Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re: Zima 2010/ růže dle zón 04. dub 2011 15:30 #248947

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
P.C. nemám a tedy ji asi nebudu kupovat, budu muset ale seříznout New Dawn má sice větve skoro zelené a raší po celé délce výhonu, jenže má na nich četné hnědé skvrny a ty se začínají rozšiřovat :( .
Sombreuil i přes mumii má většinu větví mrtvou, snad jeden výhon bude dobrý, zklamala mě Boule de Neige, vůbec neraší a vypadá divně.
Mme Issac Pereire omrzl z poloviny-popínavka ani velký keř z něj nebude :huh: , vedle Angela zdravá, omrzlé jen konečky.
Sallet omrzlé konce větví, to samé Fantin Latour. Ghislaine de Feligonde taky jen 10cm konec větve :woohoo: .
Variegata di Bologna omrzlá jen jedna větev z poloviny( srpnové kvetení), Honorine de Brabant , Louise Odier jen konce větví.
Cinderella jen konce větví, ostatní čajovky jsem ostříhala i když omrzlé byly jen s poloviny. Collete i Elfe zimu přečkaly taky dobře, to samé angličanky.
Sympathie asi zmrzlá z poloviny, možná víc, ještě počkám, ale asi se nedočkám. Mme Plantier neomrzla a ostatní jsou malé, loni nasazené a neomrzlé.
Poslední úprava: 04. dub 2011 15:34 od Eva.Trifon.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 04. dub 2011 15:41 #248948

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
můj velký New Dawn omrzl neskutečně. stříhám už ho dva dny a ještě by to chtělo . nemám už na to náladu . loni byl krásný - letos se bude regenerovat. marné !!!taky poloprázdný žlutý nezn. rambler půjde až na kost . zústane z něho jen pár větví. Rosarium Uetersen už dostala zabrat loni - mám ji 2x - letos jsem silně zkrátila tu druhou . nedá se nic dělat - letos růže dopadly podle mně hůř než min. rok

Re: Zima 2010/ růže dle zón 04. dub 2011 15:50 #248949

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
tak já mám v čudu jen velkokvěté....jinak to jde, mechovky a jednoukvetoucí, historické a angličanky OK. Historické jsou narašené až nahoru, mechovky taktéž. ND je dobrá, je na plotě, narašená až do konců, ale stejně jsem ji usměrnila, aby nelezla mimo plot, šla by moc do cesty v naší kolonii. Je promotaná tím modrým klemátisem a ten je taky krásně narašenej, to bude květů :-)
Alohu mám na podzim sazenou, krásně narašená, nestříhala jsem ji, jsem zvědavá, jak půjde.
Ale některé letité čajovky vypadaj prachbídně.....asi půjdou a mbude místo na nové. Nebo z nich nadělám řízky a pomnožím je. Už některé mám přes 20 let a je to na nich znát.
Boule de Neige je dobrá, střihla jsem ji napůl, aby trochu udělala keřík, ale omrzlá nebyla.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 04. dub 2011 20:47 #248994

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Kolonial White mám 2x. Jedna v závětří, druhou od severu chrání jen kmen stromu. Ta méně chráněná kupodivu ještě lépe vydržela než ta druhá. Pink Cloud nechráněná a OK.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 05. dub 2011 22:19 #249077

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Dnes mi Eva rukou zkušenou + okem bedlivým schválila ( mnohde opravila ) keříky, tak mohu i já.

Pro kompletaci : teplota - 21,5, sníh 40 cm, min. 14 dnů holomráz v únoru, min. teplota - 14,5 st. ). Většinu růží jsem nekopčila.
Některé růže i nadále "docházejí|" mrazová poškození stonků se objevují i teď.

Nejčastěji mám růže zdravé na hranici sněhu, někt. lehce/ víc pod ni.
Angličanky - stonky do výšky 30 cm, nejvíce byly namrzlé B.Britten a Jude de obscure.
Harkness - skoro všechny až k zemi, výjimka Jacqueline du Pre. Oranžády ( kopčené ) - 'Well-Being', Welwyn Garden Glory' na 15 cm, nově zasazený Fellowship až na zem.

Skoro k zemi : Mariatheresia, Leonardo Da Vinci, Sally Holmes

Nad sněhovou hranici - Sweet Haze, Lavender Lassie, Louise Odier, Pomponella, Ghislaine de Feligonde ( +/- 60 cm ).

