Zajímalo by mě, jestli i kvalita sněhu ovlivní izolaci? Začátkem prosince bylo spousta prašanu, pak natál a zhutněl. Na tuto vrstvu zase připadlo. Pocitově mi přijde 10cm prašanu lepší, než 10cm firnu.
Na poli se potýkám s tím, že po vysazení v roce 2008 byly docela ohavné všechny zimy. Nemám meteostanici a tak mi přijde, že minima tu nejsou tak děsivá, o jakých píšete vy. Jenže pole je na planině, pořád vichry a navíc málo sněhu (letos výjimečně mnohem více, než obvykle). Růže jsem zasadila hluboko, nic jsem nechránila, nekopčila. Přežily všechny, včetně sedmiček (Alister Stella Gray, Welwyn GG...), ale krom historických byly téměř všechny omrzlé skoro k zemi. Myslím, že by pomohla jedna dvě mírné zimy, kdy by se vytvořilo staré dřevo. Ale taky mám blbou zkušenost s Westerland, že ač starší a vyzrálá, omrzla mi jednu zimu až k zemi.
U nízkých růží je omrznutí celkem fuk, hravě vytvoří během sezóny nový keřík, průšvih je s velkými keřovkami a pnoucími. Z pnoucích na poli dobře přezimovaly jen jednoukvetoucí.