
Poslední úprava: 22. pro 2014 07:58 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ališi, Jarka, Marijka, Jikra, alenak

Ramblery - růže dle typu 21. pro 2014 18:21 #293306

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Zdravím všechny,máte prosím někdo zkušenost s ramblerem-Rambling Rector,chtěla bych zakrýt sousedovu ošklivou polorozpadlou kůlnu,kterou máme hned u plotu a přemýšlím,přemýšlím....Všude o něm čtu,že je obrovský,ale u mě rostou všechny růže nějak opačně.Co má být nižší a zasadím dopředu záhonu,tak je z toho dvoumetrovej keř a naopak v pozadí mám keříčky aby je člověk hledal lupou a mají byt třeba ty dvoumetrové,tak nevím.Díky

Ramblery - růže dle typu 21. pro 2014 19:47 #293307

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ališi napsal:
Zdravím všechny,máte prosím někdo zkušenost s ramblerem-Rambling Rector,chtěla bych zakrýt sousedovu ošklivou polorozpadlou kůlnu,kterou máme hned u plotu a přemýšlím,přemýšlím....Všude o něm čtu,že je obrovský,ale u mě rostou všechny růže nějak opačně.Co má být nižší a zasadím dopředu záhonu,tak je z toho dvoumetrovej keř a naopak v pozadí mám keříčky aby je člověk hledal lupou a mají byt třeba ty dvoumetrové,tak nevím.Díky
Tak jestli to máš takhle osvědčený, tak bych k tý kolně vrazila nějakou minirůži z marketu a máš jistotu, že z ní bude hydra, která kolnu zežere. :D Jak tam dáš rambler, tak ho podle tvýho pravidla už nikdy nenajdeš. :)
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Ramblery - růže dle typu 21. pro 2014 22:04 #293308

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
No právě, že třeba p.Šíp u něj má rozměry 10-12m,a co když bude vyjímka potvrzovat pravidlo,tak jsem myslela,jestli ho někdo nemá,jak roste,atd.

Ramblery - růže dle typu 22. pro 2014 05:21 #293309

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Ališi,když chceš zakrýt boudu,tak by ses asi měla poohlédnou po nějaké hodně mrazuvzdorné odrůdě.Na hmf uvádějí u toho rambleru zonu 6b a pokud zase budou krutozimy,tak by výhony nemusely přežít a musela bys znovu každý takový rok čekat až narostou. ;)
Následující uživatel poděkoval: Ališi

Ramblery - růže dle typu 11. srp 2015 14:54 #299463

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Prosím, nemáte někdo Aglaiu z jiných, než českých zdrojů?

Ramblery - růže dle typu 13. srp 2015 10:25 #299490

• Kaja
  • Platinum Boarder
Dreslo , má ji Quendery , ale z místních zdrojů - asi Šíp .

Ramblery - růže dle typu 04. lis 2015 22:53 #301549

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kirsten napsal:
Tak to je moc pěkné. U nás je ČSOP zaměřená asi jiným směrem, ale možná by to za úvahu stálo, díky za nápad. Vzpomínám si, že snad nějaká pobočka ČSOP v Bílých Karpatech se věnovala vyloženě záchraně starých odrůd stromů, pogůglím, třeba by mohli mít povědomí o sadařích staromilcích i v jiných regionech.

Edit: Ono se tady totiž nikomu nechce do starých stromů. Prostě rada je popílit a zasadit nové, ne tak vysoké, ale když mně se zrovna ty vysoké staré stromy líbí nejvíce.

By mne zajímalo, jak to dopadlo... jestli už roste rambler (a jaký) v jabloni a jestli Kirsten našla pana Radima Peška, co v Bílých Karpatech pěstuje staré odrůdy na semenáčích a dozajista by uměl doporučit i zkušeného sadaře...

Ramblery - růže dle typu 05. lis 2015 10:16 #301554

• Kaja
  • Platinum Boarder
no na ramblery pozor !! třeba takový P.H. Musk . nevím jak ho mám dlouho - asi 5 let .. když porostl pergolu , bylo to fajn a vypadalo to krásně . taky tam hučela spousta včel a vůně se nesla do daleka . letos jsem trhala ve druhém patře na balkoně hrozno -a ejhle !! píchla jsem se do prstu .. P .H. Musk už je skoro na střeše .. takže až spadne z viniče listí - musím stříhat . ;) taky je tam Vielchenblau - ten je taky rychlý , ale aspoň nemá skoro žádné trny . nebo ostny , jak nás poučil p. Žlebčík v pořadu Polopatě .

Ramblery - růže dle typu 05. lis 2015 18:34 #301557

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Nějak jsem ten příspěvek od Kirsten přehlédla, když se ptala. No, kdyby to náhodou ještě bylo aktuální, tak v Bílých Karpatech kousek za Bojkovicemi je ekocentrum Veronica v Hostětíně : www.veronica.cz/?id=520 a tam dokonce o údržbě a záchraně starých stromů pořádají víkendové semináře. Bohužel si nepamatuji jména přednášejících, ale asi by stačilo tam zavolat. Oni i pan Pešek mají určitě kontakty na podobně "postižené" lidi po celé republice.
Moderátoři: Eva L., Květa