Z popínavek - nepostižený - Parkdirektor Riggers. Po zimě vypadal dobře Summer Wine, mrazové skvrny se na něm začaly projevovat později, moc dobře nedopadl. Přičemž Eva ho má krásný.
Jako vždy po takových mrazech - špatně je na tom i Sympathie.

Neostříhanou mám ještě Odile Masquelier, je pozdní + hnědé stonky, teprve se nesměle probouzí.
Poslední úprava: 05. dub 2011 22:23 od Květa.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 13. dub 2011 15:51 #249677

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Opravuji svou původní informaci o Sombreuil a MMe Alfred Cariere - obě vypadaly ještě před dvěma třemi týdny životaschopně, ale pak zkolabovaly a porostou jen odspod. Moc mě to mrzí. Měly dokonce protivětrnou zábranu. Situovány obě na jihozápad. Takže toto hlášení podávám i Jevgeniji, kterou MMeAC zajímal.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 13. dub 2011 16:00 #249678

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
po neděli se oteplí a růže pojedou jak blázni - i od země . uvidíte :blink: . je to každý rok stejné . ale už uvažuji , že ty velkokvětky vyměním . už fyzicky nemůžu a každý rok stříhat . . druhý rok u toho sedím na plastové židli a posunuji se . sousedé se řehtají - no už se neohnu.:S

Re: Zima 2010/ růže dle zón 13. dub 2011 16:00 #249679

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Dany děkuji , tak že tak krásna jako ve Francie nebude. :(
Prosím ještě někdo kdo má Royal Parks taky vám hodně pomrzla, mam ji na seznamu přáni jako číslo jedna mezi karamelovy.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 13. dub 2011 16:09 #249680

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Moje Royal Parks je v pohodě....normálně jsem ji střihla, je pořád taková slabá, maličká...snad už letos se trochu zvětší a víc naroste, taky se mi moooc líbí :up
Následující uživatel poděkoval: Jevgenija

Re: Zima 2010/ růže dle zón 13. dub 2011 18:36 #249712

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Dneska jsem dostříhala moderní růže( historické později), tak trohu shrnutí :
Mráz max -15°C ( měřím u domu, na zahradě tak možná o 2 stupně víc ), před Vánoci slezl sníh, takže všechno byly holomrazy.

Neomrzlé nebo pouze konečky : Collete, Rokoko, Leonardo da Vinci, James Galway, Winchestral Cathedral, Maigold, Alchymist, Leander, The Fairy, Road 66, Rosarium Uetersen, Leverkusen ( přesazován a zkrácen), L.D. Braithwaite
Omrzlá 1/3 keře : Pierre Gagnair, Frau Eva Schubert, Queen of Sweden, Mary rose, A Shropshire Lad, Graham Thomas, The Pilgrim, Crown Princess Margareta, Dominique Loiseau
1/2 až 2/3 omrzlá : Abraham Darby, Astra, Egon Schiele ( přesazována v nedobré kondici), Fleurette ( poznamenána lonskou zimou), Helenka, Lancome, Paris 2000, Sonneschrim, Pas de Deux, Buff Beauty ( přesazována )
Omrzlé lehce nad zem nebo obrážející od země : Nostalgie, Sea foam, Swany, Pink Cloud, Westerland, Marie Antoinette, Augusta Louise, Gloria Dei,Golden Celebration, Vierge Folle ( brzo na podzim přesazována, větve měly květní pupeny , tedy nevyzrálé)

Zatím bez života : Dortmund ( po lonské zimě hodně živořila), Lichtkonigin Lucia, 1x Martini
Ještě váhám nad American Pillar - na poslední 1/3 výhonů krásně obráží, ale zdá se mi v prostředku chycená.

Potom mne hodně mrzí moje popínavá no name. Vloni byla hodně poškozená, ale bylo mi líto více střihnout. Takže to odešlo letos. Zůstaly jenom nové výhony.
Před střihem
DSCN9690.JPG

na podpal

DSCN9691.JPG

poškození starších výhonů

DSCN9692.JPG

DSCN9693.JPG
Poslední úprava: 13. dub 2011 18:45 od Emilka.
Moderátoři: Eva L., Květa