Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re: Zima 2010/ růže dle zón 22. bře 2011 00:26 #248047

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, krásné pokoukáníčko na to, jak ti přezimoval.

Zatím pořád hodnocení popínavek je myslím předčasné, mohou ještě mrazová poškození "docházet". O zelených listech si samo mohu nechat leda zdát, ale stonky vypadají nepoškozeně.
Příjemně překvapená jsem z obou Kordesových - Parkdirektor Riggers to snad má v popisu, vypadá OK.
Dobře vypadá ale i Summer Vine ( to mám radost, moc jsem nedoufala ), je na průtahu.
Vlaďko, jak je na tom u tebe ?
OK, zelené stonky až nahoru, má i Louise Odier.
Max. mráz 21,5, sníh cca 40 cm. Dva týdny holomráz, max. -14,5.
Hodně růží mám sestřižených ( přesazování, nové ), na některých ještě není poznat, zda přežily zimu, ale zdá se, že jsem o žádnou růži nepřišla. Teda doufám.
Většina růží je pomrzlá na hranici sněhu, někt. níž. Většinu jsem nenakopčovala.

Nejvíce omrzlé : Odile Masquelier ( každoročně, ona si to pak vynahradí ), sedmičková Welwyn Garden Glory, poměrně hodně i Susan Daniel, Mystique Ruffles. Zůstaly jim živá tak 3 očka.
Jednoznačně největším zklamáním - opět Harknessova mini Pink Pirouette. Loni byla marodná, navíc vypadá málo mrazuodolná. Dávám jí poslední příležitost.
K příjemným překvapením patří Buquet Parfait, zelený zůstal i nad hranicí sněhu. Což jsem neočekávala, Dresla říkala, že na poli namrzá.
Pro ilustraci ( foceno cca před 14 dny, růže jsou předsestřižené. Pálili jsme ohýnek, tak jsem rychle ty trnité větve kvůli Bendovi ošmikla a přiložila )

P1080036.JPG

Gentle Hermione

P1080034.JPG

stav Ghislaine de Feligonde

P1080033.JPG

Opět naprosto mrazem nepoškozená - nad 1 m vysoká - Sweet Haze :up
Poslední úprava: 22. bře 2011 00:31 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Doubravka

Re: Zima 2010/ růže dle zón 22. bře 2011 05:55 #248048

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Květo super reportáž.
Já tedy letos nemůžu moc honotit, protože sem skor se všemi hýbala,....
Pd sněhem až -19, holomráz až -16, nakopčené a nakryté až na pár vyjímek na které sem zapomněla.
Nejhorší ťafku všechny dostaly při těch poslednách holomrazech, jnak vypadaly všechny super vše pod sněhem, a konec zimy děs. Zatím nestříhám čekám až se probudí očka abych některé zbytečně moc neobrala protože někde jde fakt o život.
Na to že byly holomrazy docela slušně přežily angličanky -CPM,Falstaff,The Dark Lady, Queen of Sweden.
Bez problémů historické.
Úplně k zemi opět Royal Show,.... je to škoda za sezonu udělala skor 1,5m, úplně je Remy Martin, živoří Kontrast, ale tam si myslím že byla špatná sazenice, protože za sezonu udělala jednu ubohou větvičku s květem - loni jen tak tak přežila.
Později více.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 22. bře 2011 06:16 #248049

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Hmm, u nás, maximální mráz byl -26.5 (ale jen nárazově, trvaleji -25) se sněhovou pokrývkou, bez ní -19.

Kromě historických a rugoz většina růží omrzla na hranici sněhu v první vlně. Po holomrazech odešly k zemi angličanky (komplet), sedmičkové růže a dvě poulsenky, které mám.

Kupodivu, bez problémů holomrazy přežily Gyoryho miniaturky, ale i třeba choulostivější Bourbonky a centifolie. Nakopčeno jsem měla pár oranžovek (a jsem za to ráda, příští rok speciálně tam budu vyrábět ještě vyšší kopečky), jinak vše bez kopčení a zakrývání.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 22. bře 2011 10:52 #248054

• Květa
  • Moderator
Amazonko, ty teplotní rozdíly jsou na takovou blízkost šílené, viď ? Sis teda vybrala mrazovou kotlinku...
Když mluvíš o přikopčování, půjdu do sebe ( Evi :lol: ) a příští podzim nakopčím oranžády. Včetně Odile. Páč mi je jí líto. Takové silné pruty a půjdou k zemi..

