Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 30. srp 2012 17:12 #282969

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Heleno, díky. Kvete na letošních přírůstcích ? Nebo květuschopné větve musí být z loňského dřeva ?

Ramblery - růže dle typu 30. srp 2012 19:51 #282983

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kvete na loňském dřevě, jednoukvetoucí, chová se jako historická.

Ramblery - růže dle typu 30. srp 2012 21:11 #282985

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, páni, taková horká novinka, ta
- ty jsi prima pátračka :up
(dle jednoho snímku na HMF těžko soudit, za mne spíše ne, ale na videu semi líbí nesmírně - ách - to by šlo)
Mne na ono zmiňované místo ve velkém suchu u jižní zdi ještě napadla ´Guirlande d´Amour´ - tak uvidíme.
Letos na jaře jsem tam (o kousek dál - záhon Svatební) sázel prostokořennou ´Perennial Blush´ (Mehring/Tantau),
neroste, nekvete, chytla rez. Pár květů dala, ale na utvoření dojmu mi to bohužel nestačilo, zatím.
Jen dodám, že až do letoška moje růže rez neznaly.

Ramblery - růže dle typu 30. srp 2012 21:33 #282986

• Květa
  • Moderator
Heleno, dík. Toho jsem se obávala.
Kvetení na loňském dřevě.
Ok, dobrá.
Ale jak se bude chovat opakující rambler ? Na jakém dřevě bude kvést, pokud zmrzne.
Já totiž vycházím z toho, že u mne zmrzne vše, že.

Logicky pro mne na jednoletém, ne ?
Mne totiž mate, že tahle Mass. novinka je řazena do ramblerů ( na HMF ), Massad ji dává do opakujících, de fakto pořád kvetoucích. Je z té jeho řady Les Lianambelles.

Honzo, to video jsi mi ani neměl nalézt. :woohoo: :woohoo:
Jsem ji sem opravdu servírovala jen pro tebe.. :silly:
Si dokážete představit, co se mnou jednoduché bílé ( ! ) květy dělají. Na tom videu vypadá opravdu skvostně.
...a my teď ořezáváme tu broskvoň, že...

( Honzo, Guirl. jsem pro tebe nenavrhovala, páč jsi měl požadavek jednoduchých kvítků. Fakt je, že zas tak moc plná není ).
Poslední úprava: 30. srp 2012 21:35 od Květa.

Ramblery - růže dle typu 30. srp 2012 21:48 #282987

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, máš pravdu, v případě Guirlande by to výjimku sneslo, si myslím.
A taky myslím, že jsi silná žena a nějaká rádoby ´Rêve de Mireille´ tě přece nerozhází, že?
(PS: všimla sis na videu té neuvěřitelné obří kvetoucí bakula ála ´Sally Holmes´? Ách...) :lol:

Ramblery - růže dle typu 30. srp 2012 21:55 #282990

• Květa
  • Moderator
:lol: :lol:
to víš, že všimla, právě proto jsem začala uvažovat co s tou broskvoní, že.. :woohoo:

já fránině ( a google se mnou ) moc nerozumím, ale snad se v té anotaci píše, že je pojmenována po majitelce Froses. Mireille.

Ramblery - růže dle typu 31. srp 2012 07:12 #283000

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květa napsal:
Heleno, dík. Toho jsem se obávala.
Kvetení na loňském dřevě.
Ok, dobrá.
Ale jak se bude chovat opakující rambler ? Na jakém dřevě bude kvést, pokud zmrzne.
Já totiž vycházím z toho, že u mne zmrzne vše, že.

Logicky pro mne na jednoletém, ne ?

Nejsem si jistá, že při normální zimě by u tebe zmrzla, je dost odolná, -20 vydržela bez problémů, neomrzly ani větvičky v koruně jabloně. ALE, je to trifid. Potřebuje hodně velký strom.

Opakující rambler? No, logicky na jednoletém, co vyraší, to vykvete.

Ramblery - růže dle typu 27. říj 2012 16:34 #284792

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Paul´s Himalayan Musk
helena napsal:
Je od kmene asi 70 cm a je obrácena na západ, odkud směřuje většina děště. Když normálně prší, tak netřeba speciálně zalévat, jinak samozřejmě. Musím ji ale příští rok více hnojit, trochu jsem to odflákla.
A nenamrzá, vůbec, a to jsme v Ladově kraji, sníh, mrrzne jak o závod (loni -22).

Chtěla bych se zeptat, po okouzlení fotkami Paul´s Himalayan Musk tady na fóru i jinde jsem si tři sazenice objednala a přemýšlím, jakou vzdálenost od stromu nebo od zdi domu zvolit. Těch 70 cm je optimálních? Lze k domu i blíž? Nebo naopak raději dál? Je potřeba nějaká treláž? Stačil by okap?

Pro jednu sazenici mám místo vymyšlené od počátku - ke staré vysoké jabloni přímo proti oknu kuchyně a pod oknem dětského pokoje, na ty výhledy se moc těším. Je jedno, jakou orientaci na světové strany při výsadbě zvolím?

S dalšími dvěma sazenicemi váhám.

Líbilo by se mi, kdyby se jedna pnula po západní fasádě domu, ale nevím, v plánu je nová fasáda, ale u nás je plánování na pětiletky a více. Jak se řeší vzrostlé pnoucí rostlinstvo při opravách fasád? Doufám, že to neznamená jejich konec.

Tu poslední sazenici bych ráda do svahu u domu (JZ), který postupně přechází v les. Je tam možnost ji dát k rozložité vysoké borovici (větve od země), k vysoké bříze, nebo k jasanu.

A pak by se mi taky líbila ke starému vysokému bezu, který sousedí se střechou kolny, na které bude v budoucnu terasa, ale tam by mladá sazenice byla ve stínu do doby než by přerostla stín domu, tak nevím, jestli by se jí tam dařilo.
Kirsten

Ramblery - růže dle typu 27. říj 2012 20:09 #284798

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kirsten, ja bych k brize zadnou ruzi nedavala, briza je velky pijak vody, jsou tu na zahrade 4 velke kousky a pod nimi, pokud vydatne neprsi, vzdy sucho.S jasanem to bude asi dtto.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Ramblery - růže dle typu 27. říj 2012 20:15 #284799

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Evoi, to je dobrý postřeh! Na to jsem nepomyslela, bála jsem se jen, jestli není bříza pro možnou budoucí tíhu PHM příliš křehká. A o jasanu jsem někde zaslechla, že je prý podobně agresívní jako ořešák, ale nevím, co je na tom pravdy. Takže borovice?
Kirsten
Poslední úprava: 27. říj 2012 20:52 od Kirsten.
Moderátoři: Eva L., Květa