Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re: Zima 2010/ růže dle zón 27. bře 2011 23:29 #248387

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, vidíš... mně MT namrzla i loni. ( jako žádné drámo, někt. jsou na tom hůř ). K zemi nejde. Jen mne překvapilo, že byla opravdu pod kupou a...
Lenpel, Parade - dtto. Ještě jsem ji nechala, ale vypadá, že půjde k zemi. Podryl mi ji od sněhem krtek - ale takovou kupu jsem fakt v životě neviděla.
To se snad nedá nazvat ani krtinou, spíš hromadou. Chudák Parade musí být ve vzduchu.

k stříhání těch nových - Kájo, někt. stříhat budu i když je mi to líto. Sázela jsem je dost hluboko ( navíc mi na jaře vždycky při zahazování ještě sklouznou hlouběji ) - mám pod zemí tak dvě očka. Nechám jedno, max. dvě nad zemí, zbytek šmiknu. Jediná u kt. si to rozmýšlím je Belle de Sardaigne, přišla růže s cca 10 větvičkami. To by snad jako základ keříku mohlo postačovat.
Ehm, pokud mne Eva nepřesvědčí o opaku, dám na ni.
Emilka napsal:
Chystám se taky na reportáž, ale je ještě velmi brzo. Mám zkušenosti, že i když se tváří zdravě, v dubnu neobrazí. A po zkušenosti z lonského roku ještě chvíli vytrvám, abych nemusela šmikat 2x. A co se mi jenom trochu nebude zdát tak fiknu pořádně. Vloni jsem se snažila něco zachovat, ale stejně to potom celý rok živořilo.
Podle zběžného prohlédnutí zatím souhlas s ostatními - hidtorické bez omrznutí, angličanky zatím taky v poho - hlavně James Galway.... Tantau :unsure: :unsure: :unsure: ( podle očekávání.)
čajovky nepřekvapily, ani nezklamaly - průměr...
Jenom co mě hodně mrzí tak Buff Beauty - na podzim jsem přesazovala a je hooooodně omrzlá. Ostatní opakující popínavky taky budu stříhat hodně. Kvetly až do prvních mrazů a tím to měly spočítané. Z toho pro mne plyne ponaučení - zaměřit se na jednou kvetoucí.
Někde se tu někdo pozastavoval nad mrazuvzdorností Filipes Kiftsgate. No zatím se mi nijak nezdá, spíš bych řekla, že je zase omrzlá. Na rozdíl Bobie James ( je hned vedle) už krásně raší. Takže Bobie bude asi lepší volba. ;)
Podrobněji později.
Právě o stříhání toho, co s nebude zdát jsme nedávno mluvily s Evou. Výše jsem psala, jak mrazová poškození se objevují až teď ( na zdánlivě zdravém, pučícím až nahoru stonku ) se třeba v polovině objevuje hnědá mrazová skvrna .. člověku je líto a pak růže živoří. Šmiknu ( asi, teda..:silly: )..
Poslední úprava: 27. bře 2011 23:30 od Květa.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 28. bře 2011 03:52 #248389

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mám naprosto stejné zkušenosti jako Emilka. Loni jsem ještě v květnu stříhala uschlé výhony, které se v březnu zdály živé. Z toho plyne poučení - nelitovat, šmikat. :down
A zvláště u nově zasazených je hluboký řez nutný a to bez rozdílu - popínavky stejně jako čajohybridy, minirůže, sadovky ...
Platí zásada, že velikost kořenového systému musí převážit nad velikostí nadzemní části keře. Pak jsou nové výhony z ponechaných 2 - 3 oček silné a vytvoří pěkný, zdola větvený keř. :up

Ještě k omrzlým růžím - potvrzuji, co už tady zaznělo, že austinky přežily líp, než většina ostatních. Nejúspěšnější jsou J.Galway, Queen of Sweden, Winch. Cathedral, Mary Rose, Teasing Georgia, Eglantyne.

Vůbec nejhůř ze všech je na tom Pink Cloud - zmrzla až k zemi. A to mě hodně mrzí, protože byla už krásně narostlá. :( Snad se vzpamatuje. Doufám.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 31. bře 2011 16:27 #248652

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
ahoj všem :)
tak po..zatím velmi předběžné prohlídce.. se situace..mezi horami.. jeví následovně B) historické růže v pořádku, angličanky-většina omrzlá z jedné třetiny (ben. britten více..ale je na nevyhovujícím místě), keřovky dobré nebo stejné jako angličanky (mimo red eden..ta vypadá špatně- stejně jako po minulé zimě), taktéž polyantky... čajohybridy ..tak ze dvou třetin, někde více..nejhůře to odnesla barkarole a nejspíš royal parks, mini působí ok
stříhat budu nejdříve za týden..tak se uvidí více

Re: Zima 2010/ růže dle zón 31. bře 2011 19:34 #248666

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Eva L. napsal:

Vůbec nejhůř ze všech je na tom Pink Cloud - zmrzla až k zemi. A to mě hodně mrzí, protože byla už krásně narostlá. :( Snad se vzpamatuje. Doufám.
Pink Cloud je taky až k zemi, a to před těmi posledními mrazy vypadala v poho. Trochu jsem vám ji zaviděla, protože ji stříhám u země každý rok. Ale už mi to vůbec nevadí. Přisadila jsem k ní Rusalku a ta vypadá, že je Ok. Tak se budou holky pěkně doplnovat. Rusalka bude obsypaná květy v červnu / červenci a PC v srpnu/září..... jako vloni :) .

Re: Zima 2010/ růže dle zón 01. dub 2011 17:04 #248751

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Letošní zima: sněhu cca 35-40 cm, mráz -18, bez sněhu - déletrvající mráz -12 až -14.
Většinu růží mám nově sázených na podzim (angličanky i historické), nejvíce se mráz nelíbil Graham Thomasovi.
Z těch starších hodně omrzl (a byl ostříhán) L.D. Braithwaite, Crown Princess Margareta moc neomrzla, ale některé větve byly uschlé. Naprosto v pohodě je Pauls Himalayan Musk - zmrzl nový srpnový (nebo dokonce zářijový) nevyzrálý výhon, ale to jsem čekala. Růže už má lístečky. Nezmar. Aloha - je sice starší, ale po brutálním střihu malá, taky naprosto v pohodě, nic zmrzlého.
Dvě poděděné neznámé (asi floribundy) jsou kousek od sebe: bílá silně namrzla loni i letos, jsem zvědavá, jak se bude tvářit přes léto, loni se špatně vzpamatovávala, moc nekvetla. Naprostá záhada je, jak jsem psala jinde, růžová. Loni omrzla na dvacet centimetrů. Kvetla jenom jednou, potom vyrazilo asi dvacet šlahounů o délce cca 120 cm. Nechala jsem je, jenom jsem je podepřela, aby se nevylomily. Letos neomrzla, možná konečky 1-2 cm. Jestli se to povede, bude to krásný kvetoucí keř.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 01. dub 2011 19:01 #248767

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Dnes v Brně rozvetly forzýtie, tak jsem odpoledne popadl nůžky a vyrazil stříhat růže.
Celkový dojem - přezimovaly nad očekávání dobře, přitom sněhu bylo pomálu a holomrazů hodně. Minimální teplota byla - 13 C.
Austinky - Winch. Cathedral - 60 cm - raší až po vrcholky, Abr. Darby loni v létě z kontejneru - 40 cm - raší až po vrcholky, na jejich konci vydržely celou zimu zelené listy, Pilgrim 90 cm - zmrzla horní čtvrtina, Falstaff - 40 cm - loni v létě zasazený z kontejneru - zmrzly horní tři čtvrtiny.
Popínavky - Dortmund 250 cm raší celé výhony, na vrcholcích zelené listy z loňska, Amadeus 180 cm - raší celé výhony, Tausendschön 120 cm - raší celé výhony, Veilchenblau - 100 cm - zmrzla horní polovina výhonů.
Fantin Latour - 120 cm - raší celé výhony, Sebast. Kneipp 100 cm raší celé výhony, Baron G.de lAin - asi to není on, záměna - raší celé výhony, Henri Matisse - zmrzly horní dvě třetiny výhonů, Louise Odier - výsadba loni na podzim - zmrzla až po nakopčenou zem, raší to co bylo pod zemí.
Další růže mám na chalupě, tam bude stříh v neděli.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, Kaja

Re: Zima 2010/ růže dle zón 01. dub 2011 19:09 #248769

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Jirko, vyčerpávající info :up
Poslední úprava: 01. dub 2011 19:09 od hespa1.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 02. dub 2011 00:14 #248779

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jirka napsal:
.....přitom sněhu bylo pomálu a holomrazů hodně. Minimální teplota byla - 13 C.
.....Louise Odier - výsadba loni na podzim - zmrzla až po nakopčenou zem, raší to co bylo pod zemí.
Další růže mám na chalupě, tam bude stříh v neděli.

Achichách, co by za takovéto teploty jedna dala.... :lol:

Jirko, to s LOdierem je zajímavé. Svůj jsem sázela loni na jaře ( - 21,5 ) a pruty zelené až nahoru ( 70 cm, nad sníh ).
Prý se takto chovají nově ( na podzim ) zasazené sazenice, já to u svých ( i v těchto poměrně tuhých zimách ) nepozoruji. Skoro všechny na jaře žijí po celé délce prutů ( tak jak jsem je na podzim založila ). A to jsem vlastně - kromě oranžád - nekopčila, na podzim 2009 ( - 24,8 ) dokonce žádnou.
Mně omrznou až následující zimu :S .

Jak se chovají vám nově zasazené ?
Poslední úprava: 02. dub 2011 00:15 od Květa.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 02. dub 2011 05:31 #248787

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květa napsal:
Jirka napsal:
Celkový dojem - přezimovaly nad očekávání dobře. Přitom sněhu bylo pomálu a holomrazů hodně. Minimální teplota byla - 13 C.

Achichách, co by za takovéto teploty jedna dala.... :lol:

Jak se chovají vám nově zasazené ?

Hmm, povídej mi o tom, to se to přezimovává :D

Jinak já mám všechny růže nově sázené, ale ty domácí omrzaly stejně, a u "nově" sázených 2 - 4letých to vypadalo stejně jako u nově sázených mladinkých.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 02. dub 2011 07:38 #248796

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Já právě nemohla moc referovat protože nově sazené cca 25ks neomrzly prakticky vůbec, bylo mi moc líto šmikat na 2-3očka, z rugoz sem i zařízkovala bylo mi to líto,...:)
Moderátoři: Eva L., Květa