Mně holomrazy žádnou škodu nezpůsobily ( na růžích teda.. na pryšcích, čemeřicích a pod. ano ).

Do bezva přezimujících ( tzn. nad hranici sněhu ) jsem zapomněla zahrnout Lavender Lassie a Pomponelu.

Angličanky - na hranici sněhu, všechny.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 22. bře 2011 11:13 #248058

• amazonka01
  • Administrator
Nj, jako fakt. Nejhorší je ale to, že je to tu celkem suché, na Vysočině byly taky mrazy, ale se sněhem. No, ale asi je celkem dobře, že právě tahle zima byla takováhle, kdybych, sice ledacos ofňukám, ale už budu "moudřejší" ve výběru a taky v ochraně.

Jinak holomrazy samy o sobě byly v pohodě, co byl problém, byly výkyvy (v noci -15, přes den +15), sucho a průvan (a samo, že všechny angličanky jsou v tom průfuku). Takže pro příště, kopčit, stínit, zalévat ;) (a přizpůsobit choutky realitě, no - to bude nejhorší :P )

Re: Zima 2010/ růže dle zón 22. bře 2011 21:37 #248078

• Květa
  • Moderator
abych pravdu řekla, výkyvy mi dělají také vrásky - u růží snad ne, ale mám obavu z vlivu na někt. keře.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 23. bře 2011 09:36 #248107

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Amazonko , mam jednu čajovku která se mi líbí ale vždy omrzla až k zemí tak jsem ji loni ostřihala na 25 cm nakopčila a přikryla netkanou textilie je to ta růže vzadu a poprvě z jara zůstala cela zdráva tak asi to funguje, vepredu je přikryta nově koupena ruže así to bylo zbytečně ale když už jsem tu textilie koupila tak ji použila na všechny nově koupeny růže.
P1140080.JPG
Poslední úprava: 23. bře 2011 09:54 od amazonka01.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 23. bře 2011 10:05 #248108

• amazonka01
  • Administrator
No, vzhledem k tomu, že jsem z hlíny, nakopčené kolem růže, vytáhla zasypanou, úplně zelenou větev i s listy, to opravdu pomůže. Mmch, jsem takhle vylovila z hlíny i oregano, jak jsem na podzim sázela, tohle poléhalo, tak jsem ho omylem kus pohřbila. Asi pod 1cm hlíny, je zelené, jako by ani zima nebyla.

Ještě by mě zajímalo, zkoušel někdo kopčit růže pilinami? Totiž, díky chlapovi na pile jich můžu mít tuny, zato hlíny bez plevelů mám na hrstičky, tak by mi to vytrhlo trn z paty.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 23. bře 2011 10:14 #248109

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Já tedy některé - bezejmenné půdopokryvky nahodila štěpkou, dobrý, ale nevím jestli to je směrodatný údaj myslím ty půdopokryvky

Re: Zima 2010/ růže dle zón 24. bře 2011 21:53 #248205

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Tak jsem odkryla růže a dost jsem se zděsila. Z usazených keřů k zemi zmrzlé (dle očekávání) Compassion a Golden Showers, přitom byly důkladně nakopčené a zakryté chvojím - asi půjdou z domu - jinak dobrý, překvapila mě Dortmund - dvoumetrové šlahouny krásně zelené až ke konečkům. Zato nové výsadby (a to jsem kupovala historické otužilky) - katastrofa. Jsou zelené, ale uschlé, předjarní holomrazy jim daly na frak, přitom byly nakopčené, zakryté, zalévané - snad nikdy jsem růže před zimou takhle nerozmazlovala. Pod zemí je to sice ještě živé, ale u některých ani jedno narašené očko :(
Říkám si, jestli někde cestou ke mně nepřischly, protože růže, které jsem ve stejnou dobu přešoupávala na jiné místo, jsou celkem ok, a to se mi některé podařilo vyrýt téměř bez kořenů.
Poslední úprava: 24. bře 2011 21:54 od Lenka.
Moderátoři: Eva L., Květa