Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re: Zima 2010/ růže dle zón 03. dub 2017 12:43 #317467

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dtto.
po pilatce ve větvi zůstává vyžraný tunýlek.

ještě dodám pár růží, kt. u mne přezimovaly nejhůře ( tzn. zarovnány se zemí )

Violetta
Zelená ( Liola )
Petite de Terre Franche
Sally Holmes ( jako vždy, té stačí málo )
Burgundy Ice
Ludivine Massad
Boscobel
Constanze Mozart
Jacqueline du Pre
Marie Curie
Momo
Oh Wow!
Parfum d'Orleans
Sebastian Kneipp ( vyfičí )
Alexandra Princesse de Luxembourg
Belle de Sardaigne - bohužel

- ztráty ale zřejmě nebudou žádné

England's Rose - na tu jsem pozapomněla, ta je taky jetá KS + namrzlá pod zem z dřívějška. Uvidím, jak se bude chovat, v silném ohrožení rýčem.

+ vůbec nejsem spokojená s Grace.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Ajka, rok.zaruka, Regina

Re: Zima 2010/ růže dle zón 03. dub 2017 21:03 #317472

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, já to chápu ale je to příčina nekonečných dohadů. Už jsem i nakonec kývla na pilatku, i když tam není žádná chodbička s tím, že je to třeba dát pryč. Bohužel některé obrážejí a podle dědka to není třeba. Marně jsem poukazovala na to, že ať tak nebo tak, ta větev už nikdy nebude pořádně zdravá a stejně půjde dopryč. Argumentovala jsem i krutozimou, která se tu probírá. Že pak stejně časem postižené větve za nic nestály. Je to někdy skoro na vraždu a jen ztráta času pro formování slušného keře.Jana V. napsal:
Regino odkaz nemám, ale potvrzuji, že "hnědé od pilatky" vypadá velmi podobně jako od namrznutí - dle mého pozorování je to od pilatky tmavší a menší, taky často není přesně ve středu prutu. Pilatka má oblíbené silné tuhé pruty, které vyrostou časně z jara po střihu, boční a starší větvičky vynechává ( alespoň u mě).
Nicméně, ono není podstatné, z čeho je to hnědé, stejně se to musí odstřihnout :whistle: .
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Re: Zima 2010/ růže dle zón 09. dub 2018 20:48 #322130

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ještě dostříháno nemám, odhaduji tak ještě dva dny..

popisuju stav růží v této diskusi každoročně, neučiním výjimku ani letos.

Zima 2017/18 se v lecčems podobala krutozimě ( 2011/12 )

- do příchodu mrazové vlny v únoru bylo stále teplo. Max. pokles teplot do té doby jsem naměřila max. necelé -4 st.
- v únoru týden mrazů, o5 naholo, -15. ( krutozima 3 týdny, -22.st. mnoho ledových dnů, také naholo ). Čili průšvih, ale mírnější, alespoň teplotně i délkou.

Přesto na části růži jde o masakr.
Tím, že růže nespaly, byla v klaccích míza ( zkoušela jsem ), pomrzla pletiva. Zřejmě ale hodně záleželo na stavu ( narašení, oslunění či bůhví čeho dalšího ještě ) růže.

- neočekávaně bezvadné ( zelené do konečků ) jsou :
- všechny moschata hybridy + Lens drobnokvětky, moschata. Při normálním průběhu zimy jdou k zemi, letos nikoliv. Vyjma Bouquet Parfait, ten je klasicky pomrzlý.
- Rosenfaszination, Pomponella
- Lady Salisbury, Sophyś Rose, The Lady's Blush, Harlow Carr, Queen Anne ( špatné x tomu Princess Alexandra of Kent, Evelyn,Gentle Hermione )

- Tantau - velmi špatně vypadá Mary Ann, zřejmě mi pomrzl Gospel ( :ohmy: ).
- strach jsem měla o Massadovky, jsou časné, byly dost narašené. Někt. jde k zemi, jiná naprosto OK.

- špatně ( komplet ) vypadají všechny oranžády. Ty jsem ještě nestříhala, zřejmě půjdou až k zemi.
- sedmičkové růže již nepěstuji, choulostivky ( dle země vyšlechtění - tzn. Itálie, Francie ) jsou v pořádku.
- nějaké odúmrtě zřejmě budou. Většinou jde o růže neprosperující, oslabené - takže mi to není vůbec líto. Příroda vyřešila za mne.
- nejhůř z mých růží vypadá : Astronomia ( namrzlá již od krutozimy, zřejmě ji tato zima dodělala ), Marie-Louise Velge ( ta mrzí ) a Charleston.
Z na podzim sázených růží pak Philos a Charles Vermeulen. Mohlo být stavem ( nevyzrálostí ) sazenice, třeba .

Co mne nejvíc zarazilo je stav právě moschata. Proč zrovna ony jsou OK si netroufám odhadnout. Ještě jim samo může dojít ( v místech toho předúnorového narašení ). Třeba Lavender Lassie byla zelená do konečků, na jedné větvi se již mrazová skvrna rýsuje. Chjo.

- celkově : proti krutozimě lepší, proti loňsku též. Loni šlo k zemi vše, letos je to kus od kusu.. Kromě oranžád k zemi ( zatím ) téměř nic.
Kéž by to tak již zůstalo...

( masakr je znovu na cibulovinách, ledaskteré jsou podmrzlé. Např. jsem přišla o téměř všechny crocusy Cream Beauty. Dtto pomrzly i květy čemeřic - jen nakvetlé. )
Poslední úprava: 09. dub 2018 20:52 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Láďa, alenak, babkaela, rok.zaruka, Dita

Zima 2010/ růže dle zón 09. dub 2018 22:29 #322131

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Zhruba jsem zahradu ostříhala, růže ještě pohnojené nemám, na pátek hlásí vodu, tak to snad stihnu. Ale dnes jsem vykopala Arabii,(teda muž, krumpáčem, jinak to nešlo) šla opět k zemi, byla moc špatná, váhala jsem moc, šanci nedostala.

Květo, krásně u mně přestála zimu růže August Deusser, tu jsem prostřihla aby zesílila.

Kordesky bohužel byly většinou k zemi, špatně dávají u mně zimy. Nejlíp dopad z Kordes Postilion.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Ajka, babkaela, Dita

Zima 2010/ růže dle zón 10. dub 2018 08:53 #322136

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
I u mě dopadly nejhůř oranžové růže. Obě Lady Emmy jsou na ježka, hodně prořezané, obě obráží. Tak snad, mám je skoro nejradši. Kordesova Bengali kupodivu nezmrzla až k zemi jak loni, dva klacky 10 cm nad zemí tak zůstaly. Má poslední šanci.
Nádherná je u mě letos Lions Rose, bohatý, naprosto zdravý keřík. Ale dobře přezimovala i Artemis, Angela, Astrid Lindgren a kupodivu nezmrzl ani keřík jednoleté Old port a dokonce ani GdF. Ten je střižený cca na 50 cm! :woohoo:
Takže na tu děsnou mokrou půdu, co tu mám, u mě docela dobrý! Asi lepší, jak loni. O kousek.
Poslední úprava: 10. dub 2018 08:53 od Genovesa.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, babkaela, Dita

Zima 2010/ růže dle zón 11. dub 2018 07:53 #322165

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
no u mne po kompletním sestříhání je na tom nejhůř už zmiňovaná A Shropshire Lad, hodně mě zamrzela Glamis Castle...tu mám už asi 5 let a tentokrát černé scvrklé klacky, nechala pár starých dřev (netuším jestli omrzla nebo korová spála, možná obojí)...její květ mám moc ráda, tak doufám že se otřepe, z loňských nováčku šli skoro všechny nakrátko, oranžády to daly krásně všechny, Lady Emma perfektně

z těch co přezimovaly nejlépe wichurana hybirdy,z angličanek Wollerton Old Hall, Lady of Shallotte,Alnwick Rose, Queen of Sw z dalších třeba Rhapsody a samo hystorické

jinak celkově žádná hitparáda, ale ani děs.... jen spíš soukromé ojedinělé tragédie
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Genovesa, babkaela, Dita

Zima 2010/ růže dle zón 11. dub 2018 08:23 #322166

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Ahoj všem a zdravím po delší odmlce.

Mám dostřiháno, krom Gertrudy J. (pedding a čekám, co ještě je zmrzlé) a Luise Odier (u ní váhám- bujná KS).
Omrzliny jsem evidovala přesně podle ZZ - tam kde bych potřebovala nechat delší větve, omrzlo a obrubovky byly o.k.
Já střihám ale téměř vše na 3 až 5 oček, líbí se mi hezký tvar keře, takže hodnotím spíš statisticky.
Zajímavé, že žlutky a oranž byly v pořádku. Pravděpodobně tam ležela dobrá sněhová pokrývka,např. Ghislaine Féligonde zatím neomrzlá komplet, kdyby byla starší, nemusela bych tak střihat, škoda. Podle toho lze odhadnout mrazové kotliny.
Ale ještě nejásám. Loňská zima byla přívětivá - dostatečná sněh.pokrývka a minim.velkých mrazů nenadělaly žádnou škodu, to až květnové mrazy v kombinaci s následnými tropy. Odcházely i letité růže.
Takže čekám na květen.

Můj závěr - tahle zima byla pro mou zahradu v normě.
Přeji všem co nejméně škod.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Ajka, Genovesa, babkaela, rok.zaruka, Dita

Zima 2010/ růže dle zón 11. dub 2018 12:05 #322167

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Taky mám dostříháno, samozřejmě ta téměř stovka nováčků na špalíčky. Přežili všichni až na Golden Years ( dvě ze tří kaput, i když doufám v nějaké spící očko) a jedna ze dvou ČSR taky hotovo. Naštěstí mě něco při sázení osvítilo a sesadila jsem je k sobě, takže jeden keřík bude a nevyplýtvala jsem tím druhým drahocenné místo. Jinak všechny nenováčci jsou naprosto v pohodě (snad jen Rokoko vypadá nějak divně) včetně pnoucí Penny Lane, která pokračuje v růstu na koncích výhonů. Sirius zdravý do poslední větvičky a koho musím opět vychválit do nebes je loňský nováček miláček Falstaff. Jeho koncem léta vyhozené dvoumetrové pruty do konečků zdravé a narašené, ačkoliv jsem o jejich vyzrálosti měla dost pochyby. Nicméně jsem ho ostříhala, abych založila pěkný keř. KS jsem objevila víceméně jen na několika čajovkách (stejně jdou nakrátko), třeba na Mount Shasta dost, ale mělo to i loni a kvetla krásně. Růže jsem loni nestříkala ani jednou, kromě mšic a housenek jsem nepozorovala napadení nějakou nemocí. Hnojila jsem jen jednou na jaře cereritem a jediné opatření, na které jsem se snažila nezapomenout je důkladné pohnojení draslíkem koncem srpna. Nějak intuitivně věřím tomu, že to hodně pomůže vyzrání pletiv a přečkání těch mrazivých dnů. Utvrdil mě v tom taky jeden můj pokus se dvěma plazivými rozmarýny rostoucími vedle sebe. První dostal draslík, druhý ne. První přežil s mírným poškozením, druhý chudák totálně spálený a suchý. Tak snad to má něco do sebe. Kopčila jsem jen některé nováčky a to opravdu byly hromádky spíš k smíchu a jakoby ani nebyly.
Takže pro mé osazenstvo to dopadlo na jedničku :) Jedině snad z ostatních to odnesla polovina všech mých cibulovin, to co zůstalo z té druhé půlky moc pěkně nevypadá. Je mi líto všech vašich omrzlíků, přeji vám všem, aby se co nejvíc vzpamatovaly!
Květo, ach jo, tvojí "mojí" favoritky Marie Louise Velge je mi opravdu líto :dry:
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Jikra, Ajka, Genovesa, rok.zaruka

Zima 2010/ růže dle zón 11. dub 2018 17:16 #322170

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Ani u mě žádná hitparáda. Růže mám také ostříhané, některé jsou omrzlé, jiné mají KS a Queen of Sweden a Sweet Juliet překousané od vodních myší. Z těch mě asi trefí. Cibuloviny také ožrané a to jsem celé léto dávala návnady, ach jo, ach jo. Jindy bych asi šílela, ale letos si říkám, hlavně zdraví. Tatínek si v únoru zlomil nohu v krčku a to jsou teprve starosti. Tak ať se vám všem daří a hlavně to zdraví u vás i u růží. ;)
Poslední úprava: 11. dub 2018 17:25 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Láďa, Jikra, Genovesa, babkaela, rok.zaruka, Dita

Zima 2010/ růže dle zón 13. dub 2018 09:48 #322192

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Tak jsem taky dostřihala......některé jsou opravdu na ježka a čekám , jestli vyrazí zespodu. Asi 6 šlo do kontíku, byly mrtvé. U nás ty mrazy a na sucho, takže spíš uschly/ už jsem tady asi někde psala od začátku prosince do konce března 12 mm srážek a asi tři dny tak 15 cm sněhu ...sucho strašný a mrazy celý únor březen/. Jinak opět musím pochválit růžičky p. Györyho, ty přestály zimu na jedničku, včetně těch prťousků jako je Janko Hraško, Sedmikráska, Vámbery Armin. "Šílený Ištván" za poslední dva dny nádherně olistěný jak v létě a ostatní se taky snaží. I Čipka p. Ježoviče se činí. Bez " ztráty kytičky" jsou taky historické, takže asi začnu zahradu trochu předělávat.......ještě více györovek, remontující historky a pár otužilců z těch moderním...např. Chippendale, Bailando, Diadem, Irma a Kordesovy pnoucí Hella, Jasmína, Perennial Blush, Florentina a Sweet Laguna. Ty jsou v pohodě. Bohužel, austinky u mně skomírají a ostatní moderní, žádná hitparáda . Tolik zpráva o stavu v křivoklátkých lesích nad Kačákem. :whistle: Nejhorší je, že mraky se tu honí, ale asi zase nespadne ani kapka.......bída s nouzí. :dry:
Květa napsala, že jí to připomíná tu krutozimu 2011/12, přiznám se, že tenkrát moje růže dopadly lépe než letos. Asi to jsou ty zimy-nezimy co byly poslední roky.
Poslední úprava: 13. dub 2018 09:56 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, Genovesa, rok.zaruka, Zoja, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa