Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 19:56 #2465

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Jasně, to upozornění na kytce je logické. Když se sází prostokořenná na podzim, nebo časně zjara, má růže dost chladných měsíců k tomu, aby se zabývala kořeny. Vegetaci odstartuje teprve slunce a teplo. Letos bylo pro sázení takových růží příznivé léto (vlhko, déšť), ale mohlo být i 30° a víc a měsíc bez deště (suchý vzduch). Pak se mohou tyhle růže dostat do problémů.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 20:10 #2466

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Ano, dreslo - vždy připraven!:woohoo:
Prošmejdila jsem to u Havlise celé a na mém názoru, že má velice kvalitní výpěstky nezmění nic ani jedna slepičí prodavačka. Stejně tak to mohla být brigádnice - ale to je fuk. Havlis se specializuje na prodej starších a větších rostlin, takže o ně někdo musí dobře pečovat, než to vyroste. Špatná péče by se na nich projevila a fakt je, že jsem tam nic takového neviděla. Ty kytky, stromy a keře opravdu vypadají tak jako na těch jeho stránkách.

Vlaďko, já jsem si ty růže zamluvila, hupla do auta a během hoďky pro ně dojela. A vybrala jsem si. Nekvalitní nebo slabá tam snad žádná nebyla, ale já si pochopitelně vybrala ty nejlepší. U objednávky musíš vzít, co ti pošlou.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 20:55 #2467

• dresla
  • Moderator
Zuzano, v pořádku.
Podle mého názoru je Havlisova nabídka cílená hlavně na laiky, kteří kupují očima.Mám k němu výhrady, že prodává rostliny, které podle dostupných údajů neodpovídají našim zónám. Zajímalo by mě, jak prosperují u zákazníků a hlavně, jak probíhají případné reklamace (to asi nejvíc:P ). Prostě nevěřím tomu, že v Liberci dlouhodobě přežije magnolia grandiflora.
On ty rostliny zřejmě sám nepěstuje, budou to dovozy Holandsko, Itálie atd. Má dobře zmapovanou západoevropskou nabídku (ví např., kam pro cornus Venus - viď Květo:laugh: ) a možná nechává kytky nějaký čas po dovozu zaklimatizovat.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 21:28 #2469

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
dreslo, já jsem laik, takže nevím. Ale těch rostlin u něj (tady na jihu) bylo tolik, že musí mít klientelu dost rozsáhlou a větší množství reklamací by se asi profláklo. A navíc ty stromy jsou už tak velké, že by při dopravě zabrali strašně moc místa a tedy ta doprava se ukrutně prodražila. Možná to má započítané v ceně, to opravdu netuším.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 22:02 #2472

• dresla
  • Moderator
Zuzano s reklamacemi máš pravdu. Snažila jsem se hledat přes google a nikde žádné stížnosti.
Znáš jeho budějovické zahradnictví - má tam množárny, skleníky, řízkovance, očkovance, hromady země pro sázení..? Taková zahradnická produkce by zabrala kus místa.
Každopádně, jestli liberecká magnolie přežije 10 let, tak si taky jednu koupím, protože se mi moc líbí.:)
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 03. lis 2009 22:36 #2475

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Dreslo, má to v jedné vesnici poblíž Budějovic. Ten areál je dost rozsáhlý, ale do cca poloviny se nemůže, takže tam jsem neviděla - on ty hromady může mít i jinde, stejně jako pěstební pozemky.
Magnolii jsem měla 17 let, červenou, od západních větrů jí chránila zeď a kdyby mi jí nepomrvil Kiril, tak by asi rostla dodnes. U té grandiflory píše do -21° a kdyby ještě byla na nějakém chráněném místě... Tak tam zkus zavolat (asi spíš do Prahy) a pokonzultuj - aspoň si uděláš obrázek sama. Já si říkám, že při těch cenách musí mít klientelu dost bohatou a bohatá klientela bývá zpovykaná. A když se nóbl hotel usnese, že mu tam poroste magnolie, tak trvá na tom, aby rostla a ne zmrzla při první příležitosti. To by celé zahradnictví asi dost rychle skončilo.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 04. lis 2009 01:32 #2476

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Šárko, děkuji za lokaci. V tvém úvodním příspěvku mne zaujala podobná n.v., jen holt my jsme sever.
( mmch, Sv.Jan pod Skalou znám, kdysi tam bydlela matčina rodina. Ale to je už opravdu drahně let )

Jste se tedy krapítek posunuly:laugh: ...

ad Havlis :
- já už jsem o nějakých reklamacích slyšela ( tichá pošta, nikdo to nahlas nepřizná )
- ta magnolka v Lib. tuto zimu přežila, ( poškozená ) . Už delší dobu jsem se na její stav nepoptávala. Napravím :laugh:
- jj, cornus Venus :laugh:... nebo když nejsou magnolky v Německu, nemá je ani Havlis a pod.
- k cenové politice ani k velikosti rostlin ( leckdy dost pohádka ) ... se raději nevyjadřuji, už jsem toho k tomuto tématu jinde napsala dost a dost..
- byla jsem kdysi u něj ( když začínal ) právě v té prodejně u Buď. Mám od něj chitalpu, nikdy jsem si nic už od něj nezatoužila pořídit. Seženu jinde, za úplně jiné peníze.

hele, já se v růžích neorientuji - ale ty, kt. údajně dováží z A. byly uvedeny na trh už před nějakou dobou - nebo se mýlím ? ( tzn. nejsou mezi nimi novinky, že ? )
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 04. lis 2009 06:45 #2478

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
souhlasím s Květou, v létě jsem u Havlise v JČ byla, nemá to moc velké,plné rostlin, to určitě, a vzrostlých, druhá půlka je zadělaná neb tam má svůj dům a zahradu a ceny opravdu dost vysoké. Magnólie lze nakoupit určitě levněji v Německu, a to dost podstatně.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 04. lis 2009 06:52 #2480

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Květo, já se to pokusím nějak shrnout. Po rekonstrukci domu mi, z celé zahrady zbyla opravdu jen ta jedna malá růžička. Stála jsem tedy před úkolem z té pouště a bejlí nějakou zahradu zase udělat. Najednou. Zahrada je malá a pokud ji nechci opticky ještě zmenšovat, nemohu být odkázána na to, že tady ulovím jednu, támhle druhou. Potřebuji 3-4 exempláře od každé a nechci riskovat, že se nějaká neujme. (Z prostokořenýma od France jsem si docela užila a zlevněné First Lady z Baumaxu si taky daly na čas, než se zvetily). Tak jsem si vybrala u Havlise z nabídky, zajela tam, viděla, koupila. Problémy žádné. Pokud by nějaká zašla, vím kam jít, abych ji nahradila. Rostliny, které jsem tam viděla byly drahé,velké, pěkné, v dobré kondici. To je všechno, co vím, ostatní mohu jen odhadovat.
Pokud mohu soudit, má ověřené starší odrůdy - jestli proto, že ty novinky mu Austin nedá, nebo protože nechce jít do risku, opět netuším. Vím, že občas dostane něco navíc, co v katalogu nemá. Mně nabízeli za 1600 stromkovou, asi 2m vysokou (jméno už jsem zapomněla) - byla nádherná.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 05. lis 2009 00:47 #2487

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Zuzano, taky se pokusím shrnout. Vše OK, takto by měl prodej vypadat. Zákazník přijede, dostane to, co si vybral, v dostatečném počtu + ví, kam se může vrátit.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa