Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

řez anglických růží 16. úno 2009 19:14 #322

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Napadlo mě, že možná nejsem sama, kdo má nějaký problém s řezem angličanek, případně opakujících sadovek a že by nezaškodila malá lekce - něco ve smyslu " know how ". Můj konkrétní problém je zkrocení příliš bujného Gr.Thomase. Protože mám další adepty na megakeře, zatím jednoletá mrňata (Cr.Pr.Margareta, J.Galway, A Shrop.Lad), začala jsem pátrat po podrobnějším návodu jak řezat vzrůstnější angličanky, aby z nich byly kompaktní, středně vysoké keře. Nakonec jsem skončila u rad D. Austina, protože je asi nejvěrohodnější.
www.davidaustinroses.com/english/Advanced.asp?PageId=1920 Doporučuje na jaře zkrátit výhony o 1/3 - 2/3 délky, úplně odstranit
slabé, nemocné, odumřelé a staré zdřevnatělé výhony. U bujně rostoucích kultivarů je potřebný i letní řez po prvním odkvětu (Austin říká dokonce, že po každém odkvětu ) a to zkrácením květonosných výhonů na 2 - 3 očka. Podpoří se tím urychlení dalšího kvetení a zároveň potlačení růstu do výšky.
To by byla velmi stručně teorie. Má někdo z vás, zkušenějších, stejné poznatky, nebo naopak jiné ?
Téma bylo zamčeno.

Re:řez anglických růží 07. bře 2009 23:25 #329

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Taky jsem nalítla na špatné datování a nevšimla si nových příspěvků. Snad už bude líp.

K řezu: jeden rok jsem nestříhala (byla to mírná zima 06/07). Byl to nechtěný pokus, nestihla jsem. Pokud porovnám stříhané a nestříhané, stříhané kvetou líp.
Ráda bych se dostala ke Scarmanovým návodům řezu růží www.landhaus-ettenbuehl.de/index.php?mod...cjqqujbp3ns02g9omm02 . Přestože Němci na forech tenhle řez často zmiňují, mají asi všichni knížku a "jádro pudla" tam k přečtení není. Takže nezbyde nic jiného, než objednat.
Téma bylo zamčeno.

Pat Austin - pnouci ? 17. bře 2009 20:57 #342

• Vedma
Ahoj, mate niekto skusenost s vedenim Pat Austin ako pnouci ? Docitala som sa ze ma sklony sa popinat, ale bojim sa ze jej vyhonky pocas nasich silnejsich zim zamrznu. Dakujem, Vedma
Téma bylo zamčeno.

Re:Pat Austin - pnouci ? 19. bře 2009 00:41 #344

• dresla
  • Moderator
Včera jsem zrovna přesazovala dvouletý keř Pat Austin. Jednotlivé výhony byly pěkně větvené, růže rostla keřovitě, nehnala do výšky.
V Austinově loňském katalogu není uváděna mezi růžemi, které lze vést jako pnoucí.
Téma bylo zamčeno.

Re:Pat Austin - pnouci ? 28. bře 2009 20:56 #350

• Vedma
Diky za reakci Dreslo.
Ja viem, ze oficialne Pat nie je pnouci, ale na diskusnych forach v anglictine som sa docitala, ze v USA na miestach porovnatelnych s nasimi klimatickymi podmienkami vyhana vyhonky az 1,8 m dlhe, tak som chcela vediet ci s nou v tomto smere ma niekto skusenosti :-)
Vsetkym pekny den
vedma
Téma bylo zamčeno.

Dostupnost Austinových růží 31. bře 2009 13:22 #351

• Kamila
Dobrý den,

několikrát se mi stalo, že jsem si na internetu vyhlédla růži z produkce pana Austina ale pak se mi ji nepodařilo nikde sehnat.
Mám jen já takovou smůlu, že růže co chci nikdo nenabízí, nebo jsou programově stahovány z trhu ?
Třeba že jejich vlastnosti nejsou tak oslnivé. Nebo aby byly uvedeny na trh s nějakou mírnou modifikací, ale pod novým marketingovým jménem a s nálepkou " letošní bombastická novinka ! ".

Jaký máte názor ?

Kamila
Téma bylo zamčeno.

Re:Dostupnost Austinových růží 31. bře 2009 23:28 #352

• dresla
  • Moderator
Taky mě to zajímalo a tady je, co jsem zjistila:
1/ Austin si úplné novinky nechává pro anglický trh. Posledních pár let je uvolňuje i vybraným německým školkám. Druhým rokem už je růže dostupná na více místech.
2/Staré růže, u kterých vypršela licence, Austin stahuje z oběhu. A zakazuje školkám, kterým dodává licenční odrůdy, aby staré - bezlicenční odrůdy množily. Vyčetla jsem na jednom foru, že školce, která paralelně s licenčními množila i bezlicenční, vypověděl Austin smlouvy.
3/U starých odrůd má Austin chráněné jméno. Tzn., že je možné je množit, ale není možné je prodávat pod původními názvy. Firma Schultheis používala pro jejich značení druhého jména, začínajícího AUS.... (např Othello = AUSlo), ale v loňském katalogu už chyběly, zřejmě byli donuceni přestat tyto růže množit a prodávat.
4/ Pro české školky má Austin seznam odrůd, ze kterého si mohou vybírat. Na seznamu se některé (i starší) růže nevyskytují (např. Jude the Obscure). Vysvětluju si to tak, že tyto růže neprošly např v testech mrazuodolnosti pro stř. Evropu. Nakolik je vysvětlení správné, nevím, protože jmenovaná růže je v SRN běžně v prodeji.
5/Nejucelenější sortiment angličanek jsem objevila tady www.tuincentrumlottum.nl/wrl/wrl_htm_list.pagina
Majitel Austinovy růže přeprodává, sám je nemnoží (tzn., že není plátcem licencí, neuzavírá s Austinem žádné smlouvy). Díky tomu si může dovolit prodávat nové i staré odrůdy najednou. Dokonce používá původní názvy.

Chrlení novinek a stahování starých odrůd je podle mě vedeno snahou po maximalizaci zisku. Zvyšování kvality sortimentu nebude tak žhavé. Tak např. odrůda Wisley(údajně náchylná k nemocem) byla cca po 3 letech stažena z oběhu a nahrazena odrůdou Wisley 08, která má dokonce odlišnou barvu.(Zřejmě zrovna nebyl v zásobě šlechtěnec odstínu podobného té původní). Myslím, že nemá cenu hnát se za novinkami, čas je přebere. Austin na svých stránkách novým růžím přidává poznámku Růže doporučená D.A.. Některé růže časem o toto doporučení přicházejí ( občas i velmi záhy), u pár stálic přetrvává.
Je dobré prohlédnout si růže ve výsadbě, neřídit se jen fotografií květu. Pamatuju se, jak jsem byla zklamaná, když jsem poprvé v Anglii viděla vzrostlé výsadby Austinových růží. Mnohé z nich jsou hodně náchylné na černou skvrnitost (i u nás, natož pak v Anglii), jsou líné v opakování, vytvářejí nepravidelné keříky, tenké větve neunesou tíhu květů a rozklesávají se až k zemi, květy visí na větvičkách dolů, v dešti mumifikují, nečistí, atd.
Zatímco v cizině je Austin běžným sortimentem, tady je momentálně větší poptávka, než nabídka. Jsme masírovaní reklamou, různými časopisy a musíme se asi přesvědčit na vlastní kůži, že Austinovy růže nemusí mnohdy být takový zázrak, za jaký jsou vydávány.
Téma bylo zamčeno.

Re:Dostupnost Austinových růží 10. dub 2009 09:08 #353

• Monika
Při vší úctě k panu Austinovi, který odvádí úžasnou práci, musím souhlasit s tím, že existují i jiní šlechtitelé a jiné růže.

K této reakci mne přivedl další článek o řůžích pana Austina v časopisu Naše krásná zahrada. Buď redaktoři mají zúžené obzory, nebo je jednodušší ( rychlejší ) přeložit článek který vyšel již někde jinde a tím vyplnit stránky nebo se jedná o skrytou formu marketingu.

Škoda, že u nás neexistuje nějaké "srovnávací " rozáruim, kde by se kvality různých druhů růží snadno porovnaly.

Monika
Téma bylo zamčeno.

Re:Dostupnost Austinových růží 04. čen 2009 18:25 #601

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
mě mrzí, že se mi potvrdilo (jak se v literatuře píše), že anglické růže mají mnohdy květy ohnuté dolů, protože mají příliš těžké květy a tenké větvičky...zkrátka v nějakém špatném poměru. Hyde Hall - květy krásné, ale jednak skoro nevoní a když rozkvetou, takhle se ohýbají...:dry:
hydehall3.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Dostupnost Austinových růží 04. čen 2009 18:30 #602

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Omlouvám se,
poslala jsem to omylem dvakrát :silly:
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa