Když už jsi, Jano, tuhle diskusi vytáhla ( také jsem koukala, že by mohlo její pročtení přijít ledaskomu vhod )
doplním svůj pohled za těch několik zim, které tato diskuse prospala.
Skončila před krutozimou. Tj. 2011/12.
Ta byla poučením pro mne velkým.
V podstatě třítýdenní holomrazy ( - 20 st. ), bez štipky sněhu, zdevastovaly ledacos. No, snad mají pravdu a jde o mimořádnost.
Zima 2012/13 byla mírnější ( dvě hod. -19, jak když plivne )
Od roku 2013 pak zimy anglické, že.. se nepočítají.
Krutozima mi výsadbu pročistila, bohužel. Odešly okamžitě sedmičkové růže + růže s hnědou barvou květu, Harkness oranžové, pár růží z Francie. ).
Další klempírovaly do podzimu - S.Kneipp, Gartenträume, nějaká Poulsenka. Na nich bylo mrazové postižení patrné, stagnovaly až odcházely.
Na jiných se mráz sice podepsal, ale říkala jsem si, že se vzmátoří z pod země. Následovaly tři mírné zimy, nikoliv. Jednou namrzlé, furt namrzlé. Vyndávám postupně některé ( Austinky ), pomrzlé - zhnědlé - až k místu očkování doposud.
Pro mne poučení - měla jsem vyměnit hned. Nevyčkávat.
Nevypisuji co a jak která - moc pěstovaných kultivarů.
Pořídila jsem si od té doby pár růží udávaných jako velmi mrazuodolné, v podstatě je pak ale zase zklamáním výdrž květů v létě. Nemají ji, kromě jedné.
Takže závěrem : pěstování obvyklého sortimentu i ve vyšších ( dejme tomu studenějších ) polohách, navíc pokud jsou růže kopčené, jde celkem bez problémů. Sníh bezva izoluje, mnohdy pak tam růže prosperují lépe než u mne v studené nížině, kde toho tak moc nenasněží. Vyjímám opakující popínavky, to je jiná písnička.
Zima od zimy je jiná, záleží na tom, jak se růže na ni dokáží připravit, kdy a jak hluboké přijdou mrazy.