Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Ramblery - růže dle typu

Ramblery - růže dle typu 27. říj 2012 21:01 #284800

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Myslíte, že má smysl sázet ramblery tímto způsobem? Tedy, jestli jsem to správně pochopila z otrockého Google překladu, do plastového kyblíku bez dna?

Zdroj: http://www.mein-schoener-garten.de/de/gartenpraxis/ziergarten/ramblerrosen-zweite-bluete-fuer-alte-baeume-60737
Kirsten
Poslední úprava: 27. říj 2012 21:02 od Kirsten.

Ramblery - růže dle typu 27. říj 2012 21:26 #284801

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kirsten, borovice by mela mit silny kulovity koren, ale sucho kolem ni je taky znacny, nevim nemam zkusenost.O umisteni rambleru do ochranneho kbeliku bez dna uz jsem taky cetla, ale zase zalezi, k jakemu stromu vsadis.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Ramblery - růže dle typu 27. říj 2012 22:21 #284808

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Já bych hlavně měla strach,po mých zkušenostech s čilimníkem a miscantusem,že se mi v tom kyblíku budou držet mravenci.

Ramblery - růže dle typu 28. říj 2012 10:20 #284814

• Kirsten
  • Platinum Boarder
K téhle jabloni jsem měla naplánováno dát jednu ze sazenic PHM, bohužel nenadálá, pro nepřipravenou přírodu velká sněhová nadílka mou největší pýchu na zahradě v noci na dnešek rozlomila a připravila o jednu třetinu koruny. Uvidím, jak to dál zvládne, pořád ještě doufám, že tam PHM zasadím, ale už to nebude tak veliká paráda, jak jsem si malovala.

Rozespalá při pohledu z okna jsem ještě netušila, jak velká zkáza dole čeká:

Dole už bylo zřejmé, že ztráta části koruny směrem do "ulice" je veliká a zásadní:

Ale jak s oblibou říkávám, že vše zlé pro něco dobré, už se s tím smiřuji a pokud to jabloň přežije, bude mít PHM alespoň pro rozjezd více světla, a nepřežije-li jabloň, mám místo pro nový růžový záhon, otevřelo by se pak slunci pěkné místo u domu, všude jinde na horní zahradě je přílišné zastínění vzrostlých ovocných stromů. Stírám slzy a připravuji nové bojové varianty. ;)
Kirsten
Poslední úprava: 28. říj 2012 10:44 od Kirsten.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Vlaďka, helena, mišpule, Evka, Marijka

Ramblery - růže dle typu 28. říj 2012 10:40 #284815

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Pauls Himalayan Musk.

Sázení: orientace ke světovým stranám je, myslím, lhostejná. Spíše je radno vysledovat směry větrů a sázet tak, aby růže byla ve směru převláhajících větrů směrem ke stromu (vítr, růže, strom). U nás zahradou vítr hodně profukuje a kdyby to bylo obráceně, tak by jednak rval růži od stromu (takto ji připlácává) a druhak by k ní nešla vláha. Převládající vítr s deštěm je od západu. A také je to pohledová strana směrem od domu. :)
Se sázením do květníku bez dna nemám zkušenosti.
Co se týká toho, kam PHM zasadit, borovice a bříza berou vodu. Jasan netuším. Jabloň bez problémů. Bez a stín - asi záleží na tom, jak dlouho by byla bez sluníčka, jak vysoký je stín domu.

Vzdálenost od stromu, fasády: Mám ji 70 cm od kmene a dnes bych volila více, právě kvůli dešti. Naše jabloň je z té strany, kde růže roste, více otevřená, koruna převisá na ostatní strany.
Co se týká fasády, taktéž asi vzdálenost kolem metru. Británci, neboť alespoň v mém případě od nich byly převažující oslňující fotky obrostlých domů v jenom růžovém květu, ti mají jiné klimatické podmínky. Žádná horká léta, kdy se fasáda rozpálí a vše hyne. Převažující pěkně vyrovnané teploty kolem 20 stupňů s občasnou sprškou.

Jinak k PHM a fasádě. Je to mohutná růže, dosahující až 10 m a je těžká. Doporučuje se vzrostlý, velký strom, aby ji unesl. Fasáda, resp. okap, bez dobré kostrukce jako opory - nevím, nevím.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kirsten

Ramblery - růže dle typu 28. říj 2012 10:46 #284816

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Kirsten, je to velká škoda, ale nové bojové plány jsou dobré. Pokud jabloň zůstane, tak PHM místo chybějících větví vyplní.

Ramblery - růže dle typu 28. říj 2012 10:51 #284818

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Heleno, moc děkuji za tvou odpověď. Hodně budu muset korigovat své původní představy. Fasáda na západní straně domu tedy padá (alespoň nebudu mít trápení při pomyšlení, kdyby se jednou dostalo na opravu fasády), tam bývá občas opravdu velká výheň. Vzdálenost od stromů tedy zvolím větší, neměl by to být problém. Na kyblík se vykašlu. S větrem by to mělo být OK, jsou tady silné fujaváky (miluju je) a plánovala jsem, aniž jsem o tom přemýšlela, výsadbu po směru obvyklých větrů. Jdou-li náhodou z obrácené strany, je krytí jinými stromy nebo domem.

Už se těším na příští léto. :)
Kirsten
Poslední úprava: 28. říj 2012 10:52 od Kirsten.
Následující uživatel poděkoval: helena

Ramblery - růže dle typu 29. říj 2012 09:26 #284879

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Abych nezahlcovala diskusi o ramblerech do stromu... reaguju na Kirsten v Kavarne

Ramblery - růže dle typu 29. říj 2012 12:30 #284897

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Kirsten ještě než zasadíš rambler, možná budeš muset tu jabloň ještě prořezat. Připadá mi, že teď je hodně nevyvážená, protože tou vylomenou větví to zbylé potáhnou k jedné straně a to stromům nedělá dobře, zbytečně jim to zkracuje život, protože hrozí další lámání. Ideální by bylo prořezat ten zbytek tak, aby se jí trochu odlehčilo, prosvětlila se koruna. To samozřejmě neznamená řezat kosterní větve, po zásahu by ideálně člověk běžným pohledem neměl mít pocit, že se ve stromu řezalo. Tak mě to učil můj muž arborista a po tom, co před pár lety ošetřoval vzrostlé vylámané duby naproti našemu domu, mu musím dát za pravdu.

Osobně bych to udělala, uleví se jabloni a PHM to jistě taky ocení. :) Ideální doba pro prořez je podzim nebo jaro, když není koruna plně olistěná a zároveň člověk nemrzne v chumelenici.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, mišpule, Kirsten, Marijka

Ramblery - růže dle typu 29. říj 2012 14:22 #284902

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Dávala jsem ke staré hrušni (polokmen) do jedné díry Venustu Pendulu a Veilchenblau cca metr od kmenu bez jakého koliv oddělení kořenů.
Růže tam jsou třetím rokem, nemám pocit, že by si nějak navzájem vadily (růže a strom). Proti západním větrům u nás převažujícím je mám chráněné živým plotem.
Možná by stálo za úvahu, jak píše varouch ještě hrušeň prosvětlit - už mě to dávno radila Květa ...
Moderátoři: Eva L., Květa