Paul´s Himalayan Musk
helena napsal:
Je od kmene asi 70 cm a je obrácena na západ, odkud směřuje většina děště. Když normálně prší, tak netřeba speciálně zalévat, jinak samozřejmě. Musím ji ale příští rok více hnojit, trochu jsem to odflákla.
A nenamrzá, vůbec, a to jsme v Ladově kraji, sníh, mrrzne jak o závod (loni -22).
Chtěla bych se zeptat, po okouzlení fotkami Paul´s Himalayan Musk tady na fóru i jinde jsem si tři sazenice objednala a přemýšlím, jakou vzdálenost od stromu nebo od zdi domu zvolit. Těch 70 cm je optimálních? Lze k domu i blíž? Nebo naopak raději dál? Je potřeba nějaká treláž? Stačil by okap?
Pro jednu sazenici mám místo vymyšlené od počátku - ke staré vysoké jabloni přímo proti oknu kuchyně a pod oknem dětského pokoje, na ty výhledy se moc těším. Je jedno, jakou orientaci na světové strany při výsadbě zvolím?
S dalšími dvěma sazenicemi váhám.
Líbilo by se mi, kdyby se jedna pnula po západní fasádě domu, ale nevím, v plánu je nová fasáda, ale u nás je plánování na pětiletky a více. Jak se řeší vzrostlé pnoucí rostlinstvo při opravách fasád? Doufám, že to neznamená jejich konec.
Tu poslední sazenici bych ráda do svahu u domu (JZ), který postupně přechází v les. Je tam možnost ji dát k rozložité vysoké borovici (větve od země), k vysoké bříze, nebo k jasanu.
A pak by se mi taky líbila ke starému vysokému bezu, který sousedí se střechou kolny, na které bude v budoucnu terasa, ale tam by mladá sazenice byla ve stínu do doby než by přerostla stín domu, tak nevím, jestli by se jí tam dařilo.