Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 29. říj 2012 15:42 #284906

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Varouchu, moc děkuji!!! Promyslíme to, ani já, ani nikdo z rodiny není sadař, takže to přemejšlení bude o něco víc bolet, ale snad to dopadne ku prospěchu jabloně i PHM.

Zatím to na sázení nevypadá, stále jsme zachumelení a zamrzlí. Snad v ten čtvrtek se oteplí.
Kirsten
Následující uživatel poděkoval: varouch

Ramblery - růže dle typu 29. říj 2012 18:06 #284916

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kirsten napsal:
Varouchu, moc děkuji!!! Promyslíme to, ani já, ani nikdo z rodiny není sadař, takže to přemejšlení bude o něco víc bolet, ale snad to dopadne ku prospěchu jabloně i PHM.

Při takovýchto zásazích do koruny se mi vyplatilo najít v okolí dobrého profesionála na řez stromů.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Ramblery - růže dle typu 30. říj 2012 11:12 #284948

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Už jsme před časem hledali, zatím se nepodařilo. Ovocná zahrada je převážně ze stromů padesát a více let starých, my jsme úplní laici, předchozí majitel byl velký zahradník, ale sadař bohužel ne. Prozatím ponecháváme stromy bez zásadních zásahů a ptáme se v okolí po nějakém zkušeném sadaři.
Kirsten

Ramblery - růže dle typu 30. říj 2012 11:29 #284949

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Máme štěstí, že nedaleko je ČSOP Vlašim (www.csopvlasim.cz/). Jsou velmi aktivní i co do péče o stromy - zámecký park, vlastní školka apod. a lze se na ně obrátit i ohledně prořezávání stromů.

Ramblery - růže dle typu 30. říj 2012 11:46 #284951

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Tak to je moc pěkné. U nás je ČSOP zaměřená asi jiným směrem, ale možná by to za úvahu stálo, díky za nápad. Vzpomínám si, že snad nějaká pobočka ČSOP v Bílých Karpatech se věnovala vyloženě záchraně starých odrůd stromů, pogůglím, třeba by mohli mít povědomí o sadařích staromilcích i v jiných regionech.

Edit: Ono se tady totiž nikomu nechce do starých stromů. Prostě rada je popílit a zasadit nové, ne tak vysoké, ale když mně se zrovna ty vysoké staré stromy líbí nejvíce.
Kirsten
Poslední úprava: 30. říj 2012 11:49 od Kirsten.
Následující uživatel poděkoval: helena

Ramblery - růže dle typu 30. říj 2012 12:09 #284954

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Kirsten to nemusí být nutně sadař. Pokdu jde o celkové prosvětlení koruny a odlehčení stromu, tak je jedno, jestli strom plodí nebo je jen na okrasu. Prořezy dělá každý arborista, dělá se to často stromolezecky, žádná plošina. Přihlížejí k tomu, jestli jde o peckoviny nebo ne, ty se tuším v zimě nemají řezat, ale u jabloně by neměl být problém. Zkus hledat arboristické firmy, ne jen sadaře. Něco to ale stojí, řádově tisíce za strom podle obtížnosti. Tady www.arboristika.cz/certifikovani-arboriste/index.php je seznam certifikovaných arboristů podle krajů, tak třeba tam najdeš někoho z bližšího okolí.

Ramblery - růže dle typu 30. říj 2012 12:57 #284956

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Děkuji, Varouchu. Určitě zajímavý odkaz, projdu ho. Navedla jsi mne tak na to, že mám kamaráda horolezce, který podobné věci dělá. Sadaře jsem chtěla, abych to spláchla z jedné vody načisto. Sad(ík) potřebuje rekonstrukci, chci zachovat co nejvíce starých stromů (ať už kvůli plodům nebo jako podpěru pro ramblery to abychom nebyli zas tak moc OT ;-)), co nepůjde zachránit, chci postupně nahradit starými, nejlépe regionálními, odrůdami ovocných stromů.
Kirsten

Ramblery - růže dle typu 19. lis 2012 18:03 #285302

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Přesunji sem dotaz z vlákna prodejci.

Débutante. Má být do čtvrté zony. Nemáte s ním někdo zkušenost? Vyšplhá v našich podmínkách do stromu?

Ramblery - růže dle typu 20. bře 2014 13:15 #288001

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Taky přihodím nesmělý dotaz - nevíte, zda je nějaký rambler kompletně bez ostnů?
Díky.

Ramblery - růže dle typu 20. bře 2014 15:06 #288002

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM
Moderátoři: Eva L., Květa