ještě dostříháno nemám, odhaduji tak ještě dva dny..
popisuju stav růží v této diskusi každoročně, neučiním výjimku ani letos.
Zima 2017/18 se v lecčems podobala krutozimě ( 2011/12 )
- do příchodu mrazové vlny v únoru bylo stále teplo. Max. pokles teplot do té doby jsem naměřila max. necelé -4 st.
- v únoru týden mrazů, o5 naholo, -15. ( krutozima 3 týdny, -22.st. mnoho ledových dnů, také naholo ). Čili průšvih, ale mírnější, alespoň teplotně i délkou.
Přesto na části růži jde o masakr.
Tím, že růže nespaly, byla v klaccích míza ( zkoušela jsem ), pomrzla pletiva. Zřejmě ale hodně záleželo na stavu ( narašení, oslunění či bůhví čeho dalšího ještě ) růže.
- neočekávaně bezvadné ( zelené do konečků ) jsou :
- všechny moschata hybridy + Lens drobnokvětky, moschata. Při normálním průběhu zimy jdou k zemi, letos nikoliv. Vyjma Bouquet Parfait, ten je klasicky pomrzlý.
- Rosenfaszination, Pomponella
- Lady Salisbury, Sophyś Rose, The Lady's Blush, Harlow Carr, Queen Anne ( špatné x tomu Princess Alexandra of Kent, Evelyn,Gentle Hermione )
- Tantau - velmi špatně vypadá Mary Ann, zřejmě mi pomrzl Gospel (

).
- strach jsem měla o Massadovky, jsou časné, byly dost narašené. Někt. jde k zemi, jiná naprosto OK.
- špatně ( komplet ) vypadají všechny oranžády. Ty jsem ještě nestříhala, zřejmě půjdou až k zemi.
- sedmičkové růže již nepěstuji, choulostivky ( dle země vyšlechtění - tzn. Itálie, Francie ) jsou v pořádku.
- nějaké odúmrtě zřejmě budou. Většinou jde o růže neprosperující, oslabené - takže mi to není vůbec líto. Příroda vyřešila za mne.
- nejhůř z mých růží vypadá : Astronomia ( namrzlá již od krutozimy, zřejmě ji tato zima dodělala ), Marie-Louise Velge ( ta mrzí ) a Charleston.
Z na podzim sázených růží pak Philos a Charles Vermeulen. Mohlo být stavem ( nevyzrálostí ) sazenice, třeba .
Co mne nejvíc zarazilo je stav právě moschata. Proč zrovna ony jsou OK si netroufám odhadnout. Ještě jim samo může dojít ( v místech toho předúnorového narašení ). Třeba Lavender Lassie byla zelená do konečků, na jedné větvi se již mrazová skvrna rýsuje. Chjo.
- celkově : proti krutozimě lepší, proti loňsku též. Loni šlo k zemi vše, letos je to kus od kusu.. Kromě oranžád k zemi ( zatím ) téměř nic.
Kéž by to tak již zůstalo...
( masakr je znovu na cibulovinách, ledaskteré jsou podmrzlé. Např. jsem přišla o téměř všechny crocusy Cream Beauty. Dtto pomrzly i květy čemeřic - jen nakvetlé. )