Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re: Zima 2010/ růže dle zón 20. dub 2011 11:24 #250342

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Jitko, ty už vís, jak správně na Honzu! Vůni potvrzuju. Je to fakt krásná růže, malinenečko klopila u mě taky, ale rovněž jako u Káji, byl to mladý keř, uvidíme, až se usadí a zesílí.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 20. dub 2011 11:28 #250343

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Panečku, ta je. Jste teda fajne pokušitelky. Už už ji vidím vedle tvarově podobného Jamese Galwaye.
Cosi tam vedle něj vypadá scíple, ani nevím, co jsem tam na podzim narval za růžindu, tak bude místo. :P

Re: Zima 2010/ růže dle zón 20. dub 2011 16:49 #250370

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Honzo, Pastela 31???? To je počet a nebo věk??? B) To bych chtěla vidět na vlastní voko, seudřešfakt. Hele mám půl hektaru volnýho, nechceš si přijet zazahradničit?
Následující uživatel poděkoval: Eva.Trifon

Re: Zima 2010/ růže dle zón 25. dub 2011 11:29 #250911

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
compassion, dames de chenonceau, barkarole, royal parks, gold reef, saint exupery, baltik, jubilee celebration, händel jedou až od země.. nu a "ztratila se" souvenir du marcel proust..ještě počkám do konce května, jestli nenahodí také odspodu.. jinak jí vyndám :unsure: mm..ale spíš už není..

edit: ještě.. biedermeier

janku, ty jedeš pastelově ve velkém B)
Poslední úprava: 26. dub 2011 07:48 od lanling.
Následující uživatel poděkoval: Eva.Trifon

Re: Zima 2010/ růže dle zón 14. úno 2016 21:59 #303420

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vytahuju jednu zapadlou diskusi, letos možná ne moc aktuální, ale pro růžaře z hor možná užitečná ;)

Re: Zima 2010/ růže dle zón 15. úno 2016 20:56 #303460

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Když už jsi, Jano, tuhle diskusi vytáhla ( také jsem koukala, že by mohlo její pročtení přijít ledaskomu vhod )

doplním svůj pohled za těch několik zim, které tato diskuse prospala.

Skončila před krutozimou. Tj. 2011/12.
Ta byla poučením pro mne velkým.

V podstatě třítýdenní holomrazy ( - 20 st. ), bez štipky sněhu, zdevastovaly ledacos. No, snad mají pravdu a jde o mimořádnost.
Zima 2012/13 byla mírnější ( dvě hod. -19, jak když plivne )
Od roku 2013 pak zimy anglické, že.. se nepočítají. :laugh:

Krutozima mi výsadbu pročistila, bohužel. Odešly okamžitě sedmičkové růže + růže s hnědou barvou květu, Harkness oranžové, pár růží z Francie. ).
Další klempírovaly do podzimu - S.Kneipp, Gartenträume, nějaká Poulsenka. Na nich bylo mrazové postižení patrné, stagnovaly až odcházely.
Na jiných se mráz sice podepsal, ale říkala jsem si, že se vzmátoří z pod země. Následovaly tři mírné zimy, nikoliv. Jednou namrzlé, furt namrzlé. Vyndávám postupně některé ( Austinky ), pomrzlé - zhnědlé - až k místu očkování doposud.
Pro mne poučení - měla jsem vyměnit hned. Nevyčkávat.

Nevypisuji co a jak která - moc pěstovaných kultivarů.

Pořídila jsem si od té doby pár růží udávaných jako velmi mrazuodolné, v podstatě je pak ale zase zklamáním výdrž květů v létě. Nemají ji, kromě jedné.

Takže závěrem : pěstování obvyklého sortimentu i ve vyšších ( dejme tomu studenějších ) polohách, navíc pokud jsou růže kopčené, jde celkem bez problémů. Sníh bezva izoluje, mnohdy pak tam růže prosperují lépe než u mne v studené nížině, kde toho tak moc nenasněží. Vyjímám opakující popínavky, to je jiná písnička.

Zima od zimy je jiná, záleží na tom, jak se růže na ni dokáží připravit, kdy a jak hluboké přijdou mrazy.
Poslední úprava: 16. úno 2016 00:42 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., sany, Evka, Láďa, Kamcule1, Jikra, Smuma

Re: Zima 2010/ růže dle zón 02. dub 2017 23:04 #317460

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
o řezu po zimě 2016/17 jste psali jinde, vytáhla jsem si tuto diskusi, geneze.

Zimu 2016/17 bych nazvala průměrnou.
Naměřila jsem 2x -21.st., vždy k ránu na pár hodin. Už bylo víc.
Žádné dlouhé ledové dny, nic extra.
Sněhová pokrývka nám neklesla pod 20 cm.

Před příchodem sněhu byly mrazíky, tak akorát, růže měly možnost se připravit.
No, přesto...

- popínavky to nedaly, včetně LO. Má namrzlé středy, zatím se ale snaží.
Jedinou vyjímkou je Guirlande d´Amour, tu snad pokřížili s ledním medvědem. Zelená až do konečků.

- všechny růže byly namrzlé skoro k zemi, stříháno na špačky. V lepším případě. Někdy zarovnány se zemí.
Měla jsem obavy z mnohých svých choulostivek ( dovozy z subtropů - Francie a Itálie ). Dá -li se to tak říci, všechny přezimovaly bez potíží, stav lepší než u jiných. Nejhůř na tom po zimě byly Harkness a Kordes růže. Nedumám nad tím proč. Prostě to tak je.
- nepozoruji prachžádný rozdíl mezi údajně mrazuodolnými růžemi a ostatními. Mrazudolné šly k zemi taky.
- dtto není rozdíl mezi růžemi na podnoži a bez ní.

- růže, kt. lavírovaly od krutozimy mráz nejspíš dodělal. ( B.Britten, např.. ještě nemá ani pupínek )
- rozloučila jsem se s Vichy ( měla moc černých punťů a ještě navíc namrzla ) a s Caramellou. Ta je mrazově háklivá, navíc silně postihována KS. Obrážela v místě očkování.

- KS moc letos nemám, ačkoliv předjaří bylo studené a mokré, pro rozvoj ideální.
díky ní tedy v souhrnu přicházím zřejmě o třetí růži. Kdysi Bouquet Parfait, letos Caramella ( jeden z důvodů ) a zřejmě se rozloučím s G.Jekyll. Na ní díky barvě větví a trnitosti nejsou skvrny v počátečních stádiích patrné, projeví se až uschnutím větve. Ošmikána se zemí, uvidím, co to s ní udělá.
Poslední úprava: 02. dub 2017 23:06 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, alenak, rok.zaruka, bradhal, Regina

Re: Zima 2010/ růže dle zón 03. dub 2017 08:20 #317462

• Jana V.
  • Platinum Boarder
U nás byla zima velmi mírná. Bylo maximálně -15 několikrát za sebou, ale celodenní mráz skoro měsíc v kuse. Sníh ležel jen několik dní ( max. asi 10cm), zbytek byl víceméně na holo.
Většina růží to ustála bez známek poškození, nicméně choulostivky ( např. L´Aimant - zóna 7)byly nahnědlé ve středu prutu. Ostatní růže byly celkem dobré, pár nevyzrálých konců prutů bylo samozřejmě černých, ale jinak dobrý.
O mírnosti zimy svědčí i to, že komule je zelená v celé své výšce asi 3,5m, přežil opět semenáček bílé gaury ( ale verbeny bod. komplet kaput).
Bohužel po loňské kalamitě ČS a rzi, která se tu objevila poprvé za těch 15 let hned na 3 růžích a současné nervozitě ohledně KS jsem prostě ostříhala všechno, co bylo jakkoliv podezřelé. Takže většina růží je na špačky kousek nad zemí, pár kusů i s úrovní země.
Až dodatečně mi došlo, že u některých kusů byla ta divná barva kůry způsobena těmi mravenčími "rukávy", které vytvářejí z hlíny na vetvích po dešti :unsure: .
Stříhala jsem většinu růží před NOVem, tj. jsou ostříhané asi týden a většina z nich krásně raší od spodu. Ty, co vypadaly unaveně před střihem, povětšinou ještě neraší - vypadá to, jako že mají méně energie. Napodzim sázení nováčci zatím stávkují, snad se to zlepší.

Pokud se budu muset rozloučit s nějakou růží, nebude to kvůli jejímu namrznutí, ale flekatosti. Některé jsou opakovaně flekaté i po loňském razantním střihu. Na některých je vidět, že jsou celkově "unavené" a nelze od nich očekávat do budoucna žádné překvapení a ty budou napodzim vyměněny ( teď už mi to přijde pozdě, ikdyž nějaké neupíchnuté kontejnerovky bych tu měla ;) ).

Re: Zima 2010/ růže dle zón 03. dub 2017 10:13 #317464

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, ztotožnila bych se v pozorováních. Co vloni zdevastovala ČS, způsobilo aspoň tady větší škody na stavu růží než mrazy. Nebyly tu tak velké. A mám takovou zvláštní prosbu. Než se dopustím vraždy na dědkovi. Již poněkolikáté vedeme debatu, že zdřevnatělé prostředky jsou od namrznutí. Stále mi tvrdí, že je to pilatka. Už jsem ho několikrát odkázala a vytiskla něco odsud. Ale je příšerná dubová palice. Nemáte někdo odkaz na nějaký odborný článek o namrzání.

Re: Zima 2010/ růže dle zón 03. dub 2017 11:58 #317466

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Regino odkaz nemám, ale potvrzuji, že "hnědé od pilatky" vypadá velmi podobně jako od namrznutí - dle mého pozorování je to od pilatky tmavší a menší, taky často není přesně ve středu prutu. Pilatka má oblíbené silné tuhé pruty, které vyrostou časně z jara po střihu, boční a starší větvičky vynechává ( alespoň u mě).
Nicméně, ono není podstatné, z čeho je to hnědé, stejně se to musí odstřihnout :whistle: .
Následující uživatel poděkoval: Regina
Moderátoři: Eva L., Květa