Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2010/ růže dle zón

Re:Zima 2010/ růže dle zón 03. led 2011 08:45 #240573

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
Zajímalo by mě, jestli i kvalita sněhu ovlivní izolaci? Začátkem prosince bylo spousta prašanu, pak natál a zhutněl. Na tuto vrstvu zase připadlo. Pocitově mi přijde 10cm prašanu lepší, než 10cm firnu.

Loni jsem to měřila pod vrstvou firnu, takže myslím, že izolaci to neovlivní. Co ale kvalita sněhu ovlivní zcela jistě, je přežití rostlin. Pod firnem se dusí levandule, láme to hortenzie a tak. Z toho důvodu budou lepší oblasti, kde nejsou takové výkyvy teploty, aby sníh odtával a připadával. Což kromě hor bude skoro všude v Česku.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 03. led 2011 08:47 #240574

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Z tohoto důvodu budou lepší oblasti, kde sníh není vůbec jako u nás, ale tady se růže a hortenzie nepolámou, alébrž vymrznou :-) :-) :-). Plánovala jsem, že začnu chodit s konví a zaleju nějaké růže a mladé keře, ale máma hlásila, že ve čtvrtek má začít pršet a pršet má dlouho. Levandule ale asi trošku zaliju, co myslíte?

Re:Zima 2010/ růže dle zón 03. led 2011 09:33 #240578

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Já se snažím to občas sledovat on i ten prašan u dna hutní a těžkne jak je vyší vrstva. A tíhou pomalu pozvolna láme.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 03. led 2011 12:33 #240582

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
lenpel wrote:
dresla wrote:
Eva.Trifon wrote:
Celkem mě zajímá tahle Alexander MacKenzie, má ji někdo?
www.google.cz/search?q=Alexander+MacKenz...z=1R1GGLL_cs___CZ405
Je naočkovaná.
:)
Takže bude na podzim.

Pocitová teplota en.wikipedia.org/wiki/Wind_chill a v češtině www.alpy4000.cz/rady-tipy-metodika-windchill.php
Otázka je, jestli to platí i pro rostliny.
První sníh u nás tady na severu Moravy při 2.oblevě úplně stál a před vánocemi už ho moc nenapadlo, asi jen 12cm a už zase ubývá. Mě už zima stačila;)

Re:Zima 2010/ růže dle zón 04. led 2011 14:16 #240666

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dostala se mi do pazdrátů studie o zimovzdornosti někt. kultivarů růží.
Nelze ji tak úplně vztáhnout na naše podmínky ( mají mráz - 32 až 34 st. )

Výzkum byl prováděn v arboretu University Minnesota, zóna 4a , v letech 1989,1990,1991 a dalších.
Růže jsou ponechány bez ochrany, pouze s dosypáním 4 – 6 palců ( x 2,55 cm ) dřevní štěpkou či kompostem před začátkem zimy.
Další ochranu jim pak poskytuje sníh ( izolant ). Namrznutí letorostů bylo každý rok jiné ( viz tabulka )
www.extension.umn.edu/distribution/horti...ponents/6594t04.html

Zaujalo mne i následující pozorování :
K mrazovému poškození růží může dojít třemi ( je závislé ) na třech faktorech
Aklimatizace
Nejnižší dosažená teplota
Deaklimatizace ( mrazová poškození zjara )

Aklimatizace nastává s krácením dne a poklesem teplot. Spustí fyziologické a biochemické změny, které vedou k větší toleranci vůči chladu.
Nejnižší dosažená teplota – je pak taková, kterou rostlina nemůže přežít bez poškození poté, co prošla procesem aklimatizace a dosáhla své maximální úrovně otužilosti.
Deaklimatizace - otužilost rostlinných tkání se snižuje v reakci na zvyšování teploty v pozdní zimě a na jaře.

Růže jim v zimě 1989 přezimovaly velmi dobře ( neměly tak rozsáhlá mrazová poškození - termín žádná= none/na hranici sněhu= snow/ base ) ačkoliv nebyla sněhová pokrývka. Přisuzují to následujícím faktorům :
Teplotní pokles na podzim r. 1988 byl velmi pozvolný. 9. ledna naměřili - 28 st.C, ale delší období mrazů přišlo až 3. února ( - 28.st. ).
Tento postupný pokles teploty může dovolit uniknout poranění růže v průběhu aklimatizační fáze.
V kontrastu s předchozím v příštích dvou letech byl pokles teplot rychlejší, již během pozdního podzimu a začátkem zimy. Minimální teploty během zimy 1989-1990 a 1990-1991 se vyskytovaly spíše v polovině prosince než na začátku února. Byla pozorována vyšší úroveň poškození v obou letech, mohlo k ní dojít tím, že rostliny nestihly ještě dokončit fázi aklimatizace.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 04. led 2011 14:48 #240668

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Tak to je výborná tabulka.Hodně růží u nás plně odolných už Z4 hůř vydýchá.

Jájo, omrkni si v tabulce hugonis, měla by u tebe být OK.

Pro mě je překvapení rosa primula (voní po kadidle). Hýčkám si ji tu, páč HMF praví Z6 a ona jako jedna z mála přežila bez poškození v Z4.:blink:

Potože v původním vláknu zapadlo, přidám sem ještě výsledky testování popínavek v Pilnitz u Drážďan. Zaznamenávali i poškození mrazem.
www.smul.sachsen.de/lfl/publikationen/download/3427_1.pdf

Re:Zima 2010/ růže dle zón 04. led 2011 16:48 #240670

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Jestli letos přežije tak si hugonisku vezmu příští zimu domů pod peřinu abych zjistila co to mám vůbec za růži :-)

Re:Zima 2010/ růže dle zón 14. led 2011 09:09 #241864

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Tak jsem byla zkontrolovat hrnkovanmé růže ve dřevníku. Byla tam ukryta Capri a Sophies Perpetual. Schovávala jsem je při -15, když začali hrozit dvacítkama. Položila na zem, a překryla jutovými pytli. Dřevník je celou zimu otevřený, takže tam mrzlo taky a dost, ale teplota je tam tak o 5°C vyšší, než na otevřeném prostranství, nebo u domu. A pod pytli bylo ještě o chlup tepleji.

Růže jsou absolutně v pořádku, žádné známky omrzlin, a to je SP sedmička jak vyšitá. Takže i tohle je cesta, jak uchovat choulostivky. Capri půjde na jaře do záhonu, "Sofinka" dostane reperezentativní obal a zůstane v kyblíku.

Re:Zima 2010/ růže dle zón 16. led 2011 12:56 #242254

• Květa
  • Moderator
Slezl sníh, takto vypadá sedmičková Welwyn Garden Glory
( letos u mne mrazově - zatím ?, no snad už nebudou - žádný masakr, max. -20 )
P1080025.JPG

.. jen se mi záhonem proháněli tuneláři ...

Re:Zima 2010/ růže dle zón 16. led 2011 13:00 #242256

• Květa
  • Moderator
nevím, jestli mám být šťastná či nešťastná - někt. růže mám narašené.
Ještě je hrozně brzo, předpokládám, že pupeny ještě omrznou ( pokud si je nedá k sváče ptactvo, už na nich začali pracovat )
P1080026.